Składniki : 1 szklanka dobrego majonezu 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej 5 łyżek pokrojonych grzybów marynowanych 1 łyżka pokrojonej marynowanej czerwonej papryki 2 łyżki pokrojonych w małą kostkę ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : W szystkie składniki daj do miski lub rondla , dopraw
Przepisy i porady kulinarneCzosnek, cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. 2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć czosnek z cebulą. Nie rumienić. 3. Dodać pieczarki i tymianek, podsmażyć do odparowania wody z grzybów. 4. Białą kiełbasę ponakluwac czubkiem noża i położyć na patelni, pomiędzy pieczarkami. 5. Smażyć ok 10 min, do zrumienienia. 6. Wlać bulion warzywny lub białe wino i dusić pod przykryciem
Atlas Smakówpodsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Do zeszklonej cebuli wrzucamy pieczarki. Solimy, pieprzymy i często mieszając, podsmażamy około 12 -15 minut. Gdy woda z grzybów odparuje, podsmażamy je jeszcze chwilę. Będą miały fajniejszy smak. Dodajemy serek mascarpone i około 70 -100 ml wody. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu, aż serek się rozpuści. Dodajemy natkę
Smak mojego domuTaki obiadek można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Duży wybór można sobie wybrać co kto lubi. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze pokroić podłużne grube
Kuchnia PokoleńTaka piękna pogoda dzisiaj od rana, że nie wytrzymałam. Szybko wzięłam kilka najpotrzebniejszych rzeczy, bez których grzybnięta nie rusza się w teren , oprócz koszyka, i postanowiłam
Smaczna Pyzaorzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym
karmelowyZupki, zupki i dalej u mnie zupki..oj,a jeszcze ile ich będzie...ciągle coś nowego gotuję. biała kiełbasa 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 1
Moje domowe kucharzenieBez pasztetu nie ma świąt. Pasztet być musi bo to tradycja, przynajmniej u nas. I będzie na pewno, a nawet będą dwa. Jeden pasztet tradycyjny i
Smaczna PyzaPasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa
Karo in the Kitchenświetnie współgra z innymi składnikami. Dzisiaj zachęcam do przygotowania sałatki wraz z dodatkiem kukurydzy, ostrej papryki, szynki i szczypiorku. Prosto i pysznie! Składniki: 150 g tortellini, np. z grzybami 150 g wędliny, np. szynki 1 puszka kukurydzy z dodatkiem chilli* 2 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek z dymki *do sałatki możecie dodać zwykłą kukurydzę z puszki + odrobinę bardzo
Ugotowaćwyszło leczo 😊 Kolorowe i pięknie pachnące... Moja mama robi najlepsze leczo na świecie, do którego dodaje grzybki z lasu, niestety w moim leczu użyłam pieczarki, również smaczne, ale niedorównujące grzybom leśnym. Zazwyczaj miseczkę gorącego leczo zajadam ze świeżutkim pieczywem, lecz dzisiaj zrobiłam z kaszą gryczaną czyli ulubioną wersje mojego męża 😊 Oczywiście dla mojego mężczyzny, który jest zagorzałym mięsożercą musiałam zrobić
kulinarne odsłony patirozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy, cały pęczek kopru gotujemy przez około 30 minut, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 3. Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy by smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby się nie zagotował. Smacznego
Moja Książka Kucharskastole ;) Zatem warto pomyśleć, co ze śledzia można zrobić. A można naprawdę wiele. Klasyczne dodatki do śledzia można wzbogacić wyciśniętym czosnkiem, musztardą, posiekaną chilli, kolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami. Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy
Moja Książka KucharskaDELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY Jajecznica przygotowana wg. przepisu Gordona jest niezwykle delikatna i puszysta. Wygląda pięknie i jest naprawdę smaczna. Świetnie smakuje ze smażonymi grzybami lub pomidorkami koktajlowymi - najlepiej prosto z krzaczka :) Dzięki pysznemu jedzeniu można wieść dłuższe, zdrowe i szczęśliwe życie :) Wypróbujcie przepis - będziecie zadowoleni. Liczba porcji : 2-3 SKŁADNIKI: 6 dużych
Moja Książka Kucharskateż kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' . W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie zapraszam
Moja Książka Kucharska