grillowane - 1500 przepisów (strona:89/100)

Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 159

mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się łatwo i szybko, można je smażyć, piec i dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. Mięso wystarczy dzień wcześniej zanurzyć w zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na następny dzień wrzucić na ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie. Przykładowa zalewa może składać się

ClauditteMissCooking
,,Cukinia w tropikach” 182

kuchnia to tylko gotowanie? Zapraszamy Was do kącika kreatywnej kuchni. Faszerowana cukinia: Z umytych kawałków cukinii wydrążamy miąższ i wycinamy ozdobne paseczki. Następnie grillujemy z każdej strony na delikatnie posmarowanej oliwą patelni grillowej. Z szynki robimy różyczki i wkładamy je do cukinii. Do każdej różyczki dodajemy pokrojone w wzdłuż jajko, serek oraz wycięte paseczki z pora. Dekoracyjna palma z oliwek

Podróż w kulinaria
Chrupiąca kanapka z łososiem, awokado i jajkiem w koszulce 148

mieszamy, w jedną stronę tworząc wir, w sam środek tego wiru wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty. Tak samo postępujemy z kolejnymi jajami. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i grillujemy kromki chleba po 3-4 minuty z każdej strony. Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdej kromce chleba układamy po plasterku łososia, pokrojone awokado i ugotowane

Mango Papaja
TU I TAM nr 23. Zielony talerz jednorazowego użytku, czyli avocado w zestawie dla 2 osób 175

przygotowałam specjalnie z myślą o Amber  - wiem, że lubi jajka. Uwierzcie mi, że tak podane smakuje rewelacyjnie.  Oba talerze podbiły moje serce. A Wy, który talerze wybieracie? GRILLOWANE AVOCADO avocado oliwa sok z cytryny sól morska kiełki parmezan Dojrzałe avocado przekroić na pół i usunąć pestkę. Każdą z połówek skropić cytryną i posmarować oliwą. Ułożyć na rozgrzanym grillu

KUCHARNIA
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 137

natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik .  Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi).                    Posiada właściwości lecznicze, łagodzi infekcje jamy ustnej, gardła ( co miałam

Życie na widelcu
Kuskus szafranowo-cytrynowy 175

wsypuję kaszę, przykrywam pokrywką i czekam aż cały bulion zostanie wchłonięty. Na koniec do garnka przekładam wcześniej zrobioną "pastę", natkę pietruszki i mieszam.  GOTOWE. Można podawać np. z grillowanym kurczakiem na słodko. Ja pokusiłam się na samą kaszę posypaną cynamonem . Smacznego

Życie na widelcu
"SAŁATKA DO RYBY" I FILET Z TILAPII 120

czym ją podałam. Tak zwaną przeze mnie "sałatkę do ryby" robię bardzo często i nikt w domu nie protestuje. Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól  odrobina soku z cytryny mąka  olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone

Kuchnia w opałach
V FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 99

bakłażanów, są one jeszcze mało popularne w naszym kraju, a ja pokochałam je właśnie podczas pobytu w Turcji. Potrawy które dla Was przygotuję to:   Patlıcan sarması roladki z grillowanego bakłażana z twarogiem  Kazandibi deser mleczny  Taze fasulye  zielona fasolka na sposób turecki  Imam bayıldı bakłażan nadziewany warzywami   Karnıyarık      bakłażan nadziewany warzywami

Kuchnia w opałach
KARNIYARIK - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI I MIĘSEM 88

zrobić:  Zaczynamy od przygotowania farszu.  Mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce.  Następnego dnia grillujemy bakłażany, mają być wystarczająco miękkie by je otworzyć do faszerowania ale nie za miękkie gdyż się rozpadną.   Farsz wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i ciągle mieszając smażymy aż mięso

Kuchnia w opałach
Calzone z warzywami 359

oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta) pół opakowania drożdży w proszku szczypta soli szczypta cukru łyżka oregano łyżeczka bazylii 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6-7 różyczek ugotowanego brokuła grillowana, marynowana papryka 4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach pół małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy pół pęczka szczypiorku 6-8 cienkich plasterków pikantnego chorizo kulka mozarelli łyżeczka oregano szczypta soli

Mienta blog
Teneryfskie jedzenie i wegetariańskie podróże 117

pyszny chlebek naan z czosnkiem prosto z pieca tandoor.  W Puerto de la Cruz na północy, w restauracji tasca el Olivo, zjedliśmy niesamowite sałatki. Moja podana była z grillowanymi kawałkami (właściwie kawałami) miejscowego sera, orzechami z warzywami, truskawkowym vinaigrette z miodem palmowym. Na południu w Los Cristianos trafiliśmy do włoskiej, rodzinnej lodziarni Panna Cioccolato, gdzie podawano tylko lody

Pełna Lodówka
Kawa i brązowy cukier marynatą 130

marynata z brązowym cukrem i kawą pasuje bardzo dobrze do wołowiny. Jednak możemy ją stosować do prawie każdego mięsa, które będziemy grillować. Polecamy również wykorzystać ją do marynowania łososia i innych ryb, Składniki: 1 szklanka mocnej kawy ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki octu ¼ szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużym

naRuszcie
Paprykowa sałatka ze szpinakiem i fetą 185

cienkie, krótkie paseczki. Dymkę siekamy. Fetę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki, dorzucamy oliwki i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy oliwą Schładzamy w lodówce.  Smacznego :) Świetnie smakuje z grillowaną piersią kurczaka

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z cukinii 89

zdążyłam skorzystać z wyszukiwarki w internecie.Zachustowałam Franiołka i wybrałam się do warzywniaka po cukinie. Zupa okazała się muślinowa, a jednocześnie bardzo sycąca.Słowem - PYSZNA!Podałam ją z plastrami grillowanej cukinii i groszkiem ptysiowym. Czytaj więcej

bistro mama
Gruszka w sosie winno-czekoladowym 166

Grillowana gruszka z serkiem twarogowym i skropiona sosem z gorzkiej czekolady z dodatkiem wina, chili, czyli coś na słodko, ostro, wytrawnie, a przy tym wykwintnie i pięknie prezentując się na stole- co się bardzo ceni, głównie podczas organizowania przyjęć dla rodziny czy przyjaciół (wiadomo, achy i ochy mile słyszane)! :)))Teraz, w sezonie zimowym jak najbardziej można użyć np. brzoskwiń

Kraina Miodem Płynąca