Zazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie. Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą
Kuchnia Vikiśluzówkę ścianek jelita. Dodatkowym atutem siemienia lnianego są jego właściwości sprzymierzające odchudzaniu . ** Ostropest plamisty jest doskonałym środkiem, który stosuje się do odtruwania organizmu zwłaszcza przy silnych zatruciach (np. grzybami) jak również do regeneracji wątroby przy stłuszczeniu i marskości tego organu. Ostropest zawiera olejki eteryczne witaminy B2, D i E oraz sole mineralne (miedź, selen i cynk) oraz histaminę
Kuchnia u KrysiKażdego roku, mniej więcej o tej porze suszę owoce. Robię to w suszarce do suszenia owoców, grzybów, warzyw.... Oprócz zamrażania, to doskonały sposób na ich przechowanie. Suszone owoce można zużyć na wiele sposobów. Takie owocowe chipsy można chrupać zawsze i wszędzie. Doskonałe, zamiast ciasteczek. Ja z takich owoców robię również wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów
Kuchnia u KrysiCałość przyprawiamy pieprzem, solą rozmarynem i tymiankiem. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i jak lekko wystygną wydrążamy środek (najlepiej łyżeczką). Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów dokładnie mieszając. Każdy wydrążony ziemniak posypujemy rozmarynem, solą i wędzona papryczką, a następnie nakładamy farsz i posypujemy płatkami drożdżowymi. Przygotowane ziemniaczki zapiekamy w 180 st. przez 10 minut. /* Style Definitions
Łycha smakówDziś zaproponuję Wam lekką zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Apetina i kurek. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś zaproponuję Wam lekką zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Apetina i kurek. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldoczywistość:)) W tym roku postanowiłyśmy postawić na rozwój i pogłębianie naszych zdolności kulinarnych, bo tego nigdy nie za wiele. Zdecydowałyśmy się na warsztaty kulinarne z Oliwią Bernady pt. „Ryba, grzyb i warzywa, na dobry humor latem się przyda”, zajęcia z Tomaszem Jakubiakiem (!!!) „Behealthywithnetto” oraz #kochamto! Gotuj z pasją z marką Siemens z Joseph Seeletso. Warsztaty były świetnym wyborem. Gotowanie odbywało
Kolizje SmakówW sezonie grzybowym – obowiązkowa pozycja Składniki 2,5 szklanki odgotowanych podgrzybków 1 duża cebula 30 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie
czarrna od kuchnicharakteryzują się kruchym, smakowitym ciastem, idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy
Rozpustne gotowanieDziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tart y z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tart y z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldTeraz mamy sezon na kurki więc postanowiłam zrobić roladki schabowe z tymi pysznymi grzybami, wyszły bardzo soczyste i aromatyczne, przypadły do gustu mojej rodzinie. Czasami zwykłego schabowego możemy odmienić dodając do środka farsz. Składniki: 4 kotlety schabowe 100 gram świeżych kurek 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Olej do smażenia 1 jajko Bułka tarta do panierowania Wykałaczki Sposób przygotowania
Bajeczna Kuchniasię: * torcik brownie z malinami i tymiankiem * kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone, owocami i ciasteczkami * lemoniady: malinowa i cytrynowa Na stanowiskach dziewczyn znaleźć można
kolorowotorcikowoKlopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki
Pyry na Gazkoncertu wysłuchaliśmy z przyjemnością. Ach, jakie to było romantyczne... ;) Tak czy inaczej dary lasu mogą przecież być prawdziwym darem od losu. Maliny, jeżyny, jagody, kto ich nie lubi? O grzybach nie wspominając :) Myślę, że to będą główni bohaterowie tego tygodnia. No chyba, że Maciek ubierze się w odpowiedni strój, chwyci pod pachę jakąś strzelbę i ruszy na polowanie w okoliczne
zadanie-gotowanie