grzyby - 15226 przepisów (strona:790/1016)

Pierogi ruskie 107

Moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane pierogi po  uszkach z grzybami, które robiłam na Wigilię. Zawsze odgrażałam się, że będę lepić pierogi wnukom na emeryturze, nie wcześniej! Ale złamałam się i oto są – smaczne, kształtne, nie rozpadające się podczas gotowania. Z przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba mi się

To co kocham
Pieczarki duszone w winie 385

Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to 

To co kocham
Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami 364

A my znowu jemy kaszę! Tym razem jest to kasza gryczana zapiekana z duszonymi pieczarkami i mozzarellą. My jedliśmy z pieczonym

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 130

Taka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 113

Danie, jakim jest klops gryczano-pieczarkowy, to zdrowie na talerzu, szczególnie dla kogoś, kto lubi kaszę gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem

To co kocham
Gulasz z boczniaków i cukinii 128

Następna potrawa z serii zdowego żywienia. Jest to gulasz z boczniaków i cukinii, gzie smak podkręciłam suszonymi pomidorami. Gęstości nadaje mu mieszanka

To co kocham
Sos pieczarkowo-musztardowy 103

Lubię dania szybkie, mało pracochłonne, sycące i smaczne. No ale kto nie lubi? Moja dzisiejsza propozycja to śmietankowe pieczarki duszone z musztardą

To co kocham
Zupa pieczarkowa z dynią 109

Moje zapasy dyniowe powoli się kończą więc pora, by jak zwykle pojawiła się u nas w kuchni zupa na bazie dyni

To co kocham
Pasztet pieczarkowy z cieciorką 142

Zdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno

To co kocham
Superfood czyli superżywność 134

zielona pietruszka – żeń-szeń Nowości zaliczane do superfood, o których niedługo będzie głośno: – astragalus – traganek – ashwagandha – indyjski żeńszeń – kambucza – grzyb herbaciany – maca – korzeń peruwiański – rhodiola – różeniec górski

To co kocham
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną 114

Czasami z braku czasu chciałoby się zjeść coś, co można szybko przygotować. U mnie jest to najczęściej zupa, bo wszyscy lubimy każdą możliwą

To co kocham
Pieczarki faszerowane ryżem i szpinakiem 117

Pieczarki nafaszerowane ryżem ze szpinakiem to moja propozycja na lekką kolację. Składniki: • 8 większych pieczarek • 3 brykiety szpinaku mrożonego lub 2 garści świeżego

To co kocham
Zupa pieczarkowa curry 148

Zaczyna się czas, kiedy będziemy przyrządzać dania sycące i rozgrzewające. Taka jest też moja zupa rozgrzewająca z pieczarkami i makaronem ryżowym, o 

To co kocham
Duszone pieczarki z musztardą 1064

Macie może ochotę na chrupiące pieczarki? Wyglądają trochę jak podgrzybki, a smakują zaskakująco dzięki dodatkowi musztardy francuskiej. Do tego dania należy użyć jak

To co kocham
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 184

zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami

Codzienna kuchnia niecodzienna