przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów 1 duży koncentrat pomidorowy 1 duży ziemniak 1 łyżka soku z cytryny Ok. 100g białej fasoli (z puszki lub ugotowanej) Sól i pieprz * wywar można zastąpić kostką rosołową Do nastawianego
Smakowy RajWołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego
BaRepaszimny sos przygotowany z jogurtu greckiego, majonezu, szczypiorku i czosnku. Polecam też inne przepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest to kuchnia smaczna, sezonowa i łatwa w przygotowaniu. Gospodynie na wszelki sposób próbowały urozmaicić posiłki. Zupa od zawsze była podstawą ciepłych dań. Dzięki hojności runa leśnego w postaci grzybów, powstała taka oto zupa. 1,5 litra wody 300 g ziemniaków 250 g włoszczyzny paski Hortex 300 g zupy grzybowej Hortex 300 g boczku wędzonego 2 cebule Ziele angielskie
VioletoweKucharzenieoczkach. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć na złoto, zwiększyć płomień i wrzucić pieczarki. Smażyć do odparowania wody z grzybów. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Rybę osuszyć, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć z obu stron na patelni. Na ciasto francuskie nałożyć
Kulinarne PrzebojeZupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli SKŁADNIKI 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno
zabawa smakiemSałatka z serii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po dziale warzywnym, próbowała wymyślić sałatę do obiadu. W oko wpadły mi pieczarki i seler naciowy
Pyry na Gazwtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki! Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne z grzybami i kapustą. Ogólnie nie darzę sympatią owocowych obiadów- może to trauma z przedszkola, gdzie raczyli nas szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna, bo jeśli
les mirabellesportlandzka jest piękna nawet w deszczu. Krwawnica i morwa radzą sobie koło akacji. Lekko przywiędnięta rabata kwiatowa. Nawłoć i pysznogłówka zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był
les mirabellesskładzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców morza, pokrojonych w płatki lub kostkę z dodatkiem przypraw shiitake gatunek grzybów japońskich tempura warzywa, owoce morza lub owoce smażone w specjalnym cieście teriyaki rodzaj japońskiego sosu, którego główne składniki to sos sojowy, miód lub cukier i sake - mirin tobiko kawior ryby latającej
Qlinarnie i Qlinarniemiodu i mini-ul. Są też tutaj zasadzone niektóre miododajne rośliny. Znów zalew Rudka , jutro pływanie w kajakach:)! Przy zalewie mała elektrownia wodna. 20.15 - Małe stłuczki (Aleksandra Gowin, Ireneusz Grzyb, 2014). Polska premiera już 5 września. Świetny polski film, niby lekki, ale przemycający trudne tematy. Mimo to, ogląda się przyjemnie i z dużym zainteresowaniem. Naprawdę warto. Twórcy byli gośćmi festiwalu
Qlinarnie i QlinarnieMałe, leśne i pomarańczowe grzybki o wdzięcznej nazwie kurki, potrafią podczas gotowania swym aromatem wypełnić cały dom i zaprosić na posiłek bez wzywania i
Jadło i czytadłoUwielbiam pieczarki i wszystkie potrawy z ich udziałem. 50 g żółtego sera 50 g cameberta 50 g niebieskiego sera 4 łyżki startego parmezanu duże pieczarki
Jadło i czytadłoNajbardziej na świecie lubię risotto z grzybami. Jednak ile można! Dziś poszliśmy rano z synkiem na bazar i tak się zastanawiałem z czym zrobić to danie. Często, nie mając pomysłu w mojej kuchni decyduje strzał na chybił trafił. To takie moje małe wyzwanie. Otwieram oczy i pierwsze co zobaczę biorę i wykorzystuję jako składnik, lub jako bazę do dania
BaRepasNa obiad przygotowałam delikatne klopsiki zanurzone w bardzo aromatycznym sosie z suszonymi podgrzybkami . Danie zimowe, ale obiecujące rychłe wyprawy w knieje i zachęcające do nowych poszukiwań
Smaczna Pyza