szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin
Kulinarne przygody GatityWczoraj pisałam Wam, że ostatni weekend spędziliśmy z naszymi krakowskimi przyjaciółmi. Pojechałam tam nie tylko nagadać się wreszcie do woli z koleżanką, ale też, a może
Smaczna PyzaSałatka zawiera tylko 4 składniki, które pewnie każdy ma w swojej spiżarni. Jak większość moich przepisów szybko smacznie i bez roboty, ale do tego pewnie już
IMPRESJA SMAKUksiążka, w której znalazłam wiele informacji o dodatkowych możliwościach dehydratora/ suszarki do żywności/ food dryer. Suszarkę posiadam od bardzo dawna, do tej pory wykorzystywałam ją jedynie do suszenia grzybów , jabłek , gruszek, pomidorów i śliwek. Tajniki suszenia żywno ści autorstwa Michelle Keogh to praktyczny przewodnik, dzięki któremu odkryłam, że w suszarce można przygotować również pyszne smakołyki (np. desery, owocowe ruloniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na sałatkę z tartych pieczarek i jajek. Jej smak zaostrza szczypiorek. Sałatka z pieczarek ma prawie jednolity beżowy kolor i dzięki temu zwraca uwagę, ustawiona
Przepisy KulinarnePaździernik jest miesiącem dań z makaronu, a to dlatego, że już 25 października będziemy obchodzić Światowy Dzień Makaronu! Nie znam osoby, które nie lubiłaby dań makaronowych
karmelowyWrzesień na Podlasiu był marny grzybowo więc nie poszalałam sobie. Wystarczyło jednak kilka rzuconych mimochodem słów i już omawialiśmy z Żarłoczkiem październikowy wypad na południe Polski
Smaczna PyzaKilka zdjęć z wigilijnego stołu :) Śledzie w oleju z żurawinową i cebulką "Seleryba" po grecku Sałatka włoska Paszteciki z kapustą i grzybami Galaretki z pstrąga Makowiec, jabłecznik i piernik Choinka
Poranek na słodkokoncentrat grzybowy – zintensyfikowany grzybowy aromat, który przeniknął każde ziarenko kuskusu i doskonale połączył się ze świeżym imbirem. Jeżeli jednak nie uda Ci się go znaleźć, zastąp go suszonymi grzybami – 20g na podaną niżej ilość farszu. Składniki: 4 średnie bakłażany 300g kuskusu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 cm świeżego imbiru 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj za oknem ponuro i deszczowo, a ja jestem ogromnym zmarzluchem. Kocyk, ciepła herbata albo lepiej ciepły czerwony barszcz A do barszczu oczywiście paszteciki z kapustą i grzybami. Niestety ze względu na ograniczony czas, dzisiaj zaserwowałam dość oryginalną wersję pasztecików. Kapusta z pieczarkami w makaronie cannelloni. Muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment kulinarny. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości
Bulliopożywnego jedzenia. To stanowi podstawę zdrowego odżywiania się, a co za tym idzie - zdrowia. Przechowywanie produktów żywnościowych ma ogromne znaczenie. Aby nie dopuścić do psucia się żywności, rozmnażania się grzybów i drobnoustrojów ważny jest sposób jej przechowywania. Zbyt długie "wietrzenie", czyli otwieranie lodówki, przyczynia się do wzrostu temperatury i wzrostu wilgoci w jej wnętrzu. Tak zaczyna się psucie. Dlatego wybór
AZgotuj!Uporczywy grzyb skóry głowy, czy zmiana wody, szamponu, brak cynku w organizmie jak również po prostu złe odżywianie się z największym nasileniem w okresie zimowym jest przyczyną jednego z częstych problemów - łupieżu, swędzącej skóry głowy i sypiących się łusek. Domowym sposobem można złagodzić objawy łupieżu przy jednoczesnym wzmocnieniu włosów. Składniki: 3 żółtka 3 łyżeczki oliwy z oliwek
Z notatnikaPyszne mięsko, dziczyzna i leśne grzybki. Dostałam gąski, idealnie do tego dania pasowały. Pokroić mięso na mniejsze kawałki, odciąć wszystkie błonki i tłuszczyk. Włożyć mięso do
Kuchnia Pokoleńdodatkiem zieleniny. Do jej przygotowania wykorzystałam brązowe pieczarki, które ostatnio wyjątkowo przypadły mi do gustu. Są nieco bardziej intensywniejsze w smaku i zapachu, a nawet delikatnie pachną leśnymi grzybami. Najwięcej tego aromatu mają w swojej skórce, więc w miarę możliwości staram się jej nie obierać. Taka zupa pysznie smakuje i pięknie pachnie. Można do niej ugotować makaron lub kluseczki
Codzienna kuchnia niecodzienna