Kartacze albo cepeliny 267które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana
Obiad gotowy
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 350lektury postu i do wspólnego gotowania. JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM? Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem do dobrych krokietów jest prawidłowe ciasto naleśnikowe, nie może
SMYKWKUCHNI
Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć 256ząb nie rozumiemy - zamawiamy więc pieczeń po cygańsku ze smażonym grzebieniem ze słoniny i pieczonymi z smażonymi w papryce ziemniakami i pokrojoną w paski karkówkę z grilla ze grzybami, papryką i cebulą z dodatkiem pysznych kluseczek. Porcje ogromne, wszystko apetycznie podane, ceny zaskakująco miłe w granicach 18 -20 zł za danie. Do tego pyszny wytrawny biały i schłodzony Tokaj
Kulinarne przygody Gatity
Domowa Vegeta 483mamy gotową zdrową i smaczną Vegetę, a co jest świetne możemy dodać do niej to co lubimy i modyfikować według upodobań lub zrobić różne rodzaje np z utartymi/zmielonymi suszonymi grzybami
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Tatar 228Tatar, befsztyk tatarski to samodzielne danie serwowne najczęściej jako przystawka. Tatar przygotowuje się z mielonego lub siekanego mięsa wołowego, najwyższej jakości z dodatkiem żółtka, cebulki i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krupnik dyniowy 221Zupy to najlepszy posiłek aby rozgrzać żołądek ale też by zaspokoić głód, zależy tylko co włożymy do garnka. Zupę znalazłam u Olgi Smile i zainspirowała mnie
Moje Małe Czarowanie
Pasztet: gotowany indyk z bulionu 235reguły pozostałe mięso zalewamy żelatyną lub robimy potrawkę zaciągając całość zasmażką. W tym przypadku, możemy przygotować dietetyczne smarowidło do kanapek. Polecam spróbować także inne pasztety: Pasztet sojowy z grzybami Pasztet zielona soczewica z porem
Pij soki wyciskane
Pierogi z czerwoną soczewicą 215pierogi nie muszę nikogo długo namawiać. Tylko mam problem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś dla odmiany są z soczewicą:) Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną słodką papryką
Obiad gotowy
Naturalnie pyszne warsztaty z Sokołowem 271dowód osobisty;) Warsztaty to przede wszystkim gotowanie i na tę chwile czekałam najbardziej. Wymyślone przez Dominika menu składało się z kilku dań: dwa rodzaje sałatek, pierogi z pasztetem i grzybami, pieczony boczek. Oczywiście całe menu bazowało na produktach Naturrino. Obierałam gruszki na sałatkę, kroiłam łodygi selera, kruszyłam ser, lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie! I choć za boczkiem nie przepadam
Obiad gotowy
Warsztaty Drób na świątecznym stole 216oraz Marka Kropielnickiego. Przygotowywaliśmy 3 dania: wolno pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie, eskalopki z kurczaka w bekonie z selerowym puree oraz popcornem, kurczaka z grzybami w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem z chilli. Póki kroiliśmy smażyliśmy, siekaliśmy, gotowaliśmy, w piekarniku rumienił się indyk pieczony w całości z nadzieniem z pęczaku, kolendry i wątróbki
Obiad gotowy
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 166borówki Agnieszka Wegański sos bolognese Magdalena Piwny piernik z marmoladą Marzena Chlebek bananowy z chia Małgorzata Spaghetti florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Marty
Łazanki z kapustą i pieczarkami 206nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne. Frazeologiczne podobieństwo jest oczywiste. Łazanki można przygotować na wiele sposobów zarówno z kapusty słodkiej jak i kiszonej. Z dodatkiem boczku, kiełbasy czy grzybów. Ja wybrałam dziś wariant z kapustą kiszoną i pieczarkami. Zapraszam Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchni
Indyczy gulasz z kurkami 134łyżeczka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Posikaną cebulę smażymy na maśle razem z grzybami. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy razem, cały czas mieszając. Lekko solimy i oprószamy pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę, lubczyk i dusimy do momentu aż sos zacznie gęstnieć (nie możemy doprowadzić
R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony z krokietem faszerowanym kapustą i grzybami 222czosnku 4 łyżki octu Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie całe (kilka ziaren), Liść laurowy, Majeranek otarty Cukier do smaku Krokiety: 4 naleśniki 8 łyżek ugotowanej kapusty z grzybami 2 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek Bułki tartej Olej do smażenia Buraki i włoszczyznę umyć i obrać
Menu Zdrowia