zabrudzeń papierowym ręcznikiem, usunąć końcówki nóżek, następnie pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pestki, pokroić. Pieczarki z papryką podsmażyć na rozgrzanym smalcu do odparowania wody z grzybów. Posolić i oprószyć pieprzem do odgrzanego gulaszu dodać pieczarki z papryką i podgrzewać razem przez 10 minut, by smaki się połączyły obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam kurki i z utęsknienie wypatruję sezonu, kiedy tylko pojawią się w lasach, na targach i straganach. Jajecznica z kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna
Ostra na Słodkoflamiche, które prezentowaliśmy w poprzednim wpisie, stanowi jeden z przebojów kuchni francuskiej i można zakupić ją u lokalnych karczmarzy. Przygotowanie „po burgundzku” oznacza wykorzystanie charakterystycznych składników – wina, cebulek perłowych, grzybów, a często także boczku/słoniny oraz bouquet garni (bukietu przypraw – głównie z udziałem pietruszki, liścia laurowego, tymianku oraz innych ziół). Zostawiliśmy sporo z tradycyjnych receptur, ale jak zwykle podkręciliśmy
Nerds KitchenKurki - jedne z grzybów, do których mam ogromną słabość, więc gdy tylko zobaczyłam je w rozsądnej cenie, musiałam kupić. Wybór padł na klasykę, której dawno nie jadłam. Składniki na 2 porcje: 160g makaronu pełnoziarnistego gniazda lub tagliatelle (może być biały) 200g kurek 200g śmietany 18% lub jogurt grecki wraz z 1 łyżką serka śmietankowego np. Twój smak 1 pojedyncza
Fabryka pomysłówZazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie. Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą
Kuchnia Vikiśluzówkę ścianek jelita. Dodatkowym atutem siemienia lnianego są jego właściwości sprzymierzające odchudzaniu . ** Ostropest plamisty jest doskonałym środkiem, który stosuje się do odtruwania organizmu zwłaszcza przy silnych zatruciach (np. grzybami) jak również do regeneracji wątroby przy stłuszczeniu i marskości tego organu. Ostropest zawiera olejki eteryczne witaminy B2, D i E oraz sole mineralne (miedź, selen i cynk) oraz histaminę
Kuchnia u KrysiKażdego roku, mniej więcej o tej porze suszę owoce. Robię to w suszarce do suszenia owoców, grzybów, warzyw.... Oprócz zamrażania, to doskonały sposób na ich przechowanie. Suszone owoce można zużyć na wiele sposobów. Takie owocowe chipsy można chrupać zawsze i wszędzie. Doskonałe, zamiast ciasteczek. Ja z takich owoców robię również wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów
Kuchnia u KrysiCałość przyprawiamy pieprzem, solą rozmarynem i tymiankiem. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i jak lekko wystygną wydrążamy środek (najlepiej łyżeczką). Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów dokładnie mieszając. Każdy wydrążony ziemniak posypujemy rozmarynem, solą i wędzona papryczką, a następnie nakładamy farsz i posypujemy płatkami drożdżowymi. Przygotowane ziemniaczki zapiekamy w 180 st. przez 10 minut. /* Style Definitions
Łycha smakówDziś zaproponuję Wam lekką zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Apetina i kurek. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś zaproponuję Wam lekką zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Apetina i kurek. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldoczywistość:)) W tym roku postanowiłyśmy postawić na rozwój i pogłębianie naszych zdolności kulinarnych, bo tego nigdy nie za wiele. Zdecydowałyśmy się na warsztaty kulinarne z Oliwią Bernady pt. „Ryba, grzyb i warzywa, na dobry humor latem się przyda”, zajęcia z Tomaszem Jakubiakiem (!!!) „Behealthywithnetto” oraz #kochamto! Gotuj z pasją z marką Siemens z Joseph Seeletso. Warsztaty były świetnym wyborem. Gotowanie odbywało
Kolizje SmakówW sezonie grzybowym – obowiązkowa pozycja Składniki 2,5 szklanki odgotowanych podgrzybków 1 duża cebula 30 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie
czarrna od kuchnicharakteryzują się kruchym, smakowitym ciastem, idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy
Rozpustne gotowanieDziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tart y z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tart y z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! Czytaj więcej »
Ana Mari's world