czyli foremki ciasto musi być dość zwarte żeby nie rozpłynęło się po przełożeniu na podkładkę. Jak już pisałam ciasto chlebowe można wzbogacać różnymi dodatkami. Pamiętacie chleb z suszonymi grzybami ? Jest pyszny i bardzo pachnący, spróbujcie sami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCodziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów Polski. Były już: pyry z gzikiem, karp smażony z sosem szarym, piróg biłgorajski, kwaśnica na gęsinie i zalewajka z grzybami. Teraz przyszła pora na wspólne pieczenie cebularzy. Cebularz lubelski, to jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się on z kuchni żydowskiej, jednak receptura na jego wypiek rozprzestrzeniła
Przepisy na domowy ser i chlebPyszna zupa ostro - kwaśna na moim stole wylądowała i szybko została zjedzona bo pyszna Ci ona. Polecam gorąco, zupa pożywna i bardzo aromatyczna. Zupa ostro - kwaśna
Moje Małe CzarowanieSezon szparagów już uznałam za rozpoczęty. Przy przygotowaniu szparagów naginamy je tak aby pękły same tam gdzie uznają za stosowne. Kawałki z łepkami zajadamy ze smakiem
Moje Małe CzarowanieUwielbiam pieczarki. Najchętniej ciągle przygotowywałabym coś z tymi pysznymi grzybami. Dziś zapraszam Was na makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego. Idealna propozycja na obiad. Dzięki zastosowaniu mleczka kokosowego sos pieczarkowy zyskał jeszcze bardziej na smaku. Spróbujcie, polecam. Do tego sosu możecie podać dowolny rodzaj makarony. Ja użyłam kokardek. Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego
Słodkie okruszkiSmażymy do czasu aż por się zeszkli, a następnie dokładamy do garnka pokrojone w kostkę ćwiartki pieczarki. Całość smażymy na dużym ogniu, dziesięć minut pozwalając aby odparowała woda z grzybów. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do garnka, razem z przecierem z pomidorów. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką, oraz szczyptą
Miód i pieprzobiad lub ciepłą kolację. Zarówno na co dzień jak i od święta. Wiosną, kiedy mam mnóstwo pracy w ogrodzie stawiam na takie właśnie szybkie dania. Do risotta użyłam mrożonych grzybów, które sama jesienią przygotowuję. Są od razu pokrojone i lekko podduszone na maśle.” Czytaj więcej
Wiem co jemprzekąska, ale także element obiadu czy kolacji, jeśli przygotujemy je z wytrawnym nadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv , kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam po kilka sztuk. W poniższym przepisie
Smakołyki Berenikihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybkie, smaczne i niezbyt skomplikowane danie, które idealnie sprawdzi się jako (nie) zwykły obiad. Możecie użyć
Di gotujeOstatnio wołowina dość często gości na naszym stole, bo to oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w
Bernika - moj kulinarny pamietnikplastry, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Na dno rozłożyć połowę plastry mięsa, na to rozłożyć cebulkę, następna warstwa mięsa i obsmażone pieczarki. Do dużego kubka wsypać proszek gotowego sosu borowikowego i proszek zupy cebulowej. Wlać śmietanę
Kuchnia PokoleńTweetnij Macie ochotę na prostą pizzę? Może tym razem odrobinę inaczej? Niekoniecznie tradycyjnie z szynką i grzybami, ale tym razem z brokułami. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: brokuły, 2 mozzarele, 2 pomidory, ciasto na pizzę, 1 łyżka oregano, sól, pieprz. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 240 °C. Myjemy pomidory i kroimy je w kosteczkę. Kroimy mozzarelę. Rozkładamy
MODA NA BIOhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Wątróbka z pieczarkami i nutą tymianku jest delikatna, ma wyrazisty smak i posmakuje nawet niejadkom. I
Di gotujegórze tzw. czubek. Całość musi być szczelna aby tworzący się w środku bulion nie wypłynął podczas gotowania chinkali. Polecam też mój przepis na kołduny wołowe . lub uszka z grzybami . Przepis na Chinkali: fot. Jolanta Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g roztopionego masła Mielona wieprzowina: 200 g Mielona wołowina: 200 g Mielona baranina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś mam dla Was zupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi pieczarkową :-) Ja na
Czary - gary w kuchni