gruszkę w zależności od jej wielkości. Uwaga: Nadzienie musi być odpowiednio schłodzone by była możliwość nadziewania i postawienia jeszcze ciepłej gruszki. Gdyby masa była płynna, gruszki nie dało by się nadziać w taki sposób. Gdy przekroimy gruszkę nadzienie pod wpływem jej ciepła będzie już w postaci płynnej, pozostanie jednak w środku do czasu jej rozkrojenia :) Gruszka w winie: 1. Gruszkę(...)zostawiając po kilka milimetrów gruszki na ściankach. 2. Obrać dokładnie gruszkę, zachowując jej ogonek 4. W małym garnuszku podgrzać wino razem z przyprawami. 5. Wstawić gruszki do gotującego się wina i dusić aż gruszki uzyskają piękny czerwony kolor ze wszystkich stron, w razie potrzeby w czasie duszenia należy delikatnie obrócić gruszki. 6. Gotowe gruszki wyjąć i odrobinę ostudzić
KreatywnePinyRównież potrzebne do jego przygotowania składniki można znaleźć w każdej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 2 dużych gruszek, 50 gram masła, 6 łyżek cukru trzcinowego, 50 gram mlecznej czekolady, 4 goździków. Gruszki obrałem ze skórek i przekroiłem na połówki wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążyłem gniazda nasienne, a także obciąłem szypułki. Na patelni na małym ogniu rozpuściłem 50 gram masła. Dodałem(...)małym ogniu, aby cukier rozpuścił się w maśle, a następnie dodałem połówki gruszek. Smażyłem z obu stron po około 7 minut na bardzo małym ogniu, dość często mieszając. Miąższ gruszki powinien zrobić się miękki, ale nie może się rozpadać. W kuchence mikrofalowej roztopiłem 50 gram mlecznej czekolady. Gruszki wyłożyłem na talerze, polałem obficie znajdującym się na patelni masłem i rozpuszczoną
Wyprawy kulinarnemojprzepisna.pl | Kanadyjskie z gruszkami Spełnienie wielokrotnych próśb mojego męża. Czekoladowe ciasto z dużą ilością gruszek. Ciasto jest bardzo dobre, szybko się je robi, mój mąż jest nim zachwycony, czego można chcieć więcej ;). Zapraszam na Kanadyjskie z gruszkami. Nie znalazłam żadnego przepisu w internecie na to ciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki(...)piłką. Przechowywać w temp. pokojowej, pod przykryciem do 3 dni. Smacznego! Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami Kanadyjskie z gruszkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku
moj przepis naskładników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić). Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów 40g masła masa serowa 500g twarogu sernikowego z wiaderka 200g białej czekolady 2 łyżeczki (8g) żelatyny 4 łyżki (40ml) zimnej wody karmelizowane gruszki 2 duże gruszki (około 500g) 20g masła 25g cukru 1 laska wanilii Wykonanie: - biszkopty rozdrobnić(...)pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do gruszek - gruszki smażyć/dusić przez kilka minut, odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje - gotowe gruszki delikatnie wyjąć z syropu, odsączyć i pozostawić do ostudzenia - czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski ułożonej
Smakołyki BerenikiUpieczona gruszka z pyszną polewą karmelową i advocaatem. Jeden z moich ulubionych deserów, smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo elegancko. Składniki: 2 kawałki ciasta francuskiego 10cm x 10cm gruszka 50g czekolady karmelowej 50ml mleka 50ml advocaatu Dalkowski* Gruszkę obieramy ze skórki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C. Ciasto francuskie układamy na blaszce, jeden(...)delikatnie układamy na środku ciasta francuskiego. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy advocaat i mieszamy do połączenia. Gotową czekoladą polewamy upieczoną gruszkę. *W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol
Gotowanie i blogowanieKakaowa kasza kukurydziana z gorzką czekoladą, gruszką i miodem Wracam do starym sprawdzonych rzeczy. Wspomnieniami też czasem wracam wstecz, ale teraz jest inaczej.. lepiej chyba. Szczęśliwsza jestem, to na pewno. Dlatego wole żyć dzisiaj. ;)Znów za późno wyjdę na pociąg
More food, love and dreamstrójce najzdrowszych potraw na świecie. Można z niej przyrządzić wiele potraw. Dzisiaj jednak polecę Wam jej najprostszą formę śniadaniową. Owsiankę ugotowaną na mleku z dodatkiem suszonej żurawiny, gruszki i prawdziwej, ciemnej czekolady:) 2 porcje 15 minut składniki: 10 łyżek płatków owsianych 300 ml mleka(...)gruszka 20 g czekolady 70% 2 łyżeczki miodu suszona żurawina wykonanie: Mleko zagotować, dodać płatki owsiane oraz miód. Gotować około 2 minut. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Owsiankę podzielić na dwie salaterki, dodać gruszki, żurawinę. Zetrzeć czekoladę. Banał
Ania i Marcin gotująBardzo niepozornie wyglądające ciasto, za to niesamowite w smaku. Już w trakcie pieczenia zapachy są nieziemskie. Smak gruszek idealnie łączy się z czekoladą. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 3 gruszki 1 banan 50 g masła 1 gorzka czekolada (100 g) 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 łyżeczka(...)dowolną polewą czekoladową i udekorować. Wspomniałam powyżej, że moje ciasto polane jest polewą czekoladową gruszkową, więc dla zainteresowanych podaję poniżej przepis na nią. Polewa czekoladowa gruszkowa. SKŁADNIKI 1 gruszka 1 gorzka czekolada (100 g) 80 ml wody 50 g masła 2 kopiaste łyżki cappuccino (u mnie klasyczne) WYKONANIE Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne i zmiksować z wodą. Przełożyć do garnuszka
Passions hobbies lifeminut. Po wystudzeniu przekroić na połowę a górną część porkuszyć. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki, umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby przykrywała gruszki i posłodzić. Gotować 2-3 minuty (uważać, żeby nie rozgotować), odcedzić i wystudzić. Na dolnej części ciasta położyć gruszki. Czekoladę rozpuścić w miseczce nad parą i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować(...)czekoladą. Musem przykryć gruszki. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKakaowe serniczki z kaszą manną; z gorzką czekoladą; gruszka Pieczenie tych serniczków w tych papilotkach nie było dobrym pomysłem, chyba, że lubicie papier.. co do samych serniczków, to jeszcze trochę do dopracowania i jednak wolę jeden większy serniczek, ale i tak dobre były ;) Zmiany w planie lekcji, trochę na nie, ale nie narzekam. Poniedziałki nadal
More food, love and dreamsdomu cudownie słodkawy zapach i nie ma nikogo, kto mógłby mu si ę oprzeć . Ciasto z kawałkami gruszek i biał ą czekolad ą , do tego zamiast masła wykorzystałam serek mascarpone, który nada ł ciastu niesamowit ą miękkość i delikatność . Smacznego(...)mascarpone. Na koniec wmieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Obieramy gruszki i kroimy w kosteczkę. Białą czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Gruszki i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI: 4 gruszki gorzka czekolada płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka czubata cukru 5 goździków kawałek cytryny SPOSÓB WYKONANIA: Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonek u góry jako dekoracje. Wydrążyć gniazda nasienne. Przygotować kąpiel wodną(...)garnka wlać wodę, tyle żeby po włożeniu gruszek sięgała na 3/4. Dodać cynamon , cukier, cytrynę i goździki. Zagotować. Dokładnie wymieszać , włożyć gruszki ( na leżąco ). Gotować do miękkości. Ja swoje gotowałam ok. 10 minut, ale gruszki były miękkie. Wyciągnąć i przestudzić. Nadziać dżemem. Może to być wiśnia czy malina. Rozpuścić gorzką czekoladę i polać nią gruszki. Ja nie miałam czekolady , zastąpiłam
Darcia w kuchniKorzystając z ostatnich chwil gruszkowego sezonu postanowiłam upiec muffinki. Inspirowałam się przepisem na muffinki z gruszką z Moich wypieków, ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i cukier. W drugim łączymy starty świeży imbir, śmietanę, olej, i jajka. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki i pieczemy około
Kulinarne przygody Gatitymojego ukochanego zresztą), był to mój ulubiony deser. Jak się okazało gruszki w winie bardzo łatwo przyrządzić, a jeszcze szybciej się je zjada :) Spróbujcie :) Składniki: 5-6 dojrzałych gruszek 0,5 l wina czerwonego półsłodkiego opakowanie przyprawy do grzańca (lub własna mieszanka goździków, anyżu, pomarańczy, cynamonu) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka(...)Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skórek, tak aby pozostawić nienaruszone ogonki. Podgrzać wino w niedużym garnuszku z przyprawami i włożyć do niego pionowo gruszki. Przykryć i gotować około 10-15 minut. Garnek odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (warto gruszki przygotować kilka godzin wcześniej, ponieważ leżakując w winie nabiorą smaku, aromatu i winnej soczystości). Tuż przed podaniem rozpuszczamy czekoladę
ChilliJemyzdrowo… Tymczasem duży kawałek wycięty ze środka tego ciasta da Wam bezsprzecznie najwięcej przyjemności. Mocno czekoladowy, miękki, wilgotny z odświeżającą nutą rozmarynu i kawałeczkami gruszki. Pyszny! Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 300 g) 1 kostka masła 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 łyżeczka rozmarynu(...)duża lekko niedojrzała gruszka Wykonanie: Czekoladę roztrzaskujecie o podłogę na drobne kawałki. Lepiej jej w związku z tym wcześniej nie otwierać. Masło rozpuszczacie na wolnym ogniu, dodajecie czekoladę i mieszacie do uzyskania jednolitej konsystencji. Po rozpuszczeniu studzicie. Jajka i cukier ubijacie mikserem na jasną puszystą omal pianę. Rozmaryn rozcieracie w moździerzu na proszek. Gruszkę myjecie pod bieżącą wodą, obieracie
GRUBY WAŁEK