kurczaka umyłam, osuszyłam, lekko rozbiłam. W miseczce przygotowałam marynatę z oliwy i wszystkich suszonych i świeżych ziół i przypraw. Marynowałam kurczaka ok. 1h w lodówce. Po tym czasie mięso grillowałam. Bułkę przekroiłam. Ułożyłam sałatę rzymską, plastry pieczarki, kurczaka. Wierzch mięsa posmarowałam hummusem. Sypnęłam sezamem. Przykryłam drugą połówką buły. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Jakubiak lokalnie oraz
bastalenaKochani jest pięknie.T.love i Ranne kakao umilają mi poranek. Wiosna pełną parą, maj tuż tuż a wraz z nim pikniki, grillowanie. Żyć nie umierać. Dziś wstałam skoro świt i zrobiłam dla Was domowe chipsy do chrupania. Może przy weekendzie będą jakieś eskapady do lasu, to w sam raz będą na przekąskę. W związku
pieprzny smaczekmęskich pod rząd, zmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni gotowe. Ale z tego przepisu nie radzę korzystać. Jednego z owych cichych dni szanowny Małżonek nie raczył zjeść grillowanej piersi z kurczaka jaką nam przyrządziłam. Aby uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie
Kuchnia po mojemunich przepysznie. Ze względu na dietę "woreczkową" Babci cebula i czosnek zostały usunięte przed duszeniem. Oddały swój smak przez noc i wystarczy. Gdyby nie to, że podczas kończącego sezon grillowania zasiedziałyśmy się w plenerze, a sos się wygotował i trzeba było ratować się kupnym gotowcem całe danie było by mistrzowskie. Tak - było po prostu pyszne. Dobrze, że ta chwila
Kuchnia po mojemuInspiracją do powstania dzisiejszego śniadania była botwinka. Wykorzystałam urządzenie, które ma trzy wymienne płytki: do gofrów, tostów i grillowania. Ta ostatnia pomogła mi w przygotowaniu pysznego śniadania w postaci zgrzewanych kanapek z dodatkami. Podstawą jest chleb, pełnoziarnisty, swojski robiony na zakwasie. Do kanapek można wykorzystać pieczywo jakie tylko lubicie, bardzo popularne są zgrzewane kanapki z ciabatty, a dodatki jakie znajdą
Moja smaczna kuchnianiezłej sumki, a tu zaskoczenie. Pani zapytała w jakiej walucie płacimy, a kiedy poprosiliśmy o złotówki, to szybko wyliczyła: 123 złote. Cztery solidne obiady: 2 razy knedle z gulaszem, grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami, frytkami i surówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była zaskakująca. Obsługa
Codzienna kuchnia niecodziennamiski. Przyprawić przyprawą do grilla i polać czosnkową oliwą z oliwek. Pozostawić na 30, by się choć trochę zamarynowało :) Nabijać na patyk szaszłykowy po kolei jak kto lubi. Grillować na 4 do momentu zarumienienia się mięska :D podawać z tym co kto lubi: ketchup, musztarda sos czosnkowy... Adaptacja żołądka przeprowadzona pomyślnie :D Wiosno nadchodź jak najszybciej
MarciochaKucharzyżółtym serem, delikatnie doprawić solą i pieprzem. By nie zrobić zbyt dużego bałaganu w misce pakujemy na kromkę górę farszu. Składamy kanapkę tostową kładąc na farsz plaster masła. Grillujemy do zarumienienia się tostów. Oblać ketchupem w środku lub na wierzchu... jak kto lubi:D Smacznego
MarciochaKucharzyoleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru. Sos tzatziki: Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie
MarciochaKucharzySmażony pstrąg w panierce serowej SKŁADNIKI: 2 pstrągi ser żółty jajko łyżka mąki koperek zielony cytryna czosnek sałata grillowany hallummi pomidor czarne oliwki ulubiony dresing Rybne posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i mocno natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, w środku umieścić gałązkę koperku. Odłożyć pod przykryciem na około 10 minut. Roztrzep widelcem jajka. Kostki otaczaj w mące, następnie
MarciochaKucharzymięsa, pikantne z grillowaną cukinią – buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić
Pink Envelopedłuższego czasu chciałam wypróbować połączenia gruszki z moim ulubionym serem camembert. Od początku wiedziałam, że w grillowanych gruszkach będzie pasował idealnie. Do tego jeszcze bazylia dodała świeżego aromatu. Całość dania świetnie wpasowała się w ostatnie ciepłe dni. Składniki1 duża gruszka1 łyżka soku z cytryny1/3 camembertsuszona żurawinaświeża bazyliasól, pieprzSposób przygotowania Gruszki umyć i osuszyć. Przekroić
Pink Envelopezakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska. Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy i nacieszyć się nią przez kilka dni. Nie ma nic przyjemniejszego niż możliwość ogrzania się talerzem gorącego żurku po długim
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj kolejne rodzinne spotkanie. Tym razem wybraliśmy się na mini zjazd rodzinny do moich rodziców. W przeciwieństwie do wielu opinii o takich imprezach, było bardzo miło. Żeby oprócz grillowania było też coś słodkiego, przygotowałam ciasto z owocami leśnymi (tym razem na szczęście nie zapomniałam zabrać ciasta), a może raczej, jak podsumował później jeden z Wujków, owoce z ciastem. Nazwa
Pełny talerzwcześniej nie podsmażam (oprócz mięsa oczywiście), bo nie widzę takiej potrzeby, ale jeżeli macie ochotę możecie to zrobić. Składniki na 2-3 porcje: 350 g piersi kurczaka upieczonej lub grillowanej pokrojonej na kawałki, albo przygotowanej według przepisu poniżej ½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę ½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 150-200 g startego sera Cheddar
Pełny talerz