paluszki z suszonymi owocamisłodkie grossiniWłoskie paluszki chlebowenajprostszy chleb bananowyCiastaciasto milioneraPodwójnie czekoladowa tartaOdrywana drozdzowka cynamonowamurzynekCiasteczka karnawaowe faworkifaworki na piwiepączusie bez drożdzykasztanki małe paczusieSałatkisałatka grecka po mojemusałata z grzankami i grillowanym-miesemsałata z truskawkami i kurczakiemNa ciepłoschab w pomarańczachpizzerinki ze szparagamibruchetta ze swieżym oreganocalzoneDrinki i Napoje bezalkoholoweczekolada na gorąco z pistacjamilemoniada brazylijskazielony smoothie-egzotycznylemoniada ogórkowamargarita truskawkowa
Słodkie Przyjemnościznasz? poznaj! Muszę przyznać, że chodzenie nas wykończyło - przynajmniej mnie, dlatego przystawka i mocna kawka była wskazana. Jak o kawie nic nie powiem (ot espresso jak espresso) tak grillowane bułeczki z trzema sosami były na sam początek znakomite. Ale przecież nie na to czekaliśmy. Mateusz zamówił gruzińskie chaczapuri - o którym wspomina mi do dziś co jakiś czas krzycząc
Słodkie PrzyjemnościfetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyTarta ze szpinakiem i fetąMłode ziemniaki w zielonym sosieFrancuska zupa szczawiowaJajka zapiekane z botwinkąNajprostsze grillowane szparagiZielony omletMakaron z pieczarkami i cytrynąFrancuska sałatka z mleczaTarta ze szpinakiem i jajkiemLasagne wegetariańskaGrzanki śródziemnomorskieKanapeczki z halloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara z filo z fetą i ziołamiMakaron
Chilli Czosnek i OliwaPrzerabiam kurki do upadłego :-P od tygodnia nie jem już nic innego :)Składniki:2 gotowane a następnie grillowane kolby kukurydzy (może być 1 puszka kukurydzy)1 cała por2 serki topione - śmietankoweśmietana - 3 łyżki stołowekoszyczek kurek 1 ząbek czosnku1 mała cebulaZioła, u mnie : tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszkizioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem i bazyliąłyżka masłasól, pieprz Kurki myjemy i podsmażamy
Bon Appetit Małgorzatypietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy jeszcze z sokiem z cytryny. Szaszłyki jemy z bagietką, którą możemy maczać w sosie w którym dusiły
Bon Appetit Małgorzatynadmiaru soku.2. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, cukrem, ogórkami, solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Całość mieszamy.3. Sos chłodzimy przed podaniem.4. Sos podajemy do grillowanych mięs, warzyw, wędlin, pizzy itp.Smacznego
Kuchnia domowa AniEfektowna i smaczna sałatka ze strony Jamie Oliver'aDobry dodatek do mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięsSkładniki: 4 osoby4 niewielkie cukiniesól morskaświeżo zmielony czarny pieprz1 czerwone chilli ząbek czosnku1 garść świeżej miętyoliwa z oliwek extra virginsok wyciśnięty z 1 cytrynyopcjonalnie młody bób lub groszekPrzygotowaniePokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam
Stare Garyprzyrządzona pieczeń zastosowań ma wiele, u mnie- tego dnia co upiekę- serwuję na ciepło jako danie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy grillowane tosty (przy okazji cyknę zdjęcie i podzielę się z Wami przepisem, bo są nieziemsko smaczne!)Ale wracając do pieczeni, to ta pierś jest miękka, bardzo soczysta w środku i aromatyczna. Naprawdę smaczna
Kraina Miodem Płynącawiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki.Jakkolwiek by go nie podać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie!Polecam!Ajwar:* papryka czerwona- 2 duże szt.* bakłażan
Kraina Miodem Płynącamandarynka, chrupiące grzanki, a całość posypana pestkami dyni i skropiona miodowym winegret.Sałatka ta świetnie nadaje się na lekką i pożywną kolację, bądź jako danie obiadowe, np. z porcją grillowanego mięsa.Sałatka:* roszponka- 1 opakowanie* pomidorki kokatjlowe- 12 szt.* mandarynka- 2 szt.* pestki dyni- garść* chleb- 2 kromki* masło klarowane/oliwa- do smażeniaMiodowy dressing:* olej z pestek dyni- 6 łyżek
Kraina Miodem PłynącaPomysłów na wykorzystanie cukinii jest sporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii, sałatkę z grillowanymi warzywami, zapiekankę z cukinii, zapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina
UgotujmyTo.plłatwy sos miętowy jest doskonałym dodatkiem do grillowanego udźca jagnięcego. Możemy go zrobić w ciągu kilku minut ale dla osiągnięcia lepszego smaku powinniśmy go odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem. Czas przygotowania: 5 minut, Czas gotowania: 12 minutSkładniki: 2 szklanki dobrej jakości białego octu winnego¾ szklanki cukru½ szklanki drobno posiekanych świeżych liści miętyPrzygotowanie: Na dużej patelni na średnim ogniu
naRuszciesię tradycyjne filety z kurczaka?Macie ochotę zrobić coś nowego i zaskoczyć rodzinę czy też znajomych na imprezie?Te przepis jest dla Was!Soczysta … zamarynowana … a potem grillowana pierś z kurczaka podana z aromatycznym szpinakiem jest nie tylko smaczna , ale i rewelacyjnie wygląda!Robi się ją błyskawicznie i tak samo szybko znika! SKŁADNIKI:- filet z kurczaka
Ostra na Słodkoważne. Dla kobiety. Do paznokci pasować musi.Owszem, jest jeszcze funkcjonalna. Lekka. Do zmywarki. I piekarnika. No, wypas! MasterChef się jej nie powstydził. A teraz ja na niej grillować będę. Jak już wyczytam coś w tych książkach. Bo póki co owsiankuję. Bo tylko na to mnie stać przy Młodym. I przy tej jego bezsenności, ech!Z uznaniem
bastalenaktóry podsunął mi pomysł na świetny zamiennik ziemniaków czyli puree z selera. Bez ziemniaków nie wyobrażam sobie życia. No, do tej pory nie wyobrażałam sobie ;) Seler lubię na surowo, grillowany czy panierowany. W formie puree wcześniej go nie jadłam, a szkoda, bo smakuje rewelacyjnie. I przede wszystkim daje możliwość eksperymentowania z dodatkami, które modyfikują jego smak.moje puree doprawiłam
Codzienna kuchnia niecodzienna