My Blueberry Corner by "jagodzianka" Policzki wieprzowe w warzywnym sosie to ciekawe odkrycie na moim stole. Są delikatnym, bardzo miękkim mięsem, które po ugotowaniu wręcz …
My Blueberry Cornerprzyrządzona ryba będzie Wam smakować. Jeśli nie macie amura możecie w taki sposób przygotować także karpia. W takim cieście, z piwem lub bez, można też usmażyć ugotowane kapelusze suszonych grzybów . To też jeden z naszych świątecznych przysmaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSezon kapuściany w pełni a mnie naszło na takie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe
Moje Małe CzarowanieWielka Księga Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych
Anioszek w kuchniSkładniki: 2 flądry 1 szklanka odgotowanych prawdziwków 1 cebula 3-4 łyżki śmietany olej i masło mąka sól i pieprz Przygotowanie: Flądrze odciąć głowę i odłączyć
czarrna od kuchnimuszę się nacieszyć tym pysznym wariantem. Ramen w sumie trudno nazwać zupą (mimo, że tak jest oryginalnie zaklasyfikowany). Jest to raczej gęsta, pożywna mieszanka warzyw, z kapustą i grzybami shitaake na czele, doprawiona pastą miso i zalana bulionem (ale tylko do wysokości składników). Jeżeli podacie to danie z jajkiem na miękko to może ono posłużyć jako samodzielny obiad
Milion Smaków''Bigos'' z ogórkami, pieczarkami i kiełbasą, to danie bardzo proste w przygotowaniu. Jego przyszykowanie zajmuje niewiele czasu, w przeciwieństwie do bigosu z
Przepisy Kulinarneosuszyć. Doprawić rybę solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pieczarki. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Śmietanę razem z pieczarkami wylać na ryby. Obsypać posiekanym koperkiem. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 30 minut
Kuchnia PokoleńPieczarki z małżami można podać jako przekąskę lub jako danie główne. Trudno podać dokładne ilości składników, wszystko zależy od wielkości pieczarek jakie chcemy użyć. Mała pieczarka
królestwo garówkiedy po raz pierwszy spróbowałam soplówkę jeżowatą, kupuję ją kiedy tylko mam okazję, choć nie jest to łatwe ;) Grzyb ten jest ceniony nie tylko ze względu na swe walory smakowe, ale również jego pozytywny wpływ na łagodzenie schorzeń układu pokarmowego. Ja bardzo lubię "steki" z yamabushi smażone na klarowanym maśle. Wkładam je zazwyczaj w bezglutenowy placek, tym razem
Quinoa Raz!Często, gdy z kimś rozmawiam na temat starej (początek XX wieku) kuchni, słyszę że potrawy były tłuste, ciężkie... Nie wiem skąd to się wzięło. W książkach
królestwo garówmoim rodzinnym domu kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia pachnie pieczonym mięsem, gotowanymi pierogami z kapustą i grzybami oraz wszelkimi daniami rybnymi, w tym chrupiącymi krokietami. Na blacie jest mnóstwo gotowanych warzyw, z których powstaje potem tradycyjna sałatka jarzynowa. Tata przyprawia karpia...w domu jest piękna i świąteczna atmosfera pachnąca radością i miłością. Praktycznie w Wielkanoc jest podobnie
Zasmakuj KuchniChrupiąca skórka i miękki farsz w środku:-) Pewnie nie jednemu zasmakuje. Z pewnością nie jest to dietetyczne danie... i tu nie ma co się oszukiwać, że
IMPRESJA SMAKUPasują do każdego obiadu, mięsnego, warzywnego, rybnego. Także do duszonych grzybów z dodatkiem lubczyku. Smakują również pysznie same z masełkiem lub odsmażone z boczkiem i cebulką. Uniwersalne ziemniaczane danie. Jedne z moich ulubionych:) Najbardziej lubimy te rumiane i chrupiące odsmażone na patelni na maśle klarowanym. Pięknie wtedy pachną masłem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka garść posiekanego
Zasmakuj Kuchni