groszek - 3077 przepisów (strona:130/206)

Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i nie tylko 130

Wykorzystałam kurczaka z poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150  gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie

Smaki Ewy
Sandacz smażony na oleju kokosowym w otoczeniu pikantnego puree 140

dodajemy razem ze śmietaną do ugotowanych ziemniaków. Całość wyrabiamy tłuczkiem do ziemniaków.  Usmażonego  sandacza podajemy z puree z ziemniaków i surówkami. Dobrze do tego pasuje marchewka z groszkiem na gęsto. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 174

smaku i perfekcyjnie doprawiony. Mąż spróbował chłodniku litewskiego ( rybnej zupy nie było ). Tu już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego  ślubnego jest w tej zupie obowiązkowy. Córka, która tym razem nam towarzyszyła zamówiła krem z pomidorów z krewetkami – i nie mogła się nachwalić, jak bogata

Smaki Ewy
Zupa z zielonego ogórka 157

koperku Wykonanie: Ogórki myjemy ( nie obieramy ) i miksujemy. Dodajemy wodę i pozostałe składniki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 12 minut i przez cały czas mieszamy. Możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po prostu z koperkiem. Zupa jest smaczna na ciepło i na zimno. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Zupa krem z cukinii 162

blendujemy gorącej zupy!), podgrzać lub schłodzić, bo w każdej z tych opcji jest dobra, ewentualnie doprawić solą, jeśli byłoby nam mało i zajadać :) Swietnie smakuje z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Aromatyczna pieczona kukurydza z chili 149

więc, witam dzień z piękną fryzurą i niesamowicie pachnącymi włosami! Ucałowania i uściski dla mojej Kasi! A co powiecie na pieczoną kukurydzę? Osobiście, jeżeli miałabym wybrać kukurydzę, bądź groszek z puszki, wybrałabym to drugie. Lecz pieczona kukurydza, a nawet ta prosto z pola, niesamowicie różni się smakiem od tej puszkowanej. Różnica jest tak duża, że moim zdaniem to COŚ

Be Fit Be Strong
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 171

kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać je z  cornbreadem  (przygotowanie ekspresowe), możesz też posypać je grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym./In order to make soups more satiating, you can serve them with cornbread (super quick to make), you can also sprinkle them with some bread or puff pastry croutons

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa-krem z ogórka świeżego 159

ryżowa lub siemię lniane -700 ml wody -śmietana, koperek świeży Wszystkie składniki zblenderować na gładko, poza wodą. Następnie wlać do garnka, dolać wody i zagodotować. Doprawić śmietaną. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. U mnie gęsty ogórkowy krem podałam na  PORCELANIE BOGUCICE Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Krokiet z farszem pieczarkowym 228

farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki : 6 bardzo ,cieniutkich

Ogrodnik w podróży
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 166

lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też ryżem i surówką. U mnie dodatkiem były pieczone ziemniaki i warzywa oraz sałatka z mini groszku. Sceptykom zaręczam, że w gotowym kurczaku w ogóle nie czuć piwa, ponieważ alkohol podczas pieczenia wyparuje. Oczywiście podanie z kuflem zimnego i orzeźwiającego Pilsnera, to zupełnie inna sprawa, a tymczasem

mojewypiekiinietylko
Zupa z fasolki szparagowej "Opera" 87

zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z fasolką, pomidorami, groszkiem i śmietaną, chwile pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Galaretka z warzywami 94

groszek konserwowy 1 puszka · kukurydza w puszce 1 puszka · pieczarki marynowane 200 g · papryka marynowana 200 g · szynka z kurczaka 200 g · żelatyna 5 łyżek · sól · czarny pieprz mielony · rosół warzywny 1 L   Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, tak żeby napęczniała. Rosół dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, sola i pieprzem. W dużej formie na babkę

Camilla w kuchni
Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana 145

Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana Warzywne tagine jest tak uniwersalnym daniem, że można do niego zużyć jakiekolwiek zalegające w lodówce warzywa. Świetnie sprawdza się fasolka szparagowa, kalafior, papryka czy groszek z zamrażarki.  Dzięki tej uniwersalnej mieszance przypraw, z każdych warzyw wyjdzie smaczny dodatek do ryżu czy kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 154

pietruszka                                             - 1-2 łyżki sosu sojowego* - łyżka groszku mrożonego                               - 1 łyżeczka brązowego cukru - kilka grzybów mung - kawałek czerwonej papryki - 100g tofu naturalnego

Wegańska kuchnia orientalna
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 218

warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne mrożonki, czyli groszek cukrowy, mini kolby kukurydzy, albo po prostu zestaw warzyw do dań azjatyckich. Upewnijmy się jednak, że kupujemy mrożone warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane

W kuchni wieczorem