gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:211/391)

Pizzerinki 77

łyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą(...)pomidorowy. Czosnek kroimy na plasterki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek. Smażymy przez chwilę, stale mieszając i uważając by czosnek się nie przypalił. Wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy przez około 10-15 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje/odparuje. Pod koniec doprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy

Smaki Na Talerzu
Pizzerinki 82

łyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą(...)pomidorowy. Czosnek kroimy na plasterki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek. Smażymy przez chwilę, stale mieszając i uważając by czosnek się nie przypalił. Wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy przez około 10-15 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje/odparuje. Pod koniec doprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy

Smaki Na Talerzu
SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 355

Dzisiaj kolejna odsłona z serii sałatek warstwowych, które nie tylko doskonale smakują ale i pięknie wyglądają. Idealnie sprawdzają się zatem na wszelkiego rodzaju imprezach, ale i

Ola la LCHF
Jajka faszerowane z kiełkami i musztardą 105

nada smaku. Ja wykorzystałam pyszną musztardę z zielonym pieprzem SOSTA Musztarda ta ma naprawdę wyrazisty, mocny smak. Wspaniale smakuje w towarzystwie wędlin (polecam ją np. podać do domowej pieczonej szynki ), jest też doskonałym dodatkiem do marynat i sałatek. Pamiętajcie, że każdy przepis możecie dostosować do waszych potrzeb. Ja przygotowałam wyłącznie cztery jajka z takim farszem, pozostałe podałam w innej formie(...)Spróbujcie. Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy z zielonym pieprzem SOSTA 1 pełna łyżka rzeżuchy sól do smaku do dekoracji: kiełki rzodkiewki i rzeżucha Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtko. Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich musztardę, majonez i posiekaną rzeżuchę (lub inne kiełki

Słodkie okruszki
Naleśnikowa quesadilla 114

Mięso mielone z przyprawami, pieczarkami, posypane serem pomiędzy dwoma naleśnikami zapieczone w piekarniku, czyli pyszne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki: naleśniki: 500 ml mleka, ok

Lena Gotuje
Rolada indycza 90

19.08.2018 W ostatnim czasie rolady zagościły w mojej kuchni na dłużej. Mojej rodzinie bardzo smakują. Świetne są na gorąco jako danie obiadowe z dodatkami jak również

gotuj ze mną
Rewelacyjne Tosty z Szynką, Pomidorem i Serem Feta 109

Dziś mam dla was propozycje dla każdego łasucha małego i dużego. Tosty przepyszne na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI na 2 tosty: 4 kromki chleba

Dziś Ja gotuje
Pizza Pieczona na Kamieniu 115

SKŁADNIKI NA CIASTO: 1/4 kostki drożdży 200g mąki pszennej typ 00 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oleju z oliwek 1/2 szkl ciepłej wody 1/2

Dziś Ja gotuje
Wieprzowina w Sosie Słodko-Kwaśnym do Ryżu Kaszy lub Ziemniaków 202

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, tak przygotowana wieprzowina idealnie nadaje się do podania z ryżem, kaszą gryczaną lub inną

Uwaga Babcia Gotuje
Karkówka, kaszanka z grilla. 151

Wspólne grillowanie jest zawsze świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Można razem przygotowywać potrawy i dzielić się doświadczeniami! Długi weekend rozpoczęty, więc dla

Kuchnia Beaty
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 172

blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc ciasto co niestety przy precyzyjnych przepisach nie kończy się najlepiej. 5 1736 wejść Szybki obiad(...)wszystkich. Można je zrobić na milion sposobów wykorzystując wszystkie możliwe składniki. W mojej propozycji podawane są na połówce arbuza (bez miąższu i oczyszczonej). Podstawa dla koreczków to ser i szynka, bądź ser i kabanos (pół na pół), a dalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt

Brzuszki Łakomczuszki
STAROPOLSKI BIGOS SWIATECZNY - przepis krok po kroku 143

bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ przygotowujemy go z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. SKŁADNIKI: 2-2,5kg kiszonej kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana kilka kapel(...)ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy

Moja Książka Kucharska
Rogaliki solanki 164

Zostałam zaproszona wraz z innymi blogerami przez właścicielkę bloga Smaki Alzacji  do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie

Ala piecze i gotuje
Wontony z wieprzowiną 170

kuchni.  Gotowanie na parze bardzo mi się spodobało. Z jedzenia nie wypłukuje się ani smak, ani odżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka(...)uznania) i zlepiamy rogi i krawędzie. Wkładamy do parnika. Zagotowujemy wodę w garnku, na który włożymy parowar. Układamy na sobie koszyki i przykrywamy pokrywką. Umieszczamy całość na garnku i gotujemy 8 minut. Woda powinna bulgotać na ogniu trochę większym niż średni, ale nie pryskać i nie wylewać się. Podajemy od razu w koszykach. Żeby nie ubrudzić stołu można postawić koszyki

W kuchni wieczorem