owoce stężeją. 4. Przygotować gruszki: Gruszki obrać zostawiając ogonki. Do niewielkiego garnka wlać wino, dodać cukier, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Do wina włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około 15 minutach. Gruszki zostawić w winie(...)wystygnięcia. 5. Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze. Gdy czekolada ostygnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. 6. Gdy nadzienie stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia. 7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie
Mama Gotujeotwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Pyszota :P Składniki na 8 sztuk: - 1 duży banan - 10 malutkich gruszek (jak na zdjęciu(...)duże - 100 g mąki kukurydzianej, to jest ok. 1 szklanka - 1 jajko - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - do nadzienia: aronia do deserów , suszona morwa , jagody goji, gorzka czekolada. Banana i gruszki obieramy i miksujemy za pomocą blendera. Łączymy wszystkie składniki, także mus owocowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta do każdej z foremek
Zdrowie na języku :Psłoiczek powideł śliwkowych (mój miał 280 gram) 1 kopiata łyżka kakao szklanka cukru 1/2 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 gruszki 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą a kiedy piana będzie sztywna dodawać po trochę cukru. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta(...)kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić na kratce. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto o posypać wiórkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapołączyć ze składnikami suchymi, mieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek. Jabłko obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko ( może to być również suszona żurawina, gruszka, pokrojona drobno czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą babeczkę), plasterek
W kuchni u MonikiCoz za piekny poranek, promienie slonca wpadaja do sypialnii. Juz wiem, ze dzis bedzie udany dzien.Aby miec stuprocentowa pewnosc, ze tak wlasnie bedzie pomyslalam o czyms
Przysmaki KarolkiGruszki z ogrodu gdzie biegałam jako mała dziewczynka, sentymentalnie tak trochę mnie zakołysało w serduchu jak po nie weszłam w dzikie chaszcze i pokrzywy....kwaśne, twarde, a z drzewa spać nie chcą za żadne skarby :), takie charakterne!. Ale za to nie pryskane, bez chemii, z plamką brązową to tu, to tam...za dwa może trzy tygodnie będą miękkie i nabiorą(...)masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 2 jaja 20 dag mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao 5 dag czekolady Dodatkowo: 3-5 gruszek, obranych z łupin i z wyciętymi gniazdami nasiennymi 1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam do wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę
Apetyczna babeczkawody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 20 g płatków migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 3 dojrzałe, miękkie gruszki 4 kawałki gorzkiej czekolady Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 15 minut, przecedzić, osuszyć i zblendować. Płatki amarantusa zalać 6 łyżkami wody, wymieszać i odstawić aż wchłoną całą wodę. Dodać do zblendowanych daktyli. Płatki(...)wanilii i dokładnie wymieszać. Dodać płatki migdałów, sok z cytryny i całość zblendować na gładką masę. Przełożyć na tartę i równomiernie rozprowadzić po całości. Gruszki obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć na całości tarty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i niedbale (bądź całkiem dbale ) polać wierzch tarty. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego
gutfutjakości zboża, owoce i orzechy - tylko naturalne składniki - bez dodatku GMO - seria produktów wysokobiałkowych - bogactwo błonnika, witamin i minerałów - zboża nieoczyszczone, pełnoziarniste - wyłącznie niesiarkowane owoce (!) - bez tłuszczów trans, cholesterolu - czekolada bez sztucznej waniliny - tak (!) - duży wybór produktów wegańskich (!) - w ofercie znajdują się również produkty bezglutenowe - bez sztucznych barwników i konserwantów - brak sztucznych wzmacniaczy smaku - bez dodatku cukru(...)nasiona słonecznika, płatki migdałów. Najbardziej w tej mieszance spodobało mi się połączenie czekolady i malin... tym bardziej, że maliny to moje ulubione owoce, a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle niebo :) 2) Müsli Feel Good #738 Mieszanka płatków owsianych, jęczmiennych, kukurydzianych, czekolady i soczystej gruszki. Kawałki owoców są duże, dzięki czemu dobrze wyczuwalne i miękkie. Do tego
Poranek na słodkoCiasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops
Proste PotrawyKuchnia kresowa ..."Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty, Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej
Bon Appetit Małgorzatyoddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem z białej czekolady: 200 gr czekolady białej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla kremowe opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę 200 ml zagrzać, tak żeby była bardzo ciepła, ale nie wrząca, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać dokładnie. Ostudzić, jak już będzie chłodne włożyć(...)szybko się warzy. Krem z gorzkiej czekolady: 200 gr czekolady gorzkiej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla czerwone opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% 400 ml śmietany kremówki 30% schłodzone 500 gr serka mascarpone schłodzone Śmietanę 200 ml zagrzać, tak żeby była bardzo ciepła, ale nie wrząca, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać dokładnie. Ostudzić
moj przepis naDziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszny deser, który na pewno każdemu poprawi nastrój w te ponure dni. Puszysty i słodki wieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli
karmelowybiałej czekolady, 1/2 łyżki mleka, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, szczypta cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Gruszki obieram, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczam masło. Wsypuję cukier i mieszam. Dodaję gruszki. Smażę na małym ogniu po 5 minut z każdej strony. 2. Czekoladę łamię na kostki. Rozpuszczam nad na kąpielą wodną. Dodaję mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotowania tarty potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g zimnego masła 100g cukru + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3-4 gruszki 4 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel 1 tabliczka mlecznej czekolady E. Wedel 2 łyżki śmietany 36% Na początku musimy zrobić spód do ciasta. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)przygotowany spód podpiekamy 15min w 200 stopniach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do niej śmietankę 36% . Dwa całe jajka i białka, które zostały nam z ciasta ucieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do nich czekoladę. Na wysuszony spód wylewamy czekoladę z jajkami, na górze układamy pocięte w ćwiartki gruszki bez gniazd nasiennych i oprószamy cukrem. Pieczemy
Kuba Gotuje