gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:207/391)

Slow Food Festival i "Śniadania na trawie" CH Pogoria 144

Pogoria, gdzie na wszystkich odwiedząjących czekały wygodne leżaki.  Live cooking, czyli gotowanie na żywo, było dla mnie nowym doświadczeniem, a jak się okazało niezwykle przyjemnym. Możliwość jednoczesnego gotowania i mówienia do mikrofonu sprawiła, że czułam się jak gwiazda kulinarna! Opowiadałam o swojej pasji, dzieliłam się praktycznymi poradami kulinarnymi, cieszę się, że dla wielu odwiedzającyh było to wyjątkowe doświadczenie kulinarne(...)Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą Sałatka kanapkowa z jajkiem i warzywami podana na chrupiących krążkach Sałatka owocowa z kaszy kuskus Szaszłyki caprese Chrupiące grzanki z ricottą, miodem i borówkami amerykańskimi Szaszłyki owocowe pina colada Tortilla z dwoma serami i salami Tramezzini z serkiem kremowym, rukolą i prosciutto Gotowanie, pomimo zmiennej pogody, było

Moja smaczna kuchnia
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 226

przed gotowaniem. Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-) Składniki: - 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość(...)pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania , na małym palniku (u mnie na "4"). Odstawiamy na ok.15 minut, potem odpowietrzamy i otwieramy garnek. Po otwarciu całość mieszamy Dolewamy wody do pożądanej konsystencji

Smaczne Zdrowe
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 174

fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy(...)drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekana tortilla nafaszerowana jajecznicą 184

Pomysł na szybkie śniadanie lub kolację. Ekspresowe i pyszne. Ilość wariacji dowolna, ponieważ jajecznica daje ogromne pole do popisu. Raz przygotowywałam ją z parówką, która zalegała

Karola gotuje
Cykoria zapiekana pod beszamelem 86

06.05.2019 Zawsze podchodziłam do cykorii z rezerwą. Miałam obawy przed przyrządzaniem, żeby nie była gorzka itp. Ten przepis przekonał mnie ,że cykoria może być wyjątkowo smaczna

gotuj ze mną
Sałatka jajeczna z koperkiem 102

To bardzo prosta i szybka sałatka,którą można podać zarówno na śniadanie jak i  kolację. Króluje na każdej imprezie, to coś,co powstaje u nas

Kuchnia Beaty
Pizzerinki 131

Przekąska imprezowa lub dobry pomysł na obiadokolację. Dużo opcji do wyboru. Ja zdecydowałam się na trzy warianty. Pierwszy to podstawowy: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Drugi

Karola gotuje
Kiełbasa pieczona 101

09.12.2018 Taka domowa kiełbasa, jest nie zastąpiona na naszym stole. Przed wszystkim znamy jej zawartość, smakuje jak podsuszana ze sklepu. Można przechowywać dłużej w lodówce lub

gotuj ze mną
Tortilla z serem, mozzarellą, szynką i sałatą 172

Bardzo dobra przekąska. Zasmakuje na pewno każdemu. Robi się ją szybko i jest bardzo tania. Z jednej porcji wychodzi bardzo dużo sztuk. Warto wypróbować na różnego

Gotuję Testuję
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem 12966

Pyszna kolorowa sałatka z dodatkiem nowalijek. Dużo rzodkiewki i ogórka a do tego szczypiorek. Dodałam też drobny makaron, który idealnie wkomponował się do sałatki. składniki: 250

Monia miesza i gotuje
Fizoły 135

Moja babcia zawsze twierdziła, że najlepsze są proste rzeczy. Kocham kuchnię babci i prababci, nie jest to najzdrowsza kuchnia świata, ale proste i dobre składniki, odrobina magii i miłość gotujących robią cuda, jakich nie dostaniecie w żadnej restauracji. Opiszę wam wersję wypasioną, fizoły na wędzonce. Podam wam też opcję wegańską (prababka już wtedy była modna!) oraz wersję wegetariańską. Fizoły potrzebują(...)fizoły! Na fizoły potrzebujemy: 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli

ladykitchen
FRITTATA Z BRUKSELKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 204

Frittata to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką, boczkiem, kiełbasą czy serem. Lekkie a zarazem sycące danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Znacie już moją wersję ze szpinakiem a tym razem frittata z brukselką. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i szybki obiad czy kolację. Składniki – Frittata z brukselką: 250 g brukselki 5 jajek 30 g cebuli(...)zmiksować lub dokładnie wymieszać z przyprawami. Brukselkę poobrywać z zewnętrznych liści, odciąć końcówki a następnie naciąć na nich nożykiem krzyżyk. Brukselkę umyć a następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować bez przykrycia ok 5-8 minut w zależności od wielkości. Brukselkę odcedzić i przelać zimną wodą by zachowała ładny, zielony kolor a następnie odsączyć wodę. Na patelni rozgrzać część tłuszczu

Ola la LCHF
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 142

Święta bez bigosu to nie święta i umówmy się, nie ma dobrego bigosu bez długiego smażenia i gotowania. Najlepiej także, jeśli gotowa potrawa ma czas odstać, aby składniki dobrze się ze sobą "przegryzły". Przygotowując się do tworzenia tego wpisu, przeszperałam książki kucharskie i internet na prawo i lewo. Wychodzi na to, że co region kraju, a wręcz(...)mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam

Pichceniomania
Delikatne pulpety nadziewane młodą kapustą i marchewką gotowane w sosie pomidorowym 137

gotowane pulpety nadziane młodą kapustą, cebulą i marchewką. Aby nadać im delikatności - do mięsa dodałam kaszkę manną. Poniższe pulpety ugotowałam w sosie na bazie pomidorów z puszki i startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: pulpety 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki/łopatki(...)warzywa lekko się zeszklą to dodać startą marchewkę. Całość chwilę smażyć ze sobą. Następnie wlać pomidory z puszki i 3 szklanki wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso przełożyć do miski. Cebulę i marchewkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kapusty odciąć głąb i również zetrzeć

Ugotować
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 151

Oczarujecie swoją rodzinę lub zaproszonych gości i nie nadszarpniecie budżetu.Użyta szynka Speck ma mniej wody od innych szynek długo dojrzewających, po wysmażeniu będzie bardziej chrupiąca. Chrust z szynki można zalać zupą lub położyć go na wierzchu razem ze zrumienionymi grzybami i orzechami.    Leśnie grzyby można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie(...)wrzenia, gotować na wolnym ogniu 25 minut.Orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, podsmażyć razem z grzybami do dekoracji. Speck pociąć na cienkie paseczki, wysmażyć na chrupiący chrust. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, na dnie każdego talerza położyć porcję szynkowego chrustu, zalać zupą, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i szynki

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania