nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na: jagody; porzeczki; agrest; morele; orzechy włoskie (na nalewki i syropy); kalarepę; fasolkę szparagową; groszek; ogórki. Przetwory w sierpniu Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc
Ukojenie Podniebieniamama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z wędliną. Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry z pieczarek i zielonego groszku . Uwielbiam kuchnię indyjską i tamtejsze bardzo aromatyczne potrawy. Danie jest bardzo smaczne i sycące i idealnie nadaje się jako danie wegetariańskie. Dziś natomiast polecam bułeczki z pieczarkami. Jeżeli podobały
Codzienne Gotowanieszpinaku do 200 gramów. Środkowa warstwa kremu jest biała (nie zawiera galaretki). Proponuję także nie dodawać do niej dodatkowego cukru - samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Na wierzchu posyp deser groszkami z czekolady - dodają one uroku całości i nawiązują do arbuzowych pestek. :) Smacznego
Garniec Magaliegarnku zagościły marchew, duża ilość imbiru oraz mleczko kokosowe. Danie dość ostre, bo takie lubię. Jednak można wprowadzać wszelkie modyfikacje w tym zakresie. Jeżeli ktoś ma ochotę na dodanie groszku ptysiowego, tudzież grzanek, proszę czuć się swobodnie :) Polecam, mnie bardzo ta zupka smakowała. Składniki: 750 g marchewki 1 cebula ok. 1 l bulionu warzywnego 2 nieduże ziemniaki kawałek imbiru
zadanie-gotowanieSzybka i smaczna Składniki 1/2 małego brokuła 1 cykoria 1 puszka groszku 1 średni por 4 jajka 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania Brokuła podzielić … Czytaj dalej Brokułowa z cykorią
czarrna od kuchnicentymetra. Formę do tarty z luźnym spodem wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, przyciąć na brzegach i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Następnie wyłożyć papierem, wysypać groszkiem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Wypełnienie : Czekoladę wraz
Codzienne Gotowaniekraina smaków”, ale nieco dostosowałam go do swoich potrzeb, na przykład pominęłam pieczarki, które w sałatkach bywają nieco zbyt ciężkie. Składniki: 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu Sól, pieprz, curry i czosnek granulowany do doprawienia kurczaka Sól i pieprz Brokuł podzielić
Trzeci talerzprzychodzi czas na konfrontację fantazji z rzeczywistością. Otwieramy, omijamy wstęp, bo wiadomo, że do niego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest
GRUBY WAŁEKtestowania. Dziękuję:) W paczuszce znajdowały się następujące produkty: - ogórki konserwowe po żydowsku - pieczarki marynowane - sałatka rubinowa - kartuskie ogórki konserwowe - kapusta kwaszona z grzybami leśnymi - papryka marynowana - seler salatkowy - groszek konserwowy - kukurydza konserwowa - dżem wiśniowy Firma ORZECH to Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, powstał w 1996 roku. P roducent przetworów ze świeżych owoców i warzyw; sałatek, dżemów, powideł, marmolad
Kuchnia z widokiem na ogródgłowy (pustej na widok promocji oczywiście) to zupa pieczarkowa. Tak też zrobiłem. Szybka, prosta, tania i pyszna. Ja podałem ją z grzankami, ale równie dobrze możesz podać ją z groszkiem ptysiowym, a nawet bez niczego – i tak będzie pyszna, pod warunkiem, że dodasz szczyptę miłości. Nadal jednak zastanawiam się co zrobić z resztą pieczarek. Bo oczywiście
Blendmanprzyprawą do ryb. Odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy na ciepło. Warto zrobić do ryby marchewkę z groszkiem na gęsto ( prezentowana na blogu ) a pozostałych części po filetowaniu ryby – zupę rybną . Było pysznie. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyNajprostsza zupa, ale bardzo smaczna. Możecie ją przygotować na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego. Podawać można z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tostami. Smakuje nawet mojemu mężowi, który nie jest miłośnikiem zup. Tutaj znajdziecie również inne pomysły na zupy, a szczególnie moją ulubioną zupę pomidorową. A jaka jest Wasza ulubiona zupa? Składniki 1,5 wywaru mięsnego lub warzywnego 3 serki topione
O kuchni z uczuciemgalaretka Galaretkę robię bardzo rzadko ponieważ moi domownicy za nią nie przepadają. Ja bardzo ją lubię i nie jest bardzo skomplikowana do zrobienia. A wachlarz dodatków jest ogromny :) Zakupy: - groszek konserwowy - marchewka - kukurydza - 2 podudzia z kurczaka - żelatyna Przygotowanie: Odstawiam ją do wystudzenia. Podudzia gotuję w osolonej wodzie i obieram potem mięso. Żelatyna zazwyczaj jest na 2,5 l wody
Tanio smacznie i prostoŻeby dzieci (moje, oczywiście) zjadły taką zupę to mogę sobie jedynie pomarzyć ;) Cudem jedzą kremową zupę z brokuła i zielonego groszku. Duża w tym zasługa przedszkola, pani kucharki i pań przedszkolanek. Menu w przedszkolu jest takie, że niejedna restauracja by się nie powstydziła. Pytam wczoraj Franka: - jaka była zupka w przedszkolu? - szerekowa - jaka???? - SZEREKOWA! - a jaka to jest szerekowa
bistro mamazupa z porów i ziemniaków o gładkiej, kremowej konsystencji z subtelnym maślanym akcentem. Jej dużym atutem, oprócz smaku, jest czas przygotowania. Niezwykle krótki. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, czy też posypać posiekanym szczypiorkiem. Po raz pierwszy jadłam ją u koleżanki i z miejsca stałam się wielką fanką tego dania. Do przygotowania zupy użyłam po prostu wody
zadanie-gotowanie