grecka - 3959 przepisów (strona:7/264)

Bułki greckie Tiropsomo 226

weekend w wspólnym "Wypiekaniu na śniadanie" piekliśmy greckie bułeczki Tiropsomo z bloga Pracownia wypieków. Bułki w oryginale nadziewane są serem feta, są bardzo puszyste i pyszne. Ja piekłam z podwójnej porcji i jako nadzienie użyłam serka sałatkowego Patios krojonego w małą kosteczkę. Można również nadzienie pominąć, dodać suszone pomidory lub zioła. W wersji na słodko też mogą być pyszne. Składniki

Ala piecze i gotuje
Sosy do grilla: greckie tzatziki 404

sposób można podać jako przystawkę na imprezie. Ale przede wszystkim jest to sos mega zdrowy i bardzo dietetyczny! I o tym warto pamiętać. Najprostsze tzatziki to: jogurt grecki, ogórek, czosnek i sól. Są oczywiście gotowe przyprawy do tego sosu, ale czy nie prościej wycisnąć kilka ząbków czosnku? Spotkałam się również z "kombinacjami", np. tzatziki z rzodkiewką zamiast ogórka

Kraina Tysiąca Smaków
TARTA NA MĄCE ORKISZOWEJ Z PIECZONYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 505

nagrzanym do 190*C piekarniku ok. 15 minut. Następnie papier z grochem usunąć i piec dalej ok.20 minut do całkowitego wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika.Nadzienie jogurtowe:- 600ml jogurtu greckiego- 3 jajka- 2 łyżki mąki orkiszowej- ziarenka z 1 laski wanilii- 3/4 szkl.ksylitolu- 1,5 łyżki płynnego miodu lub golden syrupSkładniki umieścić w naczyniu i dokładnie zmiksować. Nadzienie jogurtowe przelać

Smaczne Zdrowe
Lekki deser z jogurtem greckim 237

taki pucharek w kilka chwil i rozkoszować się nim do woli, jest przecież niskokaloryczny i pyszny. Ktoś ma jeszcze chęć na truskawki?  Składniki : * szklanka truskawek * 3 łyżki jogurtu greckiego * kostka gorzkiej czekolady  Przygotowanie : Umyte i obrane z szypułek truskawki przełożyć do miseczki bądź deserowego pucharka. Polać jogurtem i oprószyć startą, gorzką czekoladą

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe bułki z sałatką grecką 218

Pomysł na nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tsoureki - greckie pieczywo na Wielkanoc 170

Dzisiaj mam dla was nietypowe pieczywo, tradycyjny, grecki, wielkanocny chleb Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi jajkami, schowanymi między splotami chleba. Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba po grecku 281

Serdecznie zapraszam na rybe po grecku. Skladniki:Uzylam ok 1 kg panierowanego dorsza6 marchwi 1 pietruszke2 cebule2 wloskie passata (2*500 ml)Wykonanie:Dorsza zgrilowalam ok 20 minStarlam marchew I pietruszke na duzych oczkach, skroilam cebule na poltalarki.Na niewielkiej ilosci oleju najpierw podsmazylam cebule- ok 5 min. Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem

Smaki Edyty
Sandacz po grecku 184

Ryby po grecku robie w różnych wersjach. Z gotowanej ryby z gotowanymi warzywami. Ze smażonej- z duszonymi warzywami. Gatunki ryb też się zmieniają .Kiedyś robiłam w ten sposób dorsza bo najbardziej mi smakował .Potem parę innych ryb . Ostatnio bardzo często kupuje filety z sandacza . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Dorsz po grecku wersja panierowana 180

reguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje. Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kotleciki z greckimi procentami 158

Bifteki to takie greckie mielone- z wołowiny , fetą , miętą i ouzo .Z oryginału zostawiłam pomysł na dodanie do mielonych ouzo i nadanie im anyżkowego smaczku . Zamiast wołowiny jest wieprzowina. Zamiast mięty- natka pietruszki . No i nie dodawałam fety bo mi do mojej wersji nie pasowała. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pstrąg po grecku 169

Raczej nie często się chyba zdarza by robić rybę po grecku z pstrąga. Ale pomyślałam sobie , że na Wigilię mogła bym małą porcję zrobić . Małą nie dla oszczędności :) - ale po prostu ostatnio porcje jakie przygotowuję są mini-mini bo nie damy rady zjeść , a szkoda by się coś zmarnowało. Zawsze mogę przecież dorobić jak sie skończy , a będziemy miały ochotę

Buniabaje w kuchni
Tymiankowy dorsz prawie po grecku 160

obiad na jeden raz . Dzielę go więc  na pół i tak mrożę. Potem jedna część jest jako drugie danie a druga często zostaje wykorzystana do zrobienia ryby po grecku. Nie zawsze jest to wersja tradycyjna - modyfikuję ja by uzyskać nowy smaczek. Dziś doprawiłam świeżym tymiankiem a z warzyw użyłam tylko cebuli i marchewki.                             Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka ala grecka 169

siostrą i siostrzeńcem. Na pewno odwiedzę brata i Jego rodzinkę. Taki krótki dwu dniowy wypad do miasta. I oczywiście zapraszam w niedzielę na post z wynikami rozdania. Moja grecka sałatka wygląda tak : Składniki : * pół sałaty lodowej * pół kostki sera typu feta * pomidor * ogórek zielony * cebula * pół słoiczka czarnych oliwek Wszystko kroję i mieszam w misce. Wykładam na talerz. Polewam sosem

Magiczne Życie Marty
Sałatka grecka 426

dzień, kiedy zwyczajnie w świecie zaczęłam je jeść ze smakiem. Smak czasem płata figle, raz coś smakuje, raz nie :-). Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję klasycznej i znanej sałatki greckiej. Przepis w którym nie może zabraknąć czarnych oliwek :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ryba po grecku 749

Jeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne. składniki:700 g filetów z morszczuka5  dużych marchewek1 pietruszka1 duży seler2 cebule1 łyżka tymianku Kamis1 łyżka słodkiej papryki Kamispół łyżeczki mielonego imbiru Kamissól morska z pieprzem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania