grzyby - 15226 przepisów (strona:871/1016)

Zupa dyniowa z papryką i grochem 189

kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy

Apetyczna babeczka
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 171

Tak, przyznajemy się bez bicia. Nam, miłośniczkom typowo polskich smaków (przed oczami mamy pierogi, dużo pierogów), zdarza się mały skok w bok. Nierzadko serwujemy sobie orientalne

Wypisz Wymaluj
Listopadowy las wcale nie jest pusty i smutny ! 185

pozornie nic się nie dzieje - zupełnie inaczej niż w majowych łęgach. Teraz liście szeleszczą pod nogami, jest cicho i mgliście. Jednak ktoś kto umie patrzeć znajdzie całkiem sporo gatunków grzybów. Nie wszystkie oczywiście nadają się do jedzenia, ale przy odrobinie szczęścia do gara też coś się znajdzie. Mimo niepogody postanowiłam odwiedzić znajomy las. Uwaga - dużo zdjęć !  połowa listopada a jednak

Smaczna Pyza
SMAŻONE KURKI Z JAJKAMI CZYLI AROMATYCZNA JAJECZNICA 166

Pieprznik jadalny czyli nasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak. U mnie zdecydowanie nr1 wśród wszystkich grzybów. Po zupie kurkowej przyszedł czas na jejecznicę z kurkami :)Składniki:(na 2 porcje)150g kurek1 mała cebula1 łyżka sklarowanego masła4 jajka, roztrzepanesól, świeżo zmielony pieprz szczypiorek do posypaniaWykonanie:Kurki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać

Walijskie Pichcenie
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 160

Kurki odmrażamy. Myjemy  i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy w mleku przez ok 15 minut na małym ogniu, aby pozbyć się ew.goryczki, która jest charakterystyczna przy mrożonych grzybach. Odcedzamy. Cebulę siekamy na drobną kostkę. Na patelnię  rozgrzewamy sklarowane masło (obowiązkowe do kurek) wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy kurki i smażymy ok 15minut

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE 200

lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Mój jest

Walijskie Pichcenie
GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI 194

pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz sos: mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się. Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch  wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki

Walijskie Pichcenie
Roladki z szynki z kominkami i sosem winno grzybowym 181

Dawno nie robiłam roladek mięsnych a bardzo je lubimy. Tym razem farsz zrobiłam z zebranych na Orawie kominków - lejkowców dętych. Ich ciemny kolor i wyraźny smak

Smaczna Pyza
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 310

serem pecorino, restauracja w Montepulciano, po prawej: wybór crostini z różnymi dodatkami, które podano nam w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce Bruschetta al pomodoro oraz z dodatkiem grzybów i sera pecorino Bruschetty, crostini ... a czym właściwie różnią się od siebie?Spróbowałam prześledzić temat w Internecie i ustaliłam, że bruschetta charakteryzuje się większym rozmiarem, przygotowuje się ją z pieczywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczeń z selera 199

jadają mięsa na pewno przypadnie do smaku :) Smacznego ! Podczas przygotowywania pasztetu należy kierować się swoim smakiem, ale ogólnie główne składniki pozostają niezmienne.Zastanawiam się czy pieczarki można byłoby zastąpić prawdziwymi grzybami ?                                          Tak wyglądał seler i cebula po rozdrobnieniu.Inspiracja -kwartalnik

Proste Potrawy
Prażone pestki dyni 173

dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone

Kulinarne przygody Gatity
Krem pieczarkowy z grzankami 227

Dzisiaj serwujemy krem pieczarkowy bezmięsny. Prosty i szybki obiad :) Składniki: 1 seler  1 korzeń pietruszki 3 marchewki 2 cebule 600 g pieczarek 100 ml śmietany

Niezły Młynek
Na rozgrzanie. Flaki po warszawsku 657

prawdziwym przysmakiem. Pamiętając smak z dzieciństwa dzisiaj sama przyrządzam takie flaczki dążąc do doskonałości....Jeśli jednak ktoś za nic nie przełknie flaków pochodzenia zwierzęcego to może je przygotować z grzybów. Flaczki z żółciaka albo boczników są bardzo smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
kasza gryczana z mięsem w papryce... 169

potrzeba woda ugotować 2 torebki kaszy gryczanej i gotową wysypać z torebek z papryki ściąć czubki i oczyścić z pestek, opłukać kaszę wymieszać z mielonym mięsem, tartą bułką, jajkami, grzybami zmielonymi, vegetą, papryką ostrą, cebulą drobno pokrojoną nakładać farsz do papryk lekko ubijając stawiać paprykę na sitku rozkładanym - nie przypali się na dnie wlać wody do wysokości sitka

W Mojej Kuchni Lubię