Zazwyczaj bywa u nas w wersji z sałatą lodową. Ta dzisiejsza jest bez sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest
Smaczne ZdroweCo prawda pogoda już nie jest za dobra na grilla, ale podam Wam przepis na pyszne drobiowe szaszłyki, które również można upiec w piekarniku:) Ich cennym
Z miłości do słodkościPierwszy raz te gołąbki jadłam 12 lat temu, gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nas Bułgarka pochodzenie tureckiego. Nigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis z historią - i już go w różnych miejscach wstawiałam . Kiedyś było sobie tak. ,, Podsłuchałam ,, w tramwaju rozmowę dwóch pańopowiadających sobie jak to jedna z nich
Buniabaje w kuchniKolejne danie wigilijne. Tym razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno. Składniki : * 1,2kg filetów
Magiczne Życie MartySkładniki: podwójna pierś z kurczaka ser feta mały słoik papryki marynowanej szczypior pieprz ziołowy przyprawa do kurczaka oregano czosnek granulowany Wykonanie:Pierś z kurczaka dzielimy
Czerwona PorzeczkaSałatka grecka pachnąca latem. Zakochałam się w niej w Grecji i od tamtej pory gości na stałe w mojej kuchni. W mojej sałatce greckiej królują pomidory, ogórki, serek feta i oczywiście oliwa. Składniki: 2 duże pomidory 4 ogórki gruntowe 150 g serka feta 1 duża czerwona cebula 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 1 czubata łyżeczka przyprawy(...)sałatki greckiej sól do smaku Skład 1 czubatej łyżeczki przyprawy do sałatki greckiej (taką mieszankę kupiłam w Grecji): 1/3 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki pietruszki szczypta tymianku szczypta mięty Wykonanie: Ponieważ lubię pomidory obrane ze skórki, grecką sałatkę zaczynam od sparzenia i obrania pomidorów. Obieram również ogórki. Oryginalna grecka sałatka jest podawana bez obierania tych warzyw. Pomidory
Smak mojego domuTrudno powiedzieć dlaczego danie to nazywa się jak nazywa – choć podobno miało swój pierwowzór w kuchni greckiej, to w swojej obecnej postaci nie ma za bardzo nic wspólnego z Grecją. Można ją właściwie przypisać do kuchni polskiej i akurat w naszym kraju do popularna potrawa z wielką liczbą zwolenników. Spożywana jest przez cały rok, przy czym jest szczególnie popularna(...)stole z okazji wigilii Bożego Narodzenia – ze względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli, ze smażoną lub duszoną rybą. Przepis poniżej jest dość standardowy, aczkolwiek staram się bardzo, aby potrawa była możliwe lekko
Kulinarna PokusaSałatka grecka, czyli Horiatiki, już dawno skradła serca Polaków i gości często w wielu domach. Pamiętam jak jadłam ją na Krecie… W upale, schłodzone warzywa z grecką oliwą z oliwek i kremową fetą smakowały wybornie, nic więcej nie było trzeba. Siła sałatki tkwi w prostocie: tylko kilka warzyw i pyszna feta. Do tego błyskawicznie się ją robi. Pamiętajmy(...)sałatce greckiej nie ma żadnej sałaty. Oryginalna Horiatiki to pomidory, ogórki, czerwona cebula, oliwki i feta, a to wszystko skropione grecką oliwą. W niektórych regionach dodaje się do niej także paprykę. Do oliwy można też dodać odrobinę octu lub soku z cytryny, aby nie była mdła – jeśli mamy oliwę najwyższej jakości zrezygnujmy z tego dodatku. Sałatka może być samodzielnym
Poezja smakuwyobrażam sobie Wigilii bez makowca, tak nie wyobrażam sobie bez ryby po grecku. Każdy ma swój sposób na jej przygotowanie i preferuje ulubiony gatunek ryby. Moim skromnym zdaniem najlepszy do sosu greckiego jest dorsz, a dodatek jednej przyprawy sprawia, że moja ryba po grecku ma wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak. Składniki: - filet z dorsza(...)sól - sok z ½ cytryny - mąka pszenna do panierowania ryby Składniki na sos grecki: - 2 marchewki - kawałek selera - pietruszka - 2 cebule - kawałek pora - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka cynamonu - sól - pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) - przecier pomidorowy (kilka łyżek) - kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące
mojewypiekiinietylkospoglądałam w okno, to czułam mrowienie w brzuchu z nadmiaru szczęścia, mając takie widoki jak palmy, góry i lazurowe wręcz morze. Podczas wieczornych spacerów można podziwiać w Kamenie pozostałości greckiej architektury, przepiękne kurorty ale przede wszystkim egzotyczną roślinność i znane mi z opowieści gaje oliwne. Każdy zakątek ma swoją antyczną historię związaną z mitycznymi postaciami. Nie sposób jest to wszystko(...)czasami było mi wstyd, że ja mając jakiś kontakt z cudzoziemcami w Polsce bywałam zimną suką. Na szczęście człowiek uczy się na błędach i na wspomnienie gościnności greckiej, przywołam się do porządku :-) bez kitu, jest mi wstyd. W każdej tawernie, restauracji, sklepie obsługa przesympatyczna, mało tego na wieść, że jesteśmy z Polski, wielka radość. Lubią
pieprzny smaczekSkładniki: 6 średnich pomidorów; 1 średni ogórek wężowy; Opakowanie sera feta dobrej jakości (waga netto, po odcedzeniu 270 g); Garść czarnych oliwek (powinny to być greckie oliwki kalamata); 1 duża, czerwona cebula; 1/2 łyżki oregano; Oliwa z oliwek; Sól. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać. Pokroić w pióra. Dodać do pokrojonych pomidorów. Pomidory(...)wraz z cebulą oprószyć szczyptą soli, wymieszać i pozostawić na około 30 minut, aby puściły soki. Sok z cebuli i pomidorów stanowi bazę prawdziwej sałatki greckiej. Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki , pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Oprószyć solą i oblać obficie oliwą z oliwek. Wymieszać. Oliwki odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać. Ser feta odcedzić
Gospodyni Miejskaprzepełnia mnie jakaś taka pozytywna energia. Porcja witalności i witamin. Najprostsza sałatka jaką znam, lubię i zawsze mi wychodzi (czytaj wychodzi każdemu niezależnie od kulinarnych umiejętności) to tzw sałatka grecka. Grecka bo dorzucamy do niej ser grecki, czyli fetę. Ale wcale nie musi być grecka, bo z powodzeniem możemy fetę możemy zastąpić mozzarellą i już mamy raczej włoskie klimaty. Albo(...)zupełnie odpuszczamy sobie ser i niczym go nie zastępujemy. Albo dodajemy do naszej sałatki kiełki (pychotka i bomba dla zdrowia). Przepis na jedną z wersji sałatki greckiej. Inną znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1 ogórek, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 fioletowe cebule, 150 g fety, czarne oliwki. Przepis: Kroimy w kosteczkę ogórek (przy czym nie obieramy go uprzednio ze skórki – dlatego
MODA NA BIOtzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku(...)grube wiórki), umieścić na sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić
Gospodyni Miejska