grzyby - 15226 przepisów (strona:859/1016)

czerwony barszcz 116

buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz

na gazie
zupa pieczarkowa z makaronem 157

Pieczarkowy klasyk. przepis na cztery- pięć porcji 1 1/2 litra wywaru drobiowego 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek pora i selera 250 gram pieczarek 2 cebule

na gazie
chłodnik z buraków 200

buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz

na gazie
Jesień na talerzu. Z marchewki. 161

się w piękne, ciepłe kolory. Moje ulubione. Cudownie szeleści i pachnie ogniskiem. Zakłada czerwone korale z jarzębiny i zaprasza na szarlotkę. Pachnie powidłami, rozgrzewa ciepłą zupą, uwodzi koszykiem leśnych grzybów.  Szukam miękkiego koca i ciepłego swetra. Doglądam nalewki.  Układam drewno do kominka. Jestem gotowa na spotkanie.  A jesień? A jesień jeszcze nie...  Koniec lata płacze deszczem

KUCHARNIA
Wegetariański bulion dashi 172

koncentracji w kuchni. W dodatku będzie to wersja wege – nie tylko wegetariańska, ale nawet wegańska. Oczywiście jak wszystko, można ją zamienić na wersję nie tak ortodoksyjną, dodając zamiast grzybów, skrawki ryby bonito zwanych katsuobushi. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 376

papryka stanie się miękka. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Danie podawać gorące, z ryżem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieczarki można zastąpić chińskimi grzybami moon (około 5 sztuk) i przygotować je zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sambal oelek można zastąpić drobno posiekaną papryczką chili, choć wpłynie to na smak potrawy.  Sos sambal oelek można

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 180

Gotujemy 5-10 minut od momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.Grzyby gotujemy w niedużej ilości wody 250-400ml,gdy zmiękną a woda nabierze aromatu grzybów ,wlewamy wode z grzybkami do barszczu. Po nocy odsączamy barszcz, ponownie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę użytych wcześniej przypraw. Przed podaniem barszcz należy podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania. .............. GAŁKI

w mojej kuchni
Pomidory suszone 117

układać na tackach do suszenia .                                   Posolić ,popieprzyć i suszyć w suszarce do grzybów, około 5-6 godzin - trzeba wyciągać już podsuszone pomidory

w mojej kuchni
Tarta z pieczarkami i serem camembert 196

Ten weekend był trochę dłuższy i bardziej leniwy. Co nie zmienia faktu, że i tak minął zbyt szybko. Została tylko wizja nauki do egzaminu i samego

Pasja Smaku
Kartacze lub pyzy z mięsem 198

Kartacze  to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub  kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze

W kuchennym oknie Ewy
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 323

Coq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja

karmelowy
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler 237

Placki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani

Kolizje Smaków
"Hiszpański bufet śniadaniowy" w restauracji Leniviec 169

było świeże i smaczne, a porcje odpowiedniej wielkości. Następnie do zjedzenia wybrałam tortilla Espanola oraz naleśnika z warzywami. Tortilla Espanola to nic innego jak omlet z jajek ze szpinakiem, grzybami, cebulką i pomidorkami. Była zimna i bardzo sucha, co psuło smak i utrudniało konsumpcję. Naleśnik również był podawany na zimno, dominowały w nim słone smaki. Na koniec posiłku do degustacji

Projekty ze smakiem
PODLASKA A'LA BRUSCHETTA 139

Ser koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej smakuję w różnych daniach. Zawsze tak samo zaskakuje smakiem. Dzisiaj proponuję dobrze znaną Nam wszystkim bruschettę, ale na mój podlaski smak

Z Majeczką w kuchni
Pańskie tosty 1024

Pomysł na kolację dla Męża?  Nowatorskie i ciekawe w smaku i wyglądzie tosty ;) Każdy właściwie może sobie wrzucić do środka to, co tylko chce ;) 

Lawendowe Niebo