temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 25 minut. Po tym czasie posyp tartę łyżką cukru i wstaw jeszcze na 5-10 minut do piekarnika przełączonego na opcję grillowania, żeby cukier nabrał złotego koloru. Tartę najlepiej podawać po całkowitym wystudzeniu. Smacznego
MyCookBook.plspożywaniu posiłków na łonie natury, a to z kolei może oznaczać tylko JEDNO: sezon grillowy czas zacząć! :D W związku z tym, że mamy już za sobą pierwsze tegoroczne grillowanie mogę polecić Wam pyszne drylowane podudzia z kurczaka w orientalnym stylu prosto z rusztu! :) Swój czerwono-żółty kolor i ostrość zawdzięczają przyprawie tandoori masala oraz dodatkowi curry i chilli. Oczywiście
MyCookBook.plczęści, następnie przekrawamy na pół i jeszcze na 4 cząstki, aby powstały niezbyt cienkie słupki. Tak pokrojone cukinie wrzucamy na patelnię grillową (suchą) i grillujemy kilka minut (po obu stronach), aby pojawiły się na niej charakterystyczne ciemne paseczki. Ugotowane rurki penne odlewamy, a do tego samego garnka, w którym się gotowały wlewamy olej z zalewy z pomidorów. Czosnek przeciskamy przez
MyCookBook.plznajomych na wieś, gdzie odbyło się pożegnanie lata. Co prawda lato już daaawno temu się skończyło, jednak jesienna, słoneczna aura dopisała i zrobiliśmy grilla. I jak na burżujów przystało, grillowaliśmy steki z polędwicy wołowej :) I tak sobie pomyślałam, że mogłabym Wam co nieco opowiedzieć o tym szlachetnym kawałku mięsa. Polędwica to długi, wąski mięsień znajdujący się w tylnej części półtuszy
W kuchni Katieotartą z cytryny,rozgniecionym czosnkiem,solą oraz pieprzem .Farsz dokładnie mieszany.Na dno kapeluszy pieczarek wkładamy po kawałku masła,a następnie napełniamy je przygotowanym farszem. Pieczarki układamy na tacce do grillowania i pieczemy na ruszcie przez mniej więcej 20 minut.Dekorujemy według własnego uznania.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiProsta sałatka, niewymagająca dużo czasu do przygotowania. Idealnie sprawdza się latem z grillowanym mięsem. Jest to również dobra odmiana dla najpopularniejszego podawania gotowanych ziemniaków na ciepło. Polecam! Porcja dla 2 osób: 6 średnich ziemniaków 2 ogórki małosolne 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w plastry
Kuchnia Pani WiosnyUwielbiam ten grecki dip w bardziej ostrym wydaniu, z czosnkiem i dużą ilością startego, świeżego ogórka. Idealny do głównego dania, grillowanego mięsa ale również do wegetariańskich potraw. Składniki dla 2 osób: 6 średnich ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki greckiego jogurtu 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sposób wykonania: Ogórki zetrzeć na tarce i odsączyć, dodać
Kuchnia Pani Wiosnykurczaka śmiało i tydzień). Ponadto mięso pod wpływem działania mleka staje się o wiele bardziej kruche po usmażeniu/upieczeniu. Mięso, mające pokojową temperaturę, wrzuciłem tym razem na patelnię do grillowania. Do tego ugotowane i podsmażone na oliwie młode ziemniaki (po ich zrumienieniu dorzuciłem odrobinę masła i pęczek szczypiorku, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz) oraz groszek podsmażony przez 2 minuty
Right Behind The Kitchengodziny w oliwie wymieszanej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Następnie wyciągamy, rozbijamy, na brzeg każdego filetu kładziemy ¼ opakowania newelli. Roladki zawijamy i smażymy na rozgrzanej patelni do grillowania. W tym czasie mieszankę sałat układamy na talerze, ser kozi kroimy na plasterki. Przygotowujemy dressing: Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy do połączenia wszystkich składników. Skrapiamy nim sałatę. Pestki
R'n'G KitchenProponuję dziś sałatkę z kalafiora , na sporządzenie której potrzeba około 15 minut. Idealnie pasuje do grillowanego mięsa, jak również można ją oczywiście konsumować po prostu jako sałatkę. Składniki: parę różyczek kalafiora 2-4 szt.rzodkiewek 2 ząbki czosnku pół puszki kukurydzy konserwowej świeży koperek (około pół pęczka) kolorowy pieprz sól 2-3 łyżki majonezu/jogurtu Kalafiora umyłam i starłam na tarce
potrawyregionalnetortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta
potrawyregionalneFENKUŁ czyli koper włoski zaliczany do rodziny selerowatych. Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi
potrawyregionalneMożna z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia
potrawyregionalneWreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi
potrawyregionalnedeserami. Wszystkie wyglądały mega apetycznie, przepięknie i aż żal było je jeść. Jako danie główne podano trzy rodzaje wołowiny: Ribe Eye, polędwica wołowa i New York. Do tego grillowane warzywa, frytki i sosy, które z tego wszystkiego smakowały mi najbardziej. Na spotkaniu panowała luźna i bardzo miła atmosfera. Najbardziej zadowolona jestem z tego, że poznałam wiele fantastycznych osób z blogowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia