grzyby - 15226 przepisów (strona:794/1016)

Curry z tofu i warzywami 276

Słodkie, kremowe i rozgrzewające CURRY Z TOFU I WARZYWAMI to... Artykuł Curry z tofu i warzywami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pieczarki w sosie serowym 145

Pieczarki w serowym sosie to znakomita przystawka na każdą okazję. Swym aromatem i smakiem zdobędą nie jedno podniebienie. Pamiętajmy tylko o wyborze jak najmniejszych pieczarek i

Niezły Młynek
Rosół 219

Składniki: 1-2 ćwiartki z kurczaka szponder wołowy, ok. 40 dkg opcjonalnie 20 dkg wątróbki kilka suszonych grzybów 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora gałązka lubczyku 1 liść laurowy … Czytaj dalej Rosół

czarrna od kuchni
Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi 134

Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym sklepie jest przetwarzana i rafinowana, a ta nie należy do zdrowych. Wybór soli himalajskiej, drobnej i różowej sprawi

Moja smaczna kuchnia
Szynka z dzika z kurkami 232

700 g szynki z dzika, 1 cebula, 400 g kurek, tłuszcz (u mnie smalec gęsi), kilka gałązek rozmarynu, 1 łyżka bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz

królestwo garów
Pierogi z kaszą gryczaną z masełkiem pietruszkowym 242

może się równać z pierogami naszych babć :) Pochodzę z małej wsi w Małopolsce i pierogi towarzyszyły mi od dziecka, począwszy od tradycyjnych z mięsem, kapustą lub grzybami po różnego rodzaju owocowe farsze. Dzisiejsza propozycja to moja interpretacja tradycyjnych pierogów. Farsz z kaszy jest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Wiem, że nie są idealne

Tagebuch po polsku
Muffiny twarogowe z owocami 167

Kolejny gorący tydzień za nami. Dzięki pięknej pogodzie mogliśmy sobotę spędzić nad wodą. W niedzielę wyskoczyliśmy na nasze ulubione wrzosowisko. Niestety, wrzosy w tym roku kwitły wcześniej, a i grzybów w mojej okolicy jak na lekarstwo. A skoro mowa o rodzinnych wypadach, to mam dziś dla Was propozycję, która na wycieczki do lasu czy nad wodę idealnie się nadaje. Muffiny

Czerwień i błękit
Penne z sosem pomidorowym, fasolką i borowikami oraz "Wybrzeże Szkieletów" 135

Obiady z makaronem to jedne z najszybszych dań. Ale jeśli trzeba przygotować prawdziwy sos pomidorowy, to takie danie zamienia się w slow food. Sos musi się

Weekendy w domu i ogrodzie
Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora 135

bożym świecie. Mnie urzekła w nim również gra barw — porów i kurek kontrastujących z czarnym ryżem. Odtwarzając ten przepis, postanowiłem posunąć się o krok dalej i maksymalnie wydobyć z grzybów smak umami, podkręcając je sosem sojowym i zestawiając go ze słodyczą syropu klonowego oraz pikanterią imbiru. Wyszło coś naprawdę niesamowitego, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis, bo to prawdziwe niebo

Food Square
Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym 170

Uwielbiam sosy grzybowe, i gdybym tylko miała więcej czasu na ich przyrządzanie to z pewnością często bym się nimi zajadała. Od czasu do czasu muszę znaleźć

Mienta blog
Smakowite wakacje 213

jednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie 193

Lubicie selera? Ja bardzo, ale Żarłoczki za nim nie przepadają. Z zupy, szczególnie jak jest rozdrobniony razem z innymi warzywami, to nie wygrzebują. Ale np. surówki

Smaczna Pyza
Zupa pieczarkowa z makaronem 192

Pozostając w grzybowo-jesiennych klimatach dziś zapraszam na moją ukochaną zupę - pieczarkową! Palce lizać! :) Za grzybami nie przepadam, ale pieczarki uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i dodawać do wszystkiego. Nie przypominam sobie jednak, by zupa pieczarkowa gościła kiedykolwiek na stole w moim rodzinnym domu. Zaczęłam ją gotować dopiero po wyprowadzce od rodziców. Podczas eksperymentów przewinęło się kilka jej wersji, także

Cooking Monster
InstaMix #1 sierpień 159

balkonie. Kolejny punktem sierpnia były grzybobrania. Początkowo bardzo słabe, bo każdorazowo lokalizację wybieramy na chybił trafił... Za pierwszym razem z lasu wróciliśmy z pojemnikiem borówek i koszykiem papierówek, bo grzyba znaleźliśmy 1 i to już starego :-). Później już było tylko lepiej - borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki brunatne i złotawe, kurki, lejkowce dęte, siedzunie sosnowe nazywane szmaciakami lub kozią brodą, maślaki

Pora coś zjeść
Zapiekanka makaronowa z kurkami i kurczakiem 257

doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy na drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy kurkumę, paprykę, czosnek, sól oraz pieprz wedle uznania. Makaron mieszamy z mięsem i grzybami. Wkładamy to do naczynia żaroodpornego. Jogurt roztrzepujemy z jajkami i zalewamy makaron. Na koniec posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Mamy obiad

Emskie Smaki

Proponowane wyszukiwania