grzyby - 15226 przepisów (strona:787/1016)

Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu 225

Chociaż ja uwielbiam barszcz czerwony za zakwasie to wiem, że nie wszyscy taki preferują. Nie wszyscy też tolerują dodatek grzybów w potrawach, choćby tylko w postaci wywaru. Każda gospodyni ma swój sposób na świąteczny, wyjątkowy barszczyk i ja też nie zawsze robię swój tak samo bo potrawy można modyfikować wedle własnego smaku w danym momencie i aktualnych możliwości. Nastawiony zakwas

Smaczna Pyza
Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 222

Dziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni

karmelowy
Pieczarki faszerowane 225

przyprawiamy solą i pieprzem. Do każdego kapelusza wkładamy „na krzyż” dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na niecałe 10 minut. Do tak przygotowanych grzybów nakładamy farsz, lekko uciskamy, by dokładnie wypełnił pieczarkę, a następnie dokładamy na górę. Całość posypujemy tartym parmezanem lub innym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez

MarcinChef
Uszka bezglutenowe, bez zbóż, paleo. 154

różnią się zbytnio od tych, które przygotowywała zawsze na wigilijną kolację moja babcia (możecie też z tego ciasta przygotować bezglutenowe pierogi). Farsz zrobiony jest z gotowanej kiszonej kapusty, gotowanych grzybów i klarowanej na maśle cebulce, to wszystko razem mieszamy i kroimy lub blendujemy na małe kawałki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z tapioki

PaleoLife
Paszteciki drożdżowe z kapustą 336

Drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami.   SKŁADNIKI: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty sól

Pyry na Gaz
Rolada schabowa z jabłkami, grzybami i jarmużem 128

Dzisiaj chciaam wam pokazać schab, który nie tylko jest pyszny, ale i ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, dużej imprezie, a jeśli coś

Polska Zupa
Chrupiace, panierowane kotleciki z boczniakow 143

smażenia Boczniaki myjemy i wkładamy do miseczki, skrapiamy sosem sojowym i mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy jajko z papryką, mąką, serem i wodą. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek grzyba zanurzamy najpierw w jajku z dodatkami a następnie obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano i chrupiąco. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Restauracja Bon Appetit w Krakowie 152

mnie czymś zupełnie nowym, a nowych rzeczy trzeba próbować szczególnie w kuchni. Dzik - wysmażenie i dodatki idealnej konsystencji. Sposób podania zaskakujący, ponieważ mnie dziczyzna kojarzy się z winem, grzybami, a nie słodkim sosem. Dla mojego narzeczonego okazał się on za słodki, ale za to bardzo chwalił połączenie dziczyzny z gruszką.  Dania okazały się nadzwyczaj sycące. Zaskakiwały nowością smaków, intrygowały

Karola gotuje
Włoskie smaki (kulinarna fotorelacja podróży poślubnej) 111

mnie raj. Wyjątek stanowi dla nas włoska pizza, ponieważ zbyt bardzo utrwalił nam się wizerunek przeładowanej "polskiej" wersji pizzy. W pamięć zapadły nam między innymi niesamowite lasagne, penne z grzybami, cantuccini, tagliatelle bolognese, sery oraz szynki regionalne, przetwory z truflami, kanapka ze świnką oraz włoskie słodkości. Nie zapominajmy też o winach! :) Szczególnie dziękujemy przewodniczkom, które pokazały nam wspaniałe miejsca degustacyjne

Karola gotuje
Ryba pieczona w pergaminie. Karp zapiekany z pieczarkami. 188

całości, lub w kawałkach. Składniki: ryba słodkowodna o wadze około 1 kg 20 dag pieczarek kilka gałązek świeżych ziół - natka pietruszki czosnek granulowany natka pietruszki tłuszcz do podsmażenia grzybów cytryna sól i pieprz Wykonanie: Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na tłuszczu tak, by straciły smak surowizny i były lekko słonawe.  Rybę nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem - po dwie szczypty

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto pierogowe z masłem i olejem 149

Już nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szkl. gorącej wody  dowolne nadzienie Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku zrobić dołek

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczki w sosie musztardowym z kurkami 183

Szybki obiad i bardzo prosty w wykonaniu. Smakował super, polecam. Jak nie macie kurek możecie dodać pieczarki lub boczniaki. Polędwiczkę umyć, obciąć błonki i pociąć w

Kuchnia Pokoleń
IDEALNE CIASTO NA PIEROGI 133

kłamię i to nie jest mrzonka czy mistyfikacja.Jest wprost idealne,lekkie,rozciagliwe,świetnie się skleja,i wspaniale się walkuje.Pierwszy raz mogę powiedzieć , że w tym roku robienie pierogów z grzybami , było samą przyjemnością.Przepis zaczerpnęłam od Krysi z blogu Kuchnia u Krysi.blogspot.p l. Ciasto nadaje się do wszystkich farszów.   500g.mąki pszennej 50g.masła 2 żółtka 1 jajko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Boczniaki z cukinią i kuskusem 100

odstawiam pod przykryciem. Boczniaki, pieczarki myję, kroję i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Wykładam na talerz,  na tej samej patelni przesmażam cukinię pokrojoną na kawałki. Przekładam do grzybów. Marchew obieram kroję w cienkie paski, im cieńsze tym lepsze, wrzucam na patelnię i przesmażam ją , podlewam odrobiną wody i duszę aż będzie aldente. Doprawiam garam masala, curry, solą. Tofu

wesoła kuchnia
Kurkowo cukiniowa zupa 135

Zupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów. 20 dkg kurek 1 cukinia 1 cebula 3 marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz

wesoła kuchnia