grillowane - 1500 przepisów (strona:83/100)

Musaka i blogowy kryzys 214

czosnku 400g pomidorów z puszki 300ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 cm kawałek sera grana padano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania Bakłażany kroimy 5mm plastry i grillujemy do zbrązowienia na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez tłuszczu!). Cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni, na oliwie podsmażamy wołowinę do zrumienienia. Dodajemy czosnek i cebulę i smażymy

W kuchni wieczorem
"Caprese" z grillowanym tuńczykiem 215

Pyszna sałatka z grillowanym tuńczykiem marynowanym w sosie ostrygowym, słodkimi pomidorami malinowymi, idealnie ugotowanym jajkiem, rukolą, pikantną czarnuszką i boskim miodowo- musztarodwym dressingiem. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (1duża lub 2 małe porcje) 100g steka z tuńczyka 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sezamu 1 pomidor malinowy 1/4 czerwonej cebuli 2 jaja 1 łyżeczka czarnuszki 2 garści rukoli sos 1 łyżka musztardy

DefinicjaSmaku
Prosta surówka z kapusty pekińskiej do dań z grilla 152

szybka w wykonaniu no i będzie pasowała do dań z grilla. Taka, która będzie się komponować zarówno z zwyczajną kiełbasą, marynowaną karkówką, czy piersią z kurczaka a nawet grillowanym bakłażanem. Zadanie nie okazało się o dziwno trudne, bo wystarczył dobór kilku prostych składników, takich jak dodaje się do wrapów z gyrosem czy kebabem

Milion Smaków
SAŁATKA Z ROSZPONKI, POMIDORÓW, SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SERA HALLOUMI – idealna na śniadanie! 153

ściśle przestrzeganej nawet w przy produkcji w nowoczesnych, zautomatyzowanych zakładach produkcyjnych. Halloumi można podawać na niemal nieskończoną ilość sposobów. Można go jeść w „świeżej” postaci lub też grillować albo smażyć. Tak przyrządzony nie topi się pod wpływem temperatury, ale nabiera wtedy wielu dodatkowych wybitnych właściwości smakowych! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * roszponka – 2 garści * pomidory koktajlowe

Ostra na Słodko
Słodka Babeczka u Prezydentowej 171

Okropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem w totalnie zatłoczonym centrum, pojechaliśmy na przedmieścia do prawdziwej bawarskiej oberży. Zajadając sznycle, pieczonego prosiaka, sałatkę z grillowanym indykiem, popijając monachijskie piwo a na koniec kawę, spędziliśmy kolejne przemiłe 2 godzinki.       I jeszcze kawka, po bawarskim obiedzie

Kuchnia Prezydentowej
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 222

wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie! ;)               A ćevapčići grillowałyśmy wczoraj wspólnie z Olą i Pyzą! Dzięki, dziewczyny za kolejną odsłonę gotowania z Prezydentową! ;) Składniki: 350 g dobrego mięsa mielonego wołowego 150 g mięsa jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy

Kuchnia Prezydentowej
Grillowane szaszłyki drobiowe w curry podane z azjatyckim sosem 151

Grillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki

Tradycyjna Kuchnia
Garden Party - pikantne skrzydełka i lekka sałatka z ricotty 193

łyżeczki czosnku granulowanego dodać do przypraw). Całość nacieramy i odstawiamy na około godzinę aby miało czas się przegryźć. Po tym czasie skrzydełka przekładamy na rozgrzanego grilla i grillujemy około 30 minut co jakiś czas odwracając aby się nie przypaliły. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Przepis na lekką sałatkę na grilla z ricottą Składniki : 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 szklanki

Słodkie Przyjemności
Dorsz 136

mięso o zwartej tkance praktycznie nie ma ości (z wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej z frytkami doprawiony octem słodowym cieszy się dużym powodzeniem na Wyspach Brytyjskich. W Brazylii i Chorwacji podaję się

Wiem co jem
Sos jogurtowy do grillowanego mięsa 145

grillu, oraz smażonego mięsa. Podałam go do SZASZŁYKÓW Z PIERSI INDYCZEJ W CURRY . Domownikom smakował również z ugotowanymi młodymi ziemniakami, natomiast ja troszkę poeksperymentowałam i polałam nim roladki z grillowanego bakłażana. Też pasował :) Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy sól 400 g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku pieprz sok z cytryny Wykonanie:  Ogórka umyłam, osuszyłam, starłam

Kuchenne zapiski Edyty
słówko o szaragach. jak gotować? 149

zależy od grubości i koloru szparagów. Zielone gotują się ok. 10 minut, białe ok. 15 minut. Są to wartości orientacyjne, najlepiej sprawdzać miękkość widelcem.  Może je również piec, grillować, smażyć, gotować na parze etc.  Mrożenie Warto zachować sobie chociaż 1-2 pęczki na zimowe dni :) Aby je zamrozić myjemy i obieramy warzywa, a następnie mrozimy. Gdy chcemy

chili & sugar
Kofta z domową pastą ajwar 137

zmieliłem w moździerzu, cudnie pachniał. I mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy

Marder&Marder Manufacture
Jajka po benedyktyńsku 121

przygotować ideale jajka w koszulce przeczytacie TUTAJ . Zatem gdy już wszystko wiemy i mamy to podpiekamy przez kilka minut w piekarniku chleb tostowy. W tym samym czasie grillujemy na patelni grillowej kilka bardzo cienkich plasterków boczku. I finisz: na toście układamy boczek, na nim jajko i całość polewamy sosem holenderski. Przyprawiamy odrobiną świeżo zmielonego białego pieprzu. Możemy ozdobić odrobiną szczypiorku

Marder&Marder Manufacture
Burgery teksańsko - meksykańskie 162

Stale mieszamy żeby czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy

Marder&Marder Manufacture
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 202

nieco więcej tłuszczyku. Nie dlatego, że jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi smakuje ze względu na konsystencję. Karkówka to oczywiście smak wakacyjnego grillowania, ale nie tylko! Przygotowana w czerwonym winie, nawet zimą jest daniem wyjątkowo pysznym. Naprawdę polecam wypróbowanie tej marynaty również do innych mięs; to gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania