Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem
W kuchennym oknie EwyProsta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie.składnikiciasto kruche np z tego przepisu500 g cebuli (czerwona i biała)150
Stare GaryWolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej
Stare GaryKolejny pomysł na śledzia, tym razem przywieziony z Warszawy ze spotkania Przyjaciół Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętani sposób na suszone pomarańcze: powiesić na choince świeże plasterki pomarańczy lub cytryny i czekać aż same wyschną.Susznie pomarańczy w suszarce spożywczej (taką, jaką używa się do suszenia grzybów): pokrojone pomarańcze ułożyć na tackach suszarki i suszyć odpowiednio długo.Wg takich samych sposobów można przygotować inne suszone cytrusy, np.:suszone cytryny, suszone limonki, suszone limetki,suszone mandarynki suszone grejpfruty
Kulinarne PrzebojeKiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli
Czerwień i błękitspożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają
Kitchens Alphabetśledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie. Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw znajdujacych sie w ksiazce np. przy ziemniakach,pomidorach,grzybach,kapustach czy marchwi jest dosc obszerny.A autor ksiazki?Tim Mälzer to autor wielu ksiazek i publikacji kulinarnych,prowadzi wlasne kulinarne TV- Show na kilku niemieckich programach i jest wlascicielem restauracji"Bullerei
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nigdy nie kupowałam i nie jadłam boczniaków. Przyszedł więc czas aby ich spróbować. Zrobiłam najzwyklejsze bo panierowane jak kotlety schabowe. Muszę przyznać, że na pewno jeszcze
Ewa w kuchnikurki jeździmy do mojej cioci w okolice Słupska. Tam dopiero jak jest wysyp to są kurkowe żniwa. W tym roku przywieźliśmy 30 l kurek a o innych grzybach to już nie wspomnę, bo trzy dni z nimi walczyłam. Tam to są dopiero lasy grzybowe. Przy kurkach jest trochę pracy aby je oczyścić ale ja płuczę je w osolonej wodzie
Ewa w kuchnijest ich wiele ale ten smak, rewelka. Teraz co roku będę robić swoje pomidorki. Mało pracy a ile przyjemności z ich jedzenia. Jak nie macie suszarki do grzybów możecie ususzyć w piekarniku lub jak jest gorąco na słońcu.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijest jeszcze jedna ważna uroczystość, która sie przy okazji odbędzie ale na razie o tym ciiiiii...Pierwsze do ataku w świątecznej ganianinie pokleiłam sobie pierożki ruskie i z grzybami ale dziś o ruskich.Składniki na 50 szt.użyłam szkl. poj. 500 ml.2 szkl. mąki poznańskiej czyli około 700 g1 szklanka wrzątkuszczypta soli1 łyżka miękkiego masłaFarsz:1,5 kg ziemniaków3
NaKońcuJęzykawodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu suszonych grzybów – otrzymamy pyszny, domowy barszcz na który przepis podam wkrótce.Zakwas z buraków na barszcz:1 – 1,5 kg buraków (ok. 4 duże sztuki)1 liść laurowy2 duże ząbki
Poezja smaku