Jakiś czas temu zostałam mile zaskoczona przez moją serdeczną znajomą która przygotowała pasztet. Z wielką ochota skosztowałam tego rarytasu i przyznam że mile mnie zaskoczył smak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym
Słodki Kompromisbyły równomiernie wymieszane. Formować niewielkiej wielkości kulki. Delikatnie obtaczać w mące i wrzucać na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia. Dwie wersje: pierwsza solo i druga z sosem z suszonych grzybów. Sosy można dobierać wedle uznania: słone, słodkie lub ostre. Pasuje wiele opcji
Karola gotujeZupa chińska rozgrzewa, syci i aromatyzuje organizm, ha ha, no oczywiście przesadziłam z tym aromatyzowaniem. Fakt jest taki że jest sycąca, o doskonałym smaku i koniecznie
Moje Małe CzarowanieUwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej
Pyry na Gazmamy nasilony apetyt, napady głodu i uzależnienie od spożywania chleba i innych wypieków. Drugie białko, glutenina, to toksyczny pszenny gen, mający za zadanie chronić roślinę przed wszelkimi larwami, grzybami i drobnoustrojami.. Najwięcej gluteniny można znaleźć w kiełkach pszenicy. Udowodniono również, że białko to wzmacnia wpływ insuliny na komórki tłuszczowe, powodując przybieranie na wadze. Może prowadzić do RZS, czyli reumatoidalnego
Moja Mama GotujeTakie pieczarki posmakują nie tylko domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego
To co kochamochotę możemuy dodać także żółtka i całość wyrobić z nimi. Jeśli nie to żółtka serwujemy wraz z resztą składników osobno na talerzyku. Gotowego tatara podajemy z cebulą, korniszonami, marynowanymi grzybami oraz ewentualnie marynowanymi szprotkami. Dodatkowo masło i świeże pieczywo idealnie dopełnią całość. Befsztyk tatarski Smacznego! Befsztyk tatarski Czerwoną cebulę można zastąpić cebulą szalotką. Jest ona delikatniejsza w smaku i świetnie
mecookssąsiedniej sajgonki. 9. Tak przygotowane sajgonki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. 10. Sajgonki podałam z gotowym słodkim sosem chili. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również sajgonek z grzybami mun i paluszkami krabowymi
Bez Cebulicebuli w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z tego powodu sałatka cebulowa trafi z pewnością w gusta wielbicieli cebuli z marynowanych śledzi czy grzybów, bo to właśnie te smaki, przy czym w sałatce są one zrównoważone łagodną marchewką i jajkami. Przepis ten pochodzi z podkarpackiej gminy Niwiska (okolice Kolbuszowej), a można go znaleźć
Trzeci talerzmoim domu od zawsze przygotowywało się krokiety z mięsem bądź z grzybami lub kapustą. Możliwości było kilka i farsze na przemian można było w nich odnaleźć. Jednak ja osobiście bardzo lubię szpinakowe nadzienia i tym razem pokusiłam się na przygotowanie tych o to krokietów. Przyznam, że4 bardzo nam smakowały i z pewnością będą gościły często na naszym stole. Krokiety
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiangielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca 0,5 kg pieczarek kilka łyżek oleju 3-4 ząbki czosnku tymianek, majeranek sól, czarny pieprz opcjonalnie: 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów opcjonalnie: 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Namocz fasolę na noc i ugotuj następnego dnia z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Pokrój pieczarki i podsmaż na oleju. Dodaj
Qlinarnie i QlinarnieLubię kaszę gryczaną. Kasza gryczana na śniadanie, obiad czy kolację jest u mnie mile widziana. Lubię też pieczarki i ciecierzycę. Dlatego dziś kasza... The post Kasza
Eksperymentalnie.comCześć ! Smażone pieczarki i jajka to świetne połączenie. Ostatnio już gościło na moim blogu w postaci grzanki ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem sadzonym. Dziś podsmażone wcześniej
Moja pasja smakuZazwyczaj publikuję gulasze bardzo mięsne, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które
karmelowy