langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ Tarta z kiszoną kapustą i grzybami Zapraszam również w tym roku
MarciochaKucharzyW ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie
karmelowyMiałam kupionego miętusa i zastanawiałam się jak go zrobić ( ostatnio był chyba w sosie koperkowym ). Mamie przypomniało się, że jak pływaliśmy na spływy kajakowe często dusiło się miętusa z grzybami. Teraz oczywiście ryba jest ze sklepu , a z doprawianiem eksperymentuję. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów. Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody
Maminek kulinarnyPierogi uwielbiam! Najbardziej te z kapustą i grzybami oczywiście w wykonaniu mojej mamy. Co pewnie nikogo nie dziwi, bo większość z nas najbardziej lubi kuchnię mamy albo babci, albo jak ja, ma takie potrawy, których się nie tyka - bo to działka mamy, albo babci. Ostatnio "chodził za mną bigos", ale jak sobie pomyślałam, że nie wyjdzie taki dobry jak mój
Kulinarne InspiracjeSkładniki : około 10 dużych pieczarek pojedynczy filet z kurczaka około 2-3 łyżki kaszy manny 1 cebula sól, pieprz 2 małe lub 1 duże jajko Przygotowanie
Proste PotrawyZupa pieczarkowa z kaszą w wykonaniu Piotra była wyśmienita. Zupa jest gęsta i mimo małej ilości składników również pożywna, z marchewką, selerem, a jej zagęstnikiem jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: 600-800 g wołowiny na gulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao 1/2 słoiczka sosu sambal oelek TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao PRZYGOTOWANIE: Mięso zamarynować na całą noc w wyżej wymienionych sosach. Następnego dnia przełożyć je do misy multicookera. Ustawić opcję
ClauditteMissCookingkurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół 1 sucha bułka namoczona
Trzeci talerzMakaro n Tortellini – urocze małe pierożki, które przepięknie komponują się w sałatce. Różnorodność smaków – z grzybami, z mięsem, z serem – nie da wkraść się rutynie Sałatka zakosztowana u mojej siostry czaruje wyglądem i smakiem Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz
Za drzwiami kuchniciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Miłego lepienia! Post Uszka wigilijne z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniUżyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba ją sukcesywnie wykorzystywać. To jeden ze sposobów na dynię :) Składniki na farsz: ok. 150 g dyni obranej ze skóry (użyłam
Weekendy w domu i ogrodzieproduktach: * pasztet z dziczyzny - bardzo smaczny pasztet, te sklepowe się nie umywają. W smaku wyrazisty, doskonale komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Pasztet został doprawiony świeżymi ziołami i suszonymi grzybami i można to wyczuć w smaku. * pasztet odświętny z żurawiną - coś pysznego, dla miłośników słodkich pasztetów. Aromatyczne połączenie kawałków mięsa z żurawiną. Mój faworyt wśród pasztetów! Pasztetem tym zachwycała się
CookYourselfNiebo w gębie! Pierogi z kaszą jadłam pierwszy raz, chociaż zabierałam się za ich klejenie od ponad roku. W związku z tym, że podczas lepienia pierogów z kapustą i grzybami na Święta, zostało mi trochę ciasta na pierogi, postanowiłam je ulepić. Teraz żałuję, że tego ciasta zostało tak mało, bo pierogi wyszły obłędne! Szczególnie podane z zimną śmietanką! Pycha
CookYourselfdodać kiełbasę i gotować ok. 20 minut. -Wyjąć kiełbasę / przed podaniem podsmażyć na patelni lub w piekarniku/. -Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać chrzan, majeranek i podsmażony boczek. -Jeśli wymaga uregulować gęstość żurku /wodą lub mąką
Zakamarki mojej kuchni