Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, grillowanego sera, ale również można nią smarować kanapki. 250 ml (szklanka) czerwonych borówek ½ szkl. cukru 3 papierówki 1/2 szkl. borówek/ brusznicy zasypujemy cukrem, jak puszczą sok gnieciemy je praską do ziemniaków. dodajemy obrane, pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrecy robią tzatziki na bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek
Kulinarne przygody Gatitysłodkiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oliwie, w tym czasie przygotowujemy sos - starannie mieszamy wszystkie składniki. Cabatte przekrajmy i grillujemy w piekarniku przez 5 minut bądź na patelni grillowej. Układamy sałatę, wołowinę, ser, sos, warzywa, dociskamy i jemy - najlepiej smakuje na ciepło
Niezły MłynekSkładniki na 1 kwiat: 9 małych pieczarek, 1 jajko, 3 plastry sera, 1 pomidor suszony, oliwka zielona, masło, zielona pietruszka, sól, pieprz. Przygotowanie: Pieczarki czyścimy, odcinamy nóżki, a czapeczki grillujemy na patelni. Na drugiej małej, okrągłej patelni układamy (na brzegu patelni) pokrojony w paski ser żółty, układamy pieczarki, dodajemy na środek masło. Jajko rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka
Moniki Smakołykiodcedzamy, zimną wodą przelewamy. Cukinię na cienkie plasterki kroimy, delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy. Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy. Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy i pietruszką ozdabiamy
Moniki Smakołykipominąć).Przekładamy do płaskiego naczynia, tak by masa nie był za wysoka.. Odstawiamy na całą nocNastępnie wycinamy odpowiednie kształty i podsmażamy na patelni z dodatkiem świeżego czosnku ewentualnie grillujemy..Ja podałam z podsmażonymi pieczarkami i startym serem
NaKońcuJęzykaDodajemy śmietanę, sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, szczyptę soli i całość gotujemy przez 15-20 minut (sos powinien zgęstnieć i przejść smakiem kaparów). 3. Pierś z kurczaka piersi grillujemy na specjalnej patelni lub smażymy na niewielkiej ilości masła klarowanego. Wykładamy na talerz, a gdy mięso "odetchnie" (2-3 minuty), polewamy naszym sosem. Podajemy z młodymi gotowanymi ziemniaczkami i świeżymi
My Culinary ArtDzień dobry,Pamiętacie, że postanowiłam w tym sezonie przygotować bób inaczej, ciekawiej? Był już korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią, a dziś przedstawiam wam przepis na hummus z bobu. Hummus to moja ulubiona pasta na kanapki, zazwyczaj przygotowuję ją z ciecierzycy lub białej fasoli. Byłam bardzo ciekawa, jak w tej roli sprawdzi się bób.Pastę z bobu przygotowuje się
Chilli Czosnek i Oliwakiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby. Sos z kiszonych cytryn będzie również świetny do dań z owoców morza (grillowanych krewetek czy kalmarów). Kiszona cytryna będzie odświeżającym dodatkiem do sałatkowych dressingów, nadając im letniego charakteru. Można ją nawet dodać do sosu pesto, hummusu, guacamole czy innego ulubionego dipu. Innym
Chilli Czosnek i Oliwanajmocniej wyczuwalny. Kiełbaski polecam podać z musztardą albo z chrzanem. Buona Pasqua! - Życzę Wam radosnej i rodzinnej Wielkanocy:) Kiełbaski wieprzowo - ziemniaczane na podstawie przepisu na kiełbaski jagnięco-ziemniaczane grillowane nad ogniem z drewna Marleny de Blasiwychodzi ok. 20 sztuk, dla 6 osóbczas przygotowania: 30 min. + czas smażenia/grillowaniaSkładniki: 3 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 1/2 łyżki świeżych
Chilli Czosnek i Oliwatego sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się zarówno w sałatce, na kanapce, z makaronem czy jako sos do grillowanego kurczaka. Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi", jednak postanowiłam nieco go zmodyfikować. Wykorzystaną przez Gennaro rzeżuchę zamieniłam na równie pikantną rukolę
Chilli Czosnek i OliwaSezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki :* 2 średnie cukinie* 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka* puszka pomidorów * mała cebula* ząbek czosnku
Magiczne Życie Martymoja propozycja na letnie poranki i wieczory... Do grzanek, czy grillowanych mięs i ryb. Do czego tylko macie ochotę. Składniki podaję orientacyjnie, można zmieniać proporcje. Składniki: pół główki sałaty lodowej kilka moreli mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 2/3 kostki fety Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki słodkiego sosu chili, szczypta
Czerwień i błękitwymieszać. Miskę okryć folią i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia obrać pieczarki, cebulę pokroić w ćwiartki i paprykę w większą kostkę. Na przemian nadziewać na patyczki i grillować Smacznego
Niezły Młynekszczególnie sentymentalne dla mnie miejsce. Warto było wybrać się do centrum miasta! Przystanek śniadanie zaliczony! Bardzo pozytywna atmosfera, pomimo pochmurnej niedzieli, buzie uśmiechnięte, a w powietrzu unosił się zapach grillowanej wołowiny, smażonej jajecznicy i kawy. Katowice się rozkręcają Oby tak dalej
Moja smaczna kuchnia