Kuchnia Agaty . Agata okazała się bardzo miłą, cały czas uśmiechnietą i pełną energii osobą. Wspólnie przygotowaliśmy kilka tart słodkich i wytrawnych oraz wspaniałe pasty kanapkowe. Pyszne pasty: z zielonego groszku, z bialej fasoli, z wedzonego łososia i hummus Do hotelu wracałam oszołomiona ilością zdobytej w tym dniu wiedzy, ale to jeszcze nie był czas na odpoczynek, bowiem czekała
Zawsze głodna!półmisek, a do sosu dodać skórkę z cytryny i kapary. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem, sałatą i ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Stare GarySałatka jarzynowa Składniki: - duży ziemniak - 1/2 pietruszki - marchew, groszek, kukurydza w zalewie (gotowa mieszanka) - 1 jajko na twardo - 1 średni ogórek kwaszony - jogurt naturalny - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz dodatki: - natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Wyszorowane warzywa gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam, studzę i obieram. Następnie przeciskam przez specjalną krajarkę do warzyw. To samo robię z jajkiem
Kuchnia co dniazaczęłam szukać w sieci przepisu. Znalazłam. Ale nie było okazji żeby go zrobić. W końcu kilka dni temu kupiłam pomarańczową czekoladę. W Batidzie. Jaka ona dobra!!! Pamiętacie groszki o smaku pomarańczowym ? Tak właśnie smakuje. A potem dołożyłam paczkę żurawiny. Wilgotnością ciasta same kierujemy. Ja dodałam tylko 200 gram mielonych migdałów. Ale jeśli wolicie bardzie zwarte, suchsze ciasta
AZgotuj!budyń z kaszy. Pyszny. Ugotowałam go w domu dwukrotnie i będę gotować. Próbowaliśmy wspaniałych dań s kaszy. Tu kasza na wzór risotto z kremem z fety i groszkiem! Wspaniałe połączenie. W mim domu nie podawałam ryb z kaszą. Jakoś mi nie "grało" Ale na warsztatach dowiedziałam się jak połączyć rybę z kaszą! Wyśmienite danie z chipsami z jarmużu. Faszerowaliśmy też
AZgotuj!omlet lekki jak chmurka, delikatny o nieskonczonych możliwościach. U mnie wersja na słono z ziołami i siemieniem lnianym. Można urozmaicać go odając do twarogu łososia wędzonego, groszek, szparagi. Lub na słodko z truskawkami. Polecam szczegolnie na sniadanie, gdyż robi się go szybko, zamin wstaną domownicy. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin
AZgotuj!warsztatach Akademii Smaku Bosch . Tematem było curry. Warsztaty prowadzili Maciej i Karolina Szaciłło. Na warsztatach przygotowywane były: domowa garam masala, herbata chai masala, palak panner, patha nadziewana zielonym groszkiem oraz tajskie żółte curry z tofu. Wszystkie dania były pyszne i niezwykle aromatyczne. To zdecydowanie moje smaki Polecam zapoznanie się z e-magazynem Akademii Smaku Bosh. Temat magazynu: O rientuj się
Moja pasja smakuczasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie czekają, jakoś łatwiej mi wstać ;). Skorzystałam tutaj z przepisu na Domowe bułeczki z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, który oczywiście zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że bardzo lubię ich przepisy. Szczególnie za to, że są tak smaczne, a zarazem zdrowe, co nie zdarza się za często ;) Składniki
Corner With Recipesjednak nadejdą to fajnie mieć taki przepis jak ten. Nigdy nie myślałam że taka owocowa zupa - chłodnik tak mi zasmakuje. Jest aromatyczna i smakowita, można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym czy krakersami, jest znakomita. Chłodnik brzoskwiniowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów
Atlas SmakówZapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej kawałek kiełbasy (wędliny, mięska, pieczarek – wg własnego wyboru) 2 średnie cebulki miseczka jarzynek świeżych (marchew, groszek, kalafior, brokuły, wg. uznania) 1 średni pomidorek łyżeczka mąki masło oliwa 2/3 szklanki rosołu 2/3 szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie
Tradycyjna kuchnia inaczejjedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu
SzczyptaSmaQfilmów Hitchcoka (bez retuszu przysięgam) bo w tunelu strasznie parno jest. Patisony Aronia Jarmuż Dynie olbrzymie, mamy jeszcze Bambino Karczochy, nie miałam pojęcia że to takie wielkie krzaczysko wyrośnie Groszek i bób już prawie zjedzony Słonecznik dla ptaków na zimę. Takie tam badylki do wazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka
greenscarfomega-3. Orzeszki bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a oliwa z pierwszego tłoczenia w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tworzyć różne kombinacje zamieniając np. bazylię na natkę pietruszki, bób, groszek czy inne zielone pyszności, a orzeszki piniowe na rzecz słonecznika, pestek dyni, orzechów włoskich czy nawet sezamu. W skrócie, warto jeść pesto i powinniśmy je umieścić od czasu do czasu
Be Fit Be Strongkolejny fajnymi, pysznymi, a zarazem banalnymi w przygotowaniu pomysłami na letnie posiłki ;) sałatka (mix sałatk, roszpunka, szpinak, lodowa) z fetą i truskawkami ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle Makaron tagliatelle z kurczakiem curry, w mleczku kokosowym i płatkami migdałowymi, z brokułem
More food, love and dreams