tygodnia :) swoją drogą do kiedy trwa sezon dyniowy? bo dzisiaj zachodzę do sklepu jak gdyby nic.. a tu nie ma dyni :O szok :( Curry z ziemniaków, groszku i fasoli szparagowej Makaron chiński z tofu i warzywami risotto z burakiem i tahini Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem Dyniowo-kokosowy tofurnik
More food, love and dreamskurczaka 1 papryka 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy ( lub groszku) sól, pieprz szczypta chilli sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ją solą, oraz pieprzem i odstawiamy, na chwilę, w chłodne miejsce. Makaron wsypujemy do garnka , na lekko osolony wrzątek
Miód i pieprzdużo do życzenia, z nosa kapie...postanowiłam nas wszystkich porządnie rozgrzać. Moje dzieci na szczęście kochają takie smaki. Zrobiłam esencjonalną i pyszna, gęstą zupę. Składniki -porcja rosołowa -ryż z groszkiem i marchewką SYS -curry- u mnie naturalna gęsta przyprawa w słoiczku, idealnie wyważona, wystarczyło tylko pół łyżeczki na całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól
Z Kuchni Do KuchniDrobne urozmaicenie placków ziemniaczanych. Wystarczy dodać marchewkę i pietruszkę, a smak naszych placuszków będzie o wiele lepszy, możemy dodać także groszek zielony ( podpieczony na patelni daje ciekawy smak ) W taki sposób, przemycamy w tym daniu chociaż odrobinkę warzyw i witamin ;) Składniki na 14 średnich placków 10 małych kartofli 2-3 łyżki mąki pszennej 1 całe jajko 1/2 małej marchewki łyżka
Gotowanie...to proste !puszka czerwonej fasoli, po odsączeniu zalewy (której nie, nie dodaję do zupy tylko wylewam do zlewu) 240 gramów - 228 kcal, 34 g węglowodanów, 15 g białka; - 1 puszka groszku, po odsączeniu 240 gramów - 180 kcal, 21 g węglowodanów, 13 g białka; - pół puszki kukurydzy, 140 gramów - 128 kcal, 17 g węglowodanów, 4 g białka. - 1 łyżka oleju kokosowego , pół łyżeczki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.7 mg Źródło występowania:drożdże, banany, drób,groszek, fasola, kalafior, szpinak, pestki dyni i orzechy włoskie Witamina B9/ B11 Właściwości: wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne
Fit & Healthy LifeJaka jest Wasza ulubiona surówka? Ja mam mnóstwo ulubionych! Mizeria, buraczki, ogórki kiszone i konserwowe, marchewka z chrzanem, marchew na gęsto z groszkiem, surówka z kapusty kiszonej, colesław z białej lub czerwonej kapusty i wiele, wiele innych (które chociaż w części możecie znaleźć tutaj ). Dzisiaj pokarzę Wam przepis na równie smaczną surówkę, idealną do mięs i wszelkich innych
Rozpustne gotowaniełyżki ciemnego sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ciecierzyce zblendować, nie musi być idealnie ale tak, aby nie było całych groszków, dodać przyprawy, mąkę i cebulę. Wyrobić masę najlepiej ręcznie. Uformować klopsiki. Usmażyć klopsiki na złoty kolor (około 1-2 minut z każdej strony) Sos (w sumie każdy pomidorowy ale ja trochę
greenscarfbrukselki 1 puszka groszku 1,5 l wywaru wołowego 2 ziemniaki 10 cm pora 1 mała cebula 1 marchewka sól pieprz kminek szczypta papryki szczypta chili chleb i kiełbasa dobrej jakości Warzywa oczyścić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy, uzupełnić wodą tak by warzywa były zakryte, Ugotować do miękkości, Wszystko zmiksować na krem, doprawić i dolać wody w razie potrzeby, zagotować
Gotowanie jest łatweformy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp. 180 stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez dodanie zmiksowanych liści mięty albo ziaren groszku cukrowego, albo łyżki gotowanego szpinaku. Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek wody oraz ewentualnych dodatków smakowych np. aromat. Cukier puder wsyp
ClauditteMissCookingzredukować o ok. połowę. Obieramy mięso z nóżek i kroimy w kostkę. Z warzyw wykorzystuję jedynie marchewki, które kroimy w pół plasterki. Można też do galaretki wykorzystać różne dodatki (groszek, czy kukurydzę z puszki, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki), ale ja tym razem przygotowałam nóżki w wersji minimalistycznej, drobno posiekany czosnek, marchewka i mielony pieprz. Mieszamy mięso z nóżek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyjąć ziemniaki, udka kacze, wsypać mąkę, śmietanę słodką i pałką blendera zagęścić sos stawiając garnek na średnim ogniu udka podać z ziemniakami, sosem i np. surówką z marchewki z groszkiem - danie jest smaczne, syte......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwszystkie niezbędne aminokwasy oraz te, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to : mięso, ryby, jaja, mleko i inne produkty mleczne, soja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać? Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym
Kuchnia Elliewersji jeszcze mało zagęszczonej - 2 razy musiałam robić zasmażkę, gdyż za pierwszym razem jakoś za mało wyszło O! i nie lubię zmiksowanej tzw zupy krem. ja uwielbiam gryźć groszek i ziemniaczki ZUPA FASOLOWA Z CHIPSIKAMI KIEŁBASIANYMI czas - ok 1 h średnio łatwa czyli troszkę trudna garnek ponad 3 litry Składniki * 2 garści namoczonej a następnie ugotowanej fasoli/grochu * kawałek wędzonego boczku
sierotka maRysia w kuchni