grzyby - 15226 przepisów (strona:817/1016)

Pałki kurze w pysznym sosie grzybowym 142

konieczne. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko zmięknie. Następnie dodać pieczarki i smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa rozłożyć usmażone pieczarki, zawinąć tworząc roladki. Każdą roladę zabezpieczyć przed rozwinięciem drewnianą wykałaczką lub zawinąć nitką. Na tej samej

Kuchnia Pokoleń
Chleb nadziewany. 148

     Dzisiaj zapraszam Was na pyszny mięciutki chlebek z soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze

Rozpustne gotowanie
Gnocchi - włoskie kluski 146

Przysmak z ziemniaków. Można je podawać na różne sposoby. W jednej z włoskich restauracji próbowałam z truflami i ten smak czuję do dzisiaj. Niestety ja takich nie przygotowałam, bo grzybów takich nie posiadam :) . Podałam polane ziołowym masełkiem, ale możecie również je podać z pomidorami lub sosem pieczarkowym. Przepis na nasze kopytka znajdziecie tutaj Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków

O kuchni z uczuciem
Spaghetti z pieczarkami i jarmużem i "Ugotowani" 170

Na makaron miałam ochotę od kilku tygodni. Od kilku dni natomiast tęskniłam za smakiem pieczarek z serem pleśniowym. W lodówce znalazły się liście jarmużu. I tak

Weekendy w domu i ogrodzie
Boczniaki w cieście 118

Składniki: boczniaki (8 szt. wraz z nóżką) sos sojowy (3 łyżki) rozmaryn (1/2 łyżeczki) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (3 łyżki) woda (1/4 szklanki) sól

Weganka gotuje
Gołąbki inaczej, szybszy sposób na pyszny obiad 300

sosu gotowego pomidorowego. Ja użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą. Sos pomidorowy,przecier pomidorowy, śmietanę lub mleko wylać na patelnię. Jak ktoś chce bardziej dietetycznie można dolać mleka zamiast śmietany. Chwilkę podgrzewać i doprawić do smaku solą

Kuchnia Pokoleń
Sałatka pieczarkowa (z jajkami) 182

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Sałatka jest szybka i nieskomplikowana, ale czasami... "w prostocie siła". Pamiętam - jak taką sałatkę robiła moja mama. Zawsze znikała w

Di gotuje
Warzywny placek z serem i szpinakiem 148

Bardzo fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim

Moje Małe Czarowanie
Chleb ziołowy 124

także skuteczne w chorobach reumatycznych. Czosnek niedźwiedzi pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu, a podnieść "dobrego". Zawiera żelazo i przeciwutleniacze, które niszczą wole rodniki. Jest pomocny w zwalczaniu grzybów, bakterii i pasożytów. Czosnek niedźwiedzi to również zastrzyk dla urody. Dzięki niemu włosy będą lśniące, a paznokcie mocne

My Chcemy Jeść
Placuszki z kaszy gryczanej 156

mąkę . Doprawić solą i pieprzem (dużo pieprzu), dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podałam z śledziem z prawdziwymi grzybami w śmietanie, ale również dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym, SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Sos pieczarkowy 133

ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów.  Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka masła 2 czubate łyżki siekanej

Smak mojego domu
Golonka zapiekana w kapustach trzech 174

Danie zrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią. W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną

Moje Małe Czarowanie
Barszcz czerwony Knorr 154

przetestowania barszcz czerwony ekspresowy. Byłam bardzo zadowolona, ponieważ uwielbiam barszcz czerwony. Przygotowałam go według opisu na opakowaniu a żeby dopełnić całości smaku podałam ze smażonymi pierogami z kapustą i grzybami. Przyznam, że barszcz jest aromatyczny dzięki ziołom i można poczuć magię świąt pijąc go. Jedynym zastrzeżeniem jest to, że opakowanie jest przewidziane na pięć osób a tak naprawdę wychodzą

Kulinarne życie
Jajecznica z rydzami 137

Rydze należą do najszlachetniejszych grzybów zaraz po borowikach. Ale ja stawiam je na pierwszym miejscu. Co roku nie mogę się doczekać aż się pojawią i zagoszczą u mnie na stole.  Dziś będzie jajecznica z rydzami. Jajecznica z rydzami Składniki: - 200 g rydzy - 6 jajek - łyżka masła - 1/2 małej czerwonej cebuli - sól - pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę

Kulinarne życie
Danie jednogarnkowe 2 209

Ostatnio stało się modne nie wyrzucanie resztek żywności. Szkoda że tak późno. Jak już nie raz pisałam,  pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z

Eli Gotowanie