groszek - 3077 przepisów (strona:123/206)

Indyjska zupa z curry 130

dużo do życzenia, z nosa kapie...postanowiłam nas wszystkich porządnie rozgrzać. Moje dzieci na szczęście kochają takie smaki. Zrobiłam esencjonalną i pyszna, gęstą zupę. Składniki -porcja rosołowa -ryż z groszkiem i marchewką  SYS -curry- u mnie naturalna gęsta przyprawa w słoiczku, idealnie wyważona, wystarczyło tylko pół łyżeczki na całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól

Z Kuchni Do Kuchni
Prosty przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewk i pietruszki. 93

Drobne urozmaicenie placków ziemniaczanych. Wystarczy dodać marchewkę i pietruszkę, a smak naszych placuszków będzie o wiele lepszy, możemy dodać także groszek zielony ( podpieczony na patelni daje ciekawy smak ) W taki sposób, przemycamy w tym daniu chociaż odrobinkę warzyw i witamin ;) Składniki na 14 średnich placków 10 małych kartofli 2-3 łyżki mąki pszennej 1 całe jajko 1/2 małej marchewki łyżka

Gotowanie...to proste !
ZUPA Z KARTONU I PUSZEK ;) 191

puszka czerwonej fasoli, po odsączeniu zalewy (której nie, nie dodaję do zupy tylko wylewam do zlewu) 240 gramów - 228 kcal, 34 g węglowodanów, 15 g białka; - 1 puszka groszku, po odsączeniu 240 gramów - 180 kcal, 21 g węglowodanów, 13 g białka; - pół puszki kukurydzy, 140 gramów - 128 kcal, 17 g węglowodanów, 4 g białka. - 1 łyżka oleju kokosowego , pół łyżeczki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 172

kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.7 mg Źródło występowania:drożdże, banany, drób,groszek, fasola, kalafior, szpinak, pestki dyni i orzechy włoskie Witamina B9/ B11 Właściwości: wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne

Fit & Healthy Life
Surówka z selera, ogórka i marchwi. 163

Jaka jest Wasza ulubiona surówka? Ja mam mnóstwo ulubionych! Mizeria, buraczki, ogórki kiszone i konserwowe, marchewka z chrzanem, marchew na gęsto z groszkiem, surówka z kapusty kiszonej, colesław  z białej lub czerwonej kapusty i wiele, wiele innych (które chociaż w części możecie znaleźć  tutaj ). Dzisiaj pokarzę Wam przepis na równie smaczną surówkę, idealną do mięs i wszelkich innych

Rozpustne gotowanie
No to klops! 103

łyżki ciemnego sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ciecierzyce zblendować, nie musi być idealnie ale tak, aby nie było całych groszków, dodać przyprawy, mąkę i cebulę. Wyrobić masę najlepiej ręcznie. Uformować klopsiki. Usmażyć klopsiki na złoty kolor (około 1-2 minut z każdej strony) Sos (w sumie każdy pomidorowy ale ja trochę

greenscarf
Zupa krem z brukselki i groszku z grzankami i kiełbasą 125

brukselki 1 puszka groszku 1,5 l wywaru wołowego 2 ziemniaki 10 cm pora 1 mała cebula 1 marchewka sól pieprz kminek szczypta papryki szczypta chili chleb i kiełbasa dobrej jakości Warzywa oczyścić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy, uzupełnić wodą tak by warzywa były zakryte, Ugotować do miękkości, Wszystko zmiksować na krem, doprawić i dolać wody w razie potrzeby, zagotować

Gotowanie jest łatwe
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 138

formy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp. 180 stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez dodanie zmiksowanych liści mięty albo ziaren groszku cukrowego, albo łyżki gotowanego szpinaku. Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek wody oraz ewentualnych dodatków smakowych np. aromat. Cukier puder wsyp

ClauditteMissCooking
Galareta wieprzowa 236

zredukować o ok. połowę. Obieramy mięso z nóżek i kroimy w kostkę. Z warzyw wykorzystuję jedynie marchewki, które kroimy w pół plasterki. Można też do galaretki wykorzystać różne dodatki (groszek, czy kukurydzę z puszki, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki), ale ja tym razem przygotowałam nóżki w wersji minimalistycznej, drobno posiekany czosnek, marchewka i mielony pieprz. Mieszamy mięso z nóżek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
szybkowar-kacze udka z ziemniakami i cebulą duszone... 124

wyjąć ziemniaki, udka kacze, wsypać mąkę, śmietanę słodką i pałką blendera zagęścić sos stawiając garnek na średnim ogniu udka podać z ziemniakami, sosem i np. surówką z marchewki z groszkiem - danie jest smaczne, syte......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Skomponuj swój idealny lunch! 172

wszystkie niezbędne aminokwasy oraz te, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to : mięso, ryby, jaja,  mleko i inne produkty mleczne, soja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym

Kuchnia Ellie
Fasolowa z chipsikami kiełbasianymi 162

wersji jeszcze mało zagęszczonej - 2 razy musiałam robić zasmażkę, gdyż za pierwszym razem jakoś za mało wyszło O! i nie lubię zmiksowanej tzw zupy krem. ja uwielbiam gryźć groszek i ziemniaczki ZUPA FASOLOWA Z CHIPSIKAMI KIEŁBASIANYMI czas - ok 1 h średnio łatwa czyli troszkę trudna garnek ponad 3 litry Składniki * 2 garści namoczonej a następnie ugotowanej fasoli/grochu * kawałek wędzonego boczku

sierotka maRysia w kuchni
Różowe płatki kapuściane 178

wyżej To wszystko wymieszać i włożyć do dużego garnka. Marynata: * 1 l. wody * 150 g. cukru * 2,5 duże łyżki soli * 150 g. oleju * 2 liście laurowe * 2 groszki ziela angielskiego * ewent. papryka chili * kolendra (garść) To wszystko zagotować Następnie dodać * ocet 150 g. (9%) i * główkę czosnku (przez praskę). Do dzieła!! Gorącą marynatą zalać kapustę w garnku i przykryć

sierotka maRysia w kuchni
Parykarz szczeciński 146

minut wychodzi sporo - nam wystarczyło na 2 dni obżarstwa Składniki: * 1 duża makrela wędzona * 2 marchewki * 5 pieczarek * 1 duża cebula * 100 g koncentratu pomidorowego * 1 liść laurowy * 2 groszki ziela angielskiego * 1/4 szklanki wody * pół woreczka ryżu * 2 łyżeczki słodkiej papryki * szczypta pieprzy cayenne * sól do smaku Do dzieła!!! Ryż ugotować. Makrelę oddzielić od kości. Na patelni podsmażyć

sierotka maRysia w kuchni