grzyby - 15226 przepisów (strona:815/1016)

Cordon bleu 3258

prostych składników i w bardzo krótkim czasie. Generalnie, jest to mięsny sznycel owinięty wokół plastra szlachetnej szynki i aromatycznego sera, choć są też znane odmiany z np. grzybami. Bodaj najpopularniejsze są wersje z cielęciny i kurczaka. To trochę kwestia gustu, ale z racji całkowicie bezproblemowej dostępności tego drugiego mięsa okazuje się, że danie przewidziane skądinąd na szczególne okazje

Kulinarna Pokusa
Kurczak z ananasem w śmietanowym sosie 162

dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć na bok. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Jak już woda z grzybów wyparuje to oznacza, że są już gotowe. Wlać śmietanę na patelnię i lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, obłożyć kawałkami ananasa. Na górę wylać śmietanę i obsypać potartym

Kuchnia Pokoleń
Zupa grzybowa zabielana. 120

porcje 40 dkg świeżych grzybów leśnych 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula kawałek selera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 listek laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz zielony koperek lub natka pietruszki 100 ml śmietany 2 l zimnej wody Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody

Przepisy i porady kulinarne
Kardamon 181

tysięcy lat stosowana w medycynie ajurwedyjskiej m.in. przy problemach trawiennych, leczeniu owrzodzeń i zakażeń jamy ustnej, wszelkiego rodzaju infekcjach – olejki eteryczne zawarte w kardamonie hamują rozwój wirusów, bakterii, grzybów i pleśni. Kardamon ma też właściwości moczopędne, oczyszcza drogi moczowe, pomaga usuwać toksyny z organizmu poprzez nerki, usuwa nadmiar soli przez co znacząco obniża ciśnienie krwi a także zapobiega tworzeniu niebezpiecznych

greenscarf
Sałatka pieczarkowo-serowa (z sosem czosnkowo-ziołowym) 344

  https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Lubię sałatki z niewielką ilością składników, ponieważ są szybkie i smaczne. Ta jest jedną z nich - smakuje

Di gotuje
Papryka faszerowana mięsem 143

plastry żółtego sera  mielona papryka sól, pieprz Ryż ugotować. Mięso mielone podsmażyć  na patelni.  Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć całość, aż z grzybów odparuje woda. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Papryki przekroić na połówki i wydrążyć środki. Ryż wymieszać z mięsem i pieczarkami, doprawić. Tak przygotowany farsz nałożyć do papryk

wyzwania kuchenne
Krokiety z serem i ziemniakami 164

Weselu” zamiast chochoła pojawiałby się krokiet. Pan Krokiet. Nie należy do dań lekkich, ale przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para

ladykitchen
Wołowina po chińsku 239

Kolorowe i aromatyczne danie :) Składniki 200 g mięsa wołowego 100 g makaronu błyskawicznego po kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej 1/2 małej cukinii 1/2 marchewki 1 dymka garść grzybów mun … Czytaj dalej Wołowina po chińsku

czarrna od kuchni
Ziemniaki faszerowane 115

To chyba jedno z ukochanych dań mojego męża. Faszerowane ziemniaki mógłby jeść codziennie :) Nie ukrywam, są pyszne! Składniki: 1kg ziemniaków 200g pieczarek 100g szynki szwarcwaldzkiej 100g

Gotowanie i blogowanie
Krokiety z kapustą, pieczarkami i żółtym serem 160

Robienie krokietów zawsze kojarzyło mi się z mordęgą w kuchni, podwójne smażenie i ciągłe stanie przy patelni. Teraz dzielę to na dwa dni i robienie tych

Gotowanie i blogowanie
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 109

Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu

Gotowanie i blogowanie
Tak gęstych miodów w moim domu jeszcze nie było - Pasieka Ambrozja 147

postaci płynnej tak zwanej (patoki) ma barwę od brązowej poprzez brunatną z odcieniem szarym lub zielonkawym do prawie czarnej, barwę tą zawdzięczamy mikroklimatowi lasu i mnożącemu się na igłach grzybowi o nazwie Sadzak. Miód Spadziowy - z drzew Iglastych jest mało słodki o posmaku lekko gorzkawym, żywicznym i korzennym aromacie. Charakteryzuje się wysoką aktywnością bakteriobójczą, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz posiada zdolność

Gotowanie i blogowanie
Kociołek z kiszoną kapustą 124

Kociołek to danie, które nie przetrwa u nas dłużej niż jeden dzień. O nie, znika nawet w pół dnia. Ziemniaki, kiełbasa, kapusta - raj mego męża. 

Gotowanie i blogowanie
Gołąbki bez zawijania 161

rozwiązanie dla mnie. Przygotowanie takich gołąbków jest szybsze, a smakują równie dobrze jak te klasyczne. Składniki: główka kapusty pekińskiej 500g mięsa mielonego 400g kapusty kiszonej (może być z dodatkiem grzybów, fajnie podkręcają smak) szklanka ryżu (suchego) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżeczka majeranku  1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz  masło 100g koncentratu pomidorowego 500ml wody

Gotowanie i blogowanie
Krokiety z serem i pieczarkami 168

dobrze :) I najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem. To moja wersja, mąż zajada z keczupem. Też pysznie.  Dowolność nadzienia oczywiście dozwolona. Mogą być krokiety z kapustą i grzybami albo z mięsem, ja robię zawsze z podsmażonymi pieczarkami i cebulką i cudownie ciągnącym się żółtym serem. Składniki: około 10 placków naleśnikowych 500 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku

na moim stole...