Moja mama nigdy nie wyrzucała ziemniaków jeśli zostały jej z obiadu. Na drugi dzień robiła z nich kopytka lub smażyła pyszne kotleciki ziemniaczane. Ja tym razem
Smakołyki Asisokiem z cytryny. Pozostało już tylko wyłożyć risotto i krewetki na talerze, posypać resztą parmezanu i zajadać. Smacznego! Zapraszam na risotto z: bakłażanem i pieczarkami warzywami z grzybami leśnymi z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym po mediolańsku zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami
potrawyregionalneMakaron z serem to dobre połączenie, o czym mogliście się przekonać w skandalizującym poście Maćka (NSA i bomba?!). Ze sporymi wyrzutami sumienia, ale jeszcze
zadanie-gotowaniezawsze, taki bigos podawany był w naszym domu szczególnie w chłodniejsze dni. Kiedyś mówiło się na to danie bigos myśliwski. Jednak tę nazwę chciałabym podpiąć pod garnek pełen leśnych grzybów (mam nadzieję, że w tym roku będzie ich aż za dużo). Na blogu mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z kapusty, na bigos z cukinii, danie gołąbkowe i inne
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie pomidorowym
karmelowyPrzecież nie każdy musi lubić kapustę w takiej wersji... Ja kapustę uwielbiam, ale kapuśniaczki wolę zdecydowanie z mięsem;) Dla fanów małych przekąsek, no i dla
Lawendowe NieboKANAPKOWY firmy WSP SPOŁEM . Sos idealnie wpasował się w charakter zapiekanek, nadając im pikantnego smaku z nutą orientu. Wytworzony jest z bez substancji konserwujących. Charakteryzuje się kawałkami warzyw i grzybów konserwowych tj. ogórka, cebuli, pieczarek i kopru. Polecam do różnorodnych kanapek jak i również zapiekanek. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąZakupiłam jakiś czas temu mieszankę do wyrobu pierożków wietnamskich i sporo przeleżała aby teraz pysznić się cudnymi pierożkami na moim talerzu. Mieszanka fajna w wyrabianiu a
Moje Małe Czarowanielodówki. Następnie wyjąć mięso ze śmietany, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki do momentu, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić pieczarki solą i pieprzem. Ponownie włożyć mięso do śmietany, obłożyć pieczarkami. Nagrzać piekarnik do 200 C i zapiekać mięso godzinę i 15 minut. Naczynie żaroodporne powinno być przykryte. Podawać
Kuchnia PokoleńDziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z
karmelowyprzegapić pysznej polędwiczki :) Polędwiczka wieprzowa Mięso o niezliczonych możliwościach – z ziołami, z czosnkiem, w musztardzie, w curry, w pomarańczach, z morelami i pleśniowym serem, z leśnymi grzybami, z rukolą czy z fasolką – pomysłów na dania z polędwicy wieprzowej mamy całe mnóstwo! Delikatne mięso polędwiczek można pokroić w kotleciki grubości ok. 2 cm i rozbić je lekko pięścią lub kostkami
Ciasna Kuchniajedzeniem w Kalifornii. Podoba mi się myśl, że mógłby ją zamówić Martin Gore w The Natural Caf e w Santa Barbara. Mógłby, prawda?;) Fajita z czarną fasolą i grzybami. Do tego pasta pomidorowo-paprykowa i salsa z avocado, kolendry i limonki. No i tortille. Składniki, smaki i aromaty z pewnością pochodzące z Meksyku, ale będę się upierał
zadanie-gotowanieistnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada się na słono - ze śmietaną (lub masłem) i wędzoną rybą, marynowanymi grzybami lub kawiorem. Jada się również na słodko - z miodem lub domową konfiturą. Należy pamiętać, że mąka gryczana zawiera bardzo mało glutenu. W związku z tym bliny bardzo szybko wysychają. Należy
zadanie-gotowanieosładza :D Właściwości erytrolu: posiada zerowy indeks glikemiczny, czyli nie wpływa nie podnoszenie poziomu glukozy we krwi nie powoduje próchnicy zębów naturalnie występuje w owocach, produktach fermentowanych i grzybach, natomiast powstaje w wyniku fermentacji produktu hydrolizy enzymatycznej skrobi (z pszenicy i kukurydzy) stanowi 70% słodkości cukru został przyjęty jako bezpieczny do stosowana w żywności rzadko wywołuje biegunki
Zdrowie na języku :PGołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są
Kulinarna Pokusa