gruszkowym. Składniki: warstwa 1: 2 dojrzałe banany 100 ml mocnej kawy (najlepiej espresso) 1/3 szklanki naturalnego jogurtu greckiego 1 łyżka sypkiej czekolady 1 łyżka miodu (opcjonalnie) warstwa 2: 1 duża gruszka 2 łyżeczki miodu 4 szt goździków Przygotowanie: warstwa nr.1: Zaparzoną kawę studzimy, dodajemy jogurt. Lekko zmrożone banany miksujemy blenderem z dodatkiem sypkiej czekolady
Bon appetit mon amieZaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała. Zapraszamy! Zupełnie
KUCHARNIAłyżka octu z białego wina na krem 300 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 50 g startej czekolady dodatkowo 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 2 gruszki ziarna granatu A jak to zrobić: Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier ciągle miksując, aż białka staną się lśniące(...)się rozpuści. Dodać masło i wymieszać. Do karmelu włożyć obrane i pokrojone w ósemki gruszki, smażyć aż pokryją się sosem i zmiękną. Posypać cynamonem i wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Wierzch tortu udekorować gruszkami, polać lekko sosem karmelowym i posypać ziarnami granatu i odrobiną startej czekolady
Kuchnia w opałachraczyli wtedy gości wielką liczbą potraw o nazwie Belle Hélene, jednak na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej(...)wód. Jest to element, który łączy wszystkie składowe w zaskakującą całość. Francuski deser, niemieckie ciasteczka, włoska delikatność i styl, kolor Szwajcarskich krajobrazów. Liczę wam się spodoba ;) Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 6 ciastek oreo ulubione waniliowe lody opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy Wykonanie:Gruszki obieramy
Malinowe Pocałunkiłyżeczka sody 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Krem: 500 ml kremówki 100g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 puszka kajmaku 1 puszka gruszek w zalewie 1 tabliczka gorzkiej czekolady- zimnej Polewa: 250g cukru 3 łyzki kakao 250ml śmietany 30% 250 ml wody łyżka żelatyny Biszkopt: Żółtka rozdzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)Kremówkę, mascarpone ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gruszki pokroić w kostkę dodać do masy. Pierwszy krążek ciasta wkładamy do tortownicy, nasączamy sokiem z gruszek( robimy tak z każdym krążkiem ciasta),smarujemy rozpuszczonym kajmakiem zostawiając 3-4 łyżki. Zakrywamy kolejnym nasączonym blatem. Do masy z gruszkami dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy i od razu wykładamy na ciasto wyrównujemy
Garnkowe fanaberieikra łososia Krewetki, salsefia, konfitura z pigwy Pierś z kaczki glazurowana w miodzie, seler, buraki, ziemniaki fondant Wybór deserów: Karmelowy custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się tu do produktu. Widzimy wspaniałe połączenie tradycyjnej kuchni francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu
królestwo garówczekolady, jest wyśmienitym pomysłem na deser. A wkomponowanie w ciasto owoców gruszek, sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego smaku. składniki 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 2 jajka 3-4 dojrzałe gruszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier(...)pieczenia, i mieszamy składniki ze sobą. Do drugiej misy wkładamy masło i przesiekaną nożem tabliczkę czekolady, całość mieszamy dużą łyżką, lub trzepaczką, ustawiając miskę na garnku z gorąca wodą ( w tak zwanej kąpieli wodnej). Następnie ciągle mieszając do misy z roztopionym masłem i czekoladą dodajemy rozbite jaja, oraz jogurt. Teraz wlewamy "mokre" składniki do "suchych". Całość krótko mieszamy
Miód i pieprzzmielonego sera do serników, ale ricotta nadaje babeczkom nietypowy smak. Składniki: 500 g sera ricotty 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 duża gruszka opakowanie kruchych ciasteczek Sposób przyrządzenia: Na początek kruszymy ciasteczka blenderem bądź w moździerzu i łączymy ze stopionym masłem(...)masłem i dobrze dociskamy, a następnie schładzamy w lodówce przez 10-15 minut. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Rocottę miksujemy z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek na spód z ciasteczek. Obraną gruszkę kroimy na małe półksiężyce. Taki kawałeczek gruszki układamy na wierzchu serniczków. Babeczki pieczemy około 40 minut
upichcickoniec wypieków o tematyce jesiennej. Jeszcze pojawi się ich sporo w najbliższym czasie :) Ciasto marchewkowe z kremem Chlebek dyniowy z czekoladą Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem
My simple kitchengruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy czekolada wykonanie: Wino zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do wina i gotujemy, aż zmiękną. Od czasu do czasu przewracamy aby równomiernie nabrały koloru. Uważamy aby się nie rozgotowały
Domowy Smak JedzeniaMasa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania. Jeśli chodzi o pieczenie to na wierzch gruszek następnym razem zrobię z folii aluminiowej małe czapeczki(...)anyżu, nasiona kardamonu,1. Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej.Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do większego rondelka, zalać sokiem, dodać przyprawy i cukier. Z papieru do pieczenia wyciąć koło tak żeby minimalnie było mniejsze, niż średnica rondelka. Kołem przykryć gruszki -ułatwi to równomierne utrzymanie gruszek pod powierzchnią-i gotować na małym ogniu aż gruszki zrobią się miękkie
UgotujmyTo.plużyłam serków Philadelphia) 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki) szczypta soli do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej Krok po kroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy cukier(...)dodajemy przygotowaną masę serową. Mieszamy do połączenia się składników. Gruszki myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki. Pokrojone gruszki dodajemy do kremu i mieszamy. Nadzienie wykładamy na ostudzone ciasto . Całość wstawiamy do lodówki na całą noc , by krem stężał. Do udekorowania można zetrzeć 3 kostki czekolady deserowej. Smacznego
Różne smaki w kuchniużyłam serków Philadelphia) 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki) szczypta soli do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej Krok po kroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy(...)dodajemy przygotowaną masę serową. Mieszamy do połączenia się składników. Gruszki myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki. Pokrojone gruszki dodajemy do kremu i mieszamy. Nadzienie wykładamy na ostudzone ciasto . Całość wstawiamy do lodówki na całą noc , by krem stężał. Do udekorowania można zetrzeć 3 kostki czekolady deserowej. Smacznego
Słodkości i nie tylkonieco zmieniony od Gosi-emigrantki w kuchni. Dzięki. Składniki na formę 31 cm x 12 cm x 7 cm: 3-4 BARDZO TWARDE gruszki kilka łyżeczek suszonej, drobno posiekanej żurawiny 1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 165 g miękkiego masła 1 szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 mniejsze jajka 200 g maki pszennej(...)kilka łyżek gorącej wody i dodaj połamaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści. Ubij masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym; dodawaj po jednym jajku i również ubijaj. Następnie dodawaj naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao ze śmietanką. Na końcu wmieszaj rozpuszczoną czekoladę (podgrzej ją, jeśli ostygła), imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Nagrzej
Qlinarnie i Qlinarniesportowych zimowych butów do stroju galowego. Raz kiedyś byłam i mnie już oświecono czemu się ludzie dziwnie gapili. Składniki: sałata pół obranej ze skórki gruszki łyżeczka suszonej żurawiny łyżeczka pestek dyni ser pleśniowy kostka czekolady 99% Sos: oliwa z oliwek odrobina(!) octu jabłkowego szczypta pieprzu szczypta cynamonu 1.Sałatę podrzeć na kawałki. Gruszkę obrać i pokroić. Ser pokroić. Do pojemnika
Fiolka w kuchni