Kuchnia kresowa ..."Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty, Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej
Bon Appetit Małgorzatyoddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem z białej czekolady: 200 gr czekolady białej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla kremowe opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę 200 ml zagrzać, tak żeby była bardzo ciepła, ale nie wrząca, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać dokładnie. Ostudzić, jak już będzie chłodne włożyć(...)szybko się warzy. Krem z gorzkiej czekolady: 200 gr czekolady gorzkiej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla czerwone opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% 400 ml śmietany kremówki 30% schłodzone 500 gr serka mascarpone schłodzone Śmietanę 200 ml zagrzać, tak żeby była bardzo ciepła, ale nie wrząca, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać dokładnie. Ostudzić
moj przepis naDziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszny deser, który na pewno każdemu poprawi nastrój w te ponure dni. Puszysty i słodki wieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli
karmelowybiałej czekolady, 1/2 łyżki mleka, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, szczypta cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Gruszki obieram, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczam masło. Wsypuję cukier i mieszam. Dodaję gruszki. Smażę na małym ogniu po 5 minut z każdej strony. 2. Czekoladę łamię na kostki. Rozpuszczam nad na kąpielą wodną. Dodaję mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie
Tradycyjna kuchnia Kasimąki pszennej 80 ml oleju 300 ml śmietany 18% 80 g cukru trzcinowego 60 g cukru białego 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 duża gruszka Wykonanie(...)Mąkę, cukry, kakao, proszek i sodę mieszamy w misce. W drugiej mieszamy jajka, olej i śmietanę. Przelać do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i obraną i pokrojoną gruszkę. Ponownie wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 - 25 minut
Sto kolorów kuchniprzygotowania tarty potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g zimnego masła 100g cukru + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3-4 gruszki 4 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel 1 tabliczka mlecznej czekolady E. Wedel 2 łyżki śmietany 36% Na początku musimy zrobić spód do ciasta. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)przygotowany spód podpiekamy 15min w 200 stopniach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do niej śmietankę 36% . Dwa całe jajka i białka, które zostały nam z ciasta ucieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do nich czekoladę. Na wysuszony spód wylewamy czekoladę z jajkami, na górze układamy pocięte w ćwiartki gruszki bez gniazd nasiennych i oprószamy cukrem. Pieczemy
Kuba Gotujecukru 5 jaj 100 g masła 3 łyżki oleju tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1/3 szklanki wody kilka dojrzałych gruszek Margarynę roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, olej oraz wodę a następnie ostawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy(...)piane. Żółtka dodajemy do przestudzone masy czekoladowej, następnie dodajmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Na koniec dodajmy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się całości. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na cząstki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu układamy gruszki. Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez
Słodka Kraina WypiekówWitamy Was w te świąteczne, ciepłe popołudnie. Święta dla każdego z nas to czas rodzinnych spotkań, oczekiwanego cały rok pysznego jedzenia, życzeń, pięknie ozdobionych drzewek i
Symfonia Smakówwarte!. Przygotowanie gruszek:Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone i twarde 2 laski cynamonu sok z połowy cytryny 3/4 szklanki cukru ok. 1 litra wody 1. Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. 2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy(...)rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy do wystudzenia.2. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy jaja i miksujemy. Dodajemy płynną czekoladę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Do ciasta wkładamy przygotowane, odsączone gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Czas
Apetyczna babeczkamiękkiego masła 3 łyżki mleka szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki podobnej wielkości 225 g serka ricotta nasionka z 1/2 laski wanilii 50 białej czekolady 100 g śmietany 36% 2 jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN + CHŁODZENIE POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy(...)końca. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i dodatkiem nasion z laski wanilii (nad garnkiem z gotującą się wodą stawiamy miskę z czekoladą, śmietaną i nasionkami wanilii. Mieszamy aż do rozpuszczenia). Ricottę ubijamy z cukrem i jajkami. Cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. 4. Na spodzie tarty układamy gruszki, wokół nich wylewamy przygotowaną masę. Pieczemy
My Culinary Artgruszek z puszki lub z kompotu 1 szklanka mocnej herbaty3 łyżki rumu 3 łyżeczki cukru2 łyżki galaretki gruszkowej 150 g serka mascarpone 150 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego płatki czekoladoweDziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki(...)związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić się o jego wykonanie.Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najlepiej zrobić to 1 dzień
Świat CiastaSkładniki: 1 kg ser typu homo gęsty, 20 dag biszkopty okrągłe, 1 litrowy słoik gruszki z kompotu, 1 tabliczka czekolada gorzka, 2 opakowania galaretka cytrynowa, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, 1/2 szklanki cukier drobnyser typu homogenizowany bezsmakowy z wiaderka przełożyć do miski(...)mikserem ubić z cukrem gruszki z kompotu pokroić w kostkę i na sitko aby odciekły z soku 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody do serka dać gruszki, ostudzoną galaretkę i mikserem wymieszać tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno poukładać biszkopty i wylać na nie masę serową czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce
W Mojej Kuchni LubięBiszkopt czekoladowy z gruszkami Okrągła foremka o średnicy 26 cm 230g miękkiego masła 80% 200g brązowego cukru 4 jaja 225g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30g kakao 4 łyżki mleka 2 gruszki Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując(...)układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą. Biszkopt czekoladowy z gruszkami SMACZNEGO :-) Dziś udało się też pobiegać. W lesie panowała iście wiosenna atmosfera! Aż dziw, że to niemal połowa listopada. Peggi w lesie
peggiwkuchnitemperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 170g cukru 3 duże jajka 100g orzechów laskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko(...)połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 5. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (proszę uważać, żeby jej nie przypalić). 6. Ciepłą czekoladę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem ( patrz FILM ). Dodać zmielone orzechy z migdałami i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. 7. Gruszki obrać i od spodu przyciąć, żeby stały pionowo ( patrz FILM
Mała Cukierenkatemperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 170g cukru 3 duże jajka 100g orzechów laskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam(...)połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 5. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (proszę uważać, żeby jej nie przypalić). 6. Ciepłą czekoladę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem ( patrz FILM ). Dodać zmielone orzechy z migdałami i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. 7. Gruszki obrać i od spodu przyciąć, żeby stały pionowo ( patrz FILM
Mała Cukierenka