Lakówka ametystowa

Lakówka ametystowa

Lakówka ametystowa

Lakówka ametystowa Laccaria amathistina - czyli trochę koloru w lesie.To barwne, nieduże grzybki - jadalne, ale mało wyraziste i nieduże więc prawdę mówiąc nie warto sobie nimi zawracać głowę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

grzyby

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
martawkuchni.blog.pl, 24 września 2013 19:33:39

przyznam się szczerze, że pierwszy raz widzę te grzybki:) podobają mi się:)

Anonymous, 24 września 2013 22:19:02

dziecko umiera a pani sie podnieca jakimis psimi grzybami ,zdjecia a rzeczywistosc to dwie rozne rzeczy.zastanowilambym sie troche na pani miejscu

Anonymous, 25 września 2013 00:33:46

Jakie podnieca kobieto Ty się zastanów co piszesz nie jedno dziecko (i nie tylko dziecko) umarło i umrze, a to z powodu czyjejś głupoty i nie znajomości grzybów, a nie od takich wpisów. Wręcz przeciwnie bo im więcej wiemy o grzybach tym lepiej. W moich stronach grzyby rosną, ale szału nie ma i mamy tylko kilka jadalnych i mnóstwo trujących. Autorko bloga proszę się nie zrażać takimi komentarzami jak ten powyżej i zamieszczać dalej posty o grzybach.Ps. ten dziś prezentowany wygląda ciekawie, pierwszy raz się z takowym spotkałam i pierwsza myśl to trujący, a tu proszę jadalny.Pozdrawiam.

Anonymous, 25 września 2013 21:46:49

Dziecko umiera. Ty wiesz czlowieku ule osob dziennie umiera z roznych powodow? Ty zdaje się nalezysz do tych co zaluja te tragedie naglosnione w mediach. Wez się zastanow nad soba. Chyba ze oplakiwanie medialnych ofiar to Twoje hobby. Stala się tragedia to fakt, tylko co ma piernik do wiatraka. Proponuje wstapic w szeregi radia maryja i zakupic mocherowy beret jednoczesnie trzymac się z daleka od lasow i grzybow bo one niosa smierc. Amen

Iza Kulińska, 28 września 2013 21:01:09

wiele jest w lesie bardzo ciekawych i ładnych grzybów, warto czasami przyjrzeć się nie tylko tym które dobrze znamy :)

Iza Kulińska, 28 września 2013 21:03:39

Nie rozumiem dlaczego mam się zamartwiać głupotą rodziców tego biednego dziecka ? Może mam jeszcze przestać grzyby zbierać bo ktoś inny się otruł ? Co za głupota ! Pokazuję różne gatunki, ale przecież nikogo nie namawiam żeby je zbierał a tym bardziej jadł !

Iza Kulińska, 28 września 2013 21:04:41

amen !

Anonymous, 30 września 2013 02:53:27

Moja mam dziś znalazła takie grzybki - ja wcześniej nie spotkałam. Miały piękny kolor i zapach pieczarkowy. No i proszę - jadalne :) Pozdrawiam "grzybowiczów" :)

Katarzyna Biegańska, 30 września 2013 10:06:28

Iza wiedziałam, że u Cibie znajdę odpowiedź na swoje pytanie :) wczoraj w lesie widziałam własnie takie ładne fioletowe grzybki :) wiem, że można je pomylić z kilkoma innymi gatunkami ( mniej przyjaznymi dla człowieka ) więc teraz siedzę i czytam .... ew. po kolejnym grzybobraniu poproszę o konsultację w sanepidzie :) ew. Twoją wirtualną :)

Iza Kulińska, 30 września 2013 11:51:00

szkoda tylko, że właściwie nie mają smaku :)

Iza Kulińska, 30 września 2013 11:53:07

fioletowych grzybków jest przynajmniej kilka i nie wszystkie jadalne więc nie polecam eksperymentowania, ale poczytać i dokładnie pooglądać jak najbardziej można a nawet trzeba. Postaram się w najbliższych dniach pokazać jeszcze jednego fioletowego i to bardzo smacznego bo lakówka to taka ciekawostka raczej bez smaku

Jedzmy-zdrowo.pl, 30 września 2013 11:59:58

A ja się jeszcze z nimi nie miałam okazji nigdy spotkać :) Ale wyglądają oryginalnie.

Iza Kulińska, 30 września 2013 13:44:46

las jest pełen różnych mieszkańców :)

Anonymous, 3 listopada 2013 18:53:56

a ja się nie zgodzę, że lakówki ametystowe są bez smaku i aromatu :) ostatnio zebrałam ich trochę więcej, podsmażyłam i zamroziłam. i co ciekawe właśnie zapach mnie do tego skłonił, bo pachniały pięknie miodowo, w zimę do nich wrócę... :)

Iza Kulińska, 3 listopada 2013 20:25:23

zobaczymy co powiesz o konsystencji i smaku, dla mnie są zbyt włókniste, ale zarówno smak i zapach to bardzo indywidualne odczucia :)

Leszek Grzywna, 5 czerwca 2014 20:31:15

Np. Kominki, czyli Lejkowiec dęty. Znakomite do pierogów