Pappardelle z szynką parmeńską i podgrzybkami to danie podejrzane jakiś czas temu u Pascala. Przypadło mi od razu do gustu i jak się okazało również do
Pieguskowa KuchniaJajecznica z kurkami to propozycja na śniadanie albo kolację, której chyba nikt nie odmówi. W końcu udało mi się uzbierać kurki, co wcale łatwe nie było
Pieguskowa KuchniaPorządkując szafki kuchenne natknęłam się na karteczkę, ze spisanym naprędce przepisem na faszerowane pieczarki, pochodzącym z amerykańskiej edycji programu Gotuj i chudnij, który dość mocno podbił
Pieguskowa KuchniaDzisiaj próba generalna pierogów w słodkim wydaniu na stół wigilijny. Oczywiście nie zabraknie na nim tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, ale już od dłuższego czasu za mną chodziły właśnie te z suszonymi śliwkami. Cudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam! Pierogi z suszonymi śliwkami
Pieguskowa Kuchniazachowuje się także w przetworach. Można by sporo pisać o właściwościach leczniczych tych owoców ale chyba o tej porze roku istotna jest informacja, że hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z czarnej porzeczki no i nalewki porzeczkowej oczywiście w okresie gryp i infekcji wirusowych. Czyli właśnie o tej porze. Zapraszam na porcję pysznej i zdrowej
Pieguskowa Kuchniadość rzadko i zazwyczaj z jakiejś uroczystej okazji. Uwielbiam kaczkę pieczoną w całości w podobnej musztardowo-ziołowej marynacie i kaczkę tradycyjnie faszerowaną jabłkami oraz kaczkę duszoną z suszonymi grzybami . Dzisiaj polecam pieczone kacze udka. Bardzo pasuje mi do nich marynata, która skradła moje serce, na bazie aromatycznego czosnku, majeranku i musztardy francuskiej. Polecam! PIECZONE KACZE UDKA kacze udka
Pieguskowa KuchniaSałatka grzybowa polana zrobiła furorę na moich imieninach. Pięknie wyglądała i była bardzo smaczna. Śmiało można ją podać nawet na świąteczny stół. Uprzedzę Wasze pytanie i
Pieguskowa KuchniaRobiliście kiedyś risotto? Jeżeli tak, to na pewno już wiecie, że to nie jest żadna czarna magia i zwykły śmiertelnik jest w stanie podołać temu
Cook&Lovekapusta zasmażana na maśle, - kapusta z boczkiem i cebulką, - kapusta z tartą marchewką, - kapusta z kiełbasą i passatą pomidorową, przecierem, koncentratem, - kapusta ze świeżymi pomidorami, - kapusta z tartymi grzybami, najczęściej pieczarkami i cebulą. Zawsze towarzyszy jej spora ilość świeżo skrojonego kopru. Nigdy nie zagęszczam młodej kapusty zasmażką z mąki. Kapustę podaję z ziemniakami, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem
Zasmakuj Kuchnikurki zebrane własnoręcznie czy ze sklepu nie ma wyjścia, jajecznica ze świeżymi kurkami smażona z cebulką i podana ze szczypiorem musi być! Taką jajecznicę przygotowuję podobnie z innymi grzybami, rzadko ale jednak zdarza się czasem smażyć ją na smalcu ze skwarkami (szczególnie gdy jestem poza miastem). Jajecznica z kurkami smakuje także z innymi dodatkami: - z kiszonymi ogórkami
Zasmakuj KuchniRisotto teraz u mnie króluje. Uwielbiamy je i dlatego musiało się pojawić z pysznymi, świeżymi kurkami. Zapach był nieziemski i już podczas przygotowywania ślinka nam ciekła
Gotowanie...to proste !Jest to mój eksperymentalny obiad, wyszedł super. Klopsy delikatne a sosik pyszny. Przygotowanie klopsów – Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie obsypać
Kuchnia PokoleńRoladki schabowe z kurkami (panierowane) – pyszny i szybki sezonowy obiad <3 Po więcej przepisów z kurkami zapraszam tutaj -> kurki – przepisy @media (min
Kulinarne PrzebojeJadłam już kiedyś kiszone uszaki bzowe i przyznam, że byłam mocno rozczarowana smakiem. Były mało kwaskowe i bez smaku. Bo ucho bzowe samo w sobie smaku
Smaczna Pyzaplacki to moje specjalności. Szybkie przygotowanie, dodatkowy atut, kilka minut w kuchni a cały stos smacznych placków gotowy. Wspaniałe z dipami! Takie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem. Placki z kiełbasą i pomidorami to nieduże placuszki z przyprawami i cebulą smażone na oleju. Podaję
Zasmakuj Kuchni