Przepisów na bigos jest bardzo wiele. I tak też bigos myśliwski robi się z dodatkiem grzybów, śliwek i alkoholu. Do bigosu staropolskiego nie dodaje się zbyt dużo koncentratu pomidorowego, a moja ciocia robi bigos z pieczarkami. Ja zaś chcę Wam zaproponować bigos z przepisu mojej mamy. Bardzo lubię jego smak. Oczywiście podstawą każdego bigosu jest to, że nie powinno się
Passions hobbies lifeporcję bulionu. Uważamy przy tym, aby ryż nie przywarł do dna garnka. W ten sposób ryż gotujemy około 15 minut. Po 15 minutach do ryżu dodajemy podsmażonego pora z grzybami, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 3-4 minuty aż ryż będzie al. dente ( uważać aby nie przegotować ryżu). Na koniec
Calzonella.comzieleniny. Zaskakujące połączenie ciasteczkowego spodu z wytrawną masą. Dobrze schłodzona terrina smakuje znakomicie i równie dobrze prezentuje się na stole. Polecam Wam również pyszną kruchą tartę z leśnymi grzybami i serem. składniki: 125 g mało słodkich herbatników 100 g masła 200 g kurek 250 ml śmietany kremówki 200 ml śmietany 18% 800 g twarożku śmietankowego 1 średnia cebula
babka w formiepieczonej dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni , oraz ze słodkimi ziemniakami . Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 60 min 1,5 kg dyni biały dzik* 500 g jabłek 3 ząbki
Słodki Kompromiswszystko co z Chin jest byle jakie, nie uogólniajmy. Jednak żywność, która musi przebyć tak długą drogę, musi być zabezpieczona w jakiś sposób przed zepsuciem. Stosuje się opryski przeciwko grzybom i pleśniom, a one przecież odkładają się w roślinach i nie są obojętne dla naszego zdrowia. (Zwróćcie uwagę, że chiński czosnek nie kiełkuje...) Sama hodowla czosnku na tak masową skalę
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa grzybowa to kolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac
KuchniaWeDwoje.plszpinakiem i groszkiem cukrowym 7. Kurczak z soczewicą 8. Kurczak w sosie sojowym i miodzie 9.Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami 10. Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami 11. Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 12. Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem 13. Kurczak z ryżem i warzywami
VioletoweKucharzenieFrittata pełna warzyw, czyli doskonały sposób na leniwe śniadania po zabieganym tygodniu. Ale jeżeli planujecie posiłki wcześniej i przygotowujecie je np. dzień przed to również świetnie
rabarbarowoBułki drożdżowe gościły na moim wigilijnym stole i zachwyciły gości. Bułeczki właściwie a nie bułki są mięciutkie, delikatne, nie starzeją się a idealnie nadają się na
Moje Małe CzarowanieBardzo łatwa i szybka przekąska świetnie sprawdzająca się na wszelkich przyjęciach, nie tylko sylwestrowych czy karnawałowych. Jej przygotowanie jest bajecznie proste a smak można z łatwością
Pyry na Gazniej od dawien dawna podpatrywałam różne wersje śledzi w oleju (mój Tata zajadałby się nimi codziennie) - w oleju rzepakowym, lnianym, (czasem w oliwie z oliwek), z koperkiem, pietruszką, grzybami, cebulką czerwoną, białą, czasem szalotką, i tak dalej i tak dalej... Śledziowe eksperymentowanie mam po niej, bo dziś serwuję swoim gościom nawet śledzie z miodem, z suszonymi owocami, marynowanymi
Zasmakuj Kuchniwszytko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że jest pod częściową ochroną. Co oznacza częściowa ochrona? Ustawa definiuje to w ten sposób: ochrona częściowa - ochronę gatunków roślin, zwierząt i grzybów dopuszczającą możliwość redukcji liczebności populacji oraz pozyskiwania osobników tych gatunków lub ich części ; Oznacza to w praktyce tyle, że jak masz wystarczająco dużo pieniędzy to wolno Ci zbierać. W innym przypadku
Kryzysowa Książka KucharskaKolejna pozycja na szerokiej liście dań, które można wykonać z czerstwego chleba. Kolejna po stronie kuchni włoskiej. niewątpliwie wynika to z faktu, jaką pozycję ma tam
Kryzysowa Książka KucharskaJeszcze ostatnie wydanie, modnej w tym sezonie, kuchni etiopskiej. W zawsze modnym wydaniu - fusion. Przygotowana nieco inaczej (co również jest modne w tym roku) i wyjątkowo
Kryzysowa Książka Kucharskarobić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce. Czasem był barszcz czerwony, ale nie z uszkami tylko
Kryzysowa Książka Kucharska