groszek - 3077 przepisów (strona:130/206)

Aromatyczna pieczona kukurydza z chili 154

więc, witam dzień z piękną fryzurą i niesamowicie pachnącymi włosami! Ucałowania i uściski dla mojej Kasi! A co powiecie na pieczoną kukurydzę? Osobiście, jeżeli miałabym wybrać kukurydzę, bądź groszek z puszki, wybrałabym to drugie. Lecz pieczona kukurydza, a nawet ta prosto z pola, niesamowicie różni się smakiem od tej puszkowanej. Różnica jest tak duża, że moim zdaniem to COŚ

Be Fit Be Strong
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 197

kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać je z  cornbreadem  (przygotowanie ekspresowe), możesz też posypać je grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym./In order to make soups more satiating, you can serve them with cornbread (super quick to make), you can also sprinkle them with some bread or puff pastry croutons

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa-krem z ogórka świeżego 167

ryżowa lub siemię lniane -700 ml wody -śmietana, koperek świeży Wszystkie składniki zblenderować na gładko, poza wodą. Następnie wlać do garnka, dolać wody i zagodotować. Doprawić śmietaną. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. U mnie gęsty ogórkowy krem podałam na  PORCELANIE BOGUCICE Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Krokiet z farszem pieczarkowym 235

farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki : 6 bardzo ,cieniutkich

Ogrodnik w podróży
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 183

lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też ryżem i surówką. U mnie dodatkiem były pieczone ziemniaki i warzywa oraz sałatka z mini groszku. Sceptykom zaręczam, że w gotowym kurczaku w ogóle nie czuć piwa, ponieważ alkohol podczas pieczenia wyparuje. Oczywiście podanie z kuflem zimnego i orzeźwiającego Pilsnera, to zupełnie inna sprawa, a tymczasem

mojewypiekiinietylko
Zupa z fasolki szparagowej "Opera" 91

zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z fasolką, pomidorami, groszkiem i śmietaną, chwile pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Galaretka z warzywami 101

groszek konserwowy 1 puszka · kukurydza w puszce 1 puszka · pieczarki marynowane 200 g · papryka marynowana 200 g · szynka z kurczaka 200 g · żelatyna 5 łyżek · sól · czarny pieprz mielony · rosół warzywny 1 L   Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, tak żeby napęczniała. Rosół dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, sola i pieprzem. W dużej formie na babkę

Camilla w kuchni
Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana 153

Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana Warzywne tagine jest tak uniwersalnym daniem, że można do niego zużyć jakiekolwiek zalegające w lodówce warzywa. Świetnie sprawdza się fasolka szparagowa, kalafior, papryka czy groszek z zamrażarki.  Dzięki tej uniwersalnej mieszance przypraw, z każdych warzyw wyjdzie smaczny dodatek do ryżu czy kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 164

pietruszka                                             - 1-2 łyżki sosu sojowego* - łyżka groszku mrożonego                               - 1 łyżeczka brązowego cukru - kilka grzybów mung - kawałek czerwonej papryki - 100g tofu naturalnego

Wegańska kuchnia orientalna
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 227

warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne mrożonki, czyli groszek cukrowy, mini kolby kukurydzy, albo po prostu zestaw warzyw do dań azjatyckich. Upewnijmy się jednak, że kupujemy mrożone warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane

W kuchni wieczorem
Zupa krem z kalarepki 165

miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie zestawić z ognia i dodać śmietanę. Następnie wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gotową zupke nałozyc na talerze i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ja posypałam tylko posiekaną natką pietruszki

Monia miesza i gotuje
Mój pierwszy raz z See Bloggers 163

figurowała również idea monosmaków, czyli potraw bazujących na niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły

Food Square
Zupa krem porowo-ziemniaczana 177

całą zawartość garnka.  Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Całość ponownie zagotowujemy. Podajemy ze szczypiorkiem, jeśli lubimy to dodajemy też dodatki typu grzanki czy groszek ptysiowy

psgotujemy
Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato 174

warzyw o tej porze roku to pozycja obowiązkowa. Zwykle nie dodaję jarmużu, ale akurat miałam to warzywo w zamrażalniku. Za to z reguły dodaję jeszcze młodego kalafiora i zielony groszek, których tym razem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo namawiam do dodania mielonego kminku

Czerwień i błękit
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 219

Kuchnia Agaty . Agata okazała się bardzo miłą, cały czas uśmiechnietą i pełną energii osobą. Wspólnie przygotowaliśmy kilka tart słodkich i wytrawnych oraz wspaniałe pasty kanapkowe. Pyszne pasty: z zielonego groszku, z bialej fasoli, z wedzonego łososia i hummus Do hotelu wracałam oszołomiona ilością zdobytej w tym dniu wiedzy, ale to jeszcze nie był czas na odpoczynek, bowiem czekała

Zawsze głodna!