RalfKanapka 148gram Cukier brązowy – 3 łyżeczki Mleko – szklanka Woda – szklanka Sól – 1 łyżeczka Suche drożdże – 1-2 łyżeczki Dodatki ⤵️ Jajka – 3 sztuki Szynka – 3 plasterki Ser żółty – 3 plasterki Pomidor – 3 plasterki Szczypiorek – 3 łodygi Sól – 3 zakręcenia młynkiem Pieprz świeżo zmielony – 3 zakrecenia młynkiem Oliwa z oliwek najwyższej(...)złóż RalfKanapkę. Rozkrój bagietkę, połóż plasterki sera, jajecznicę, plasterki szynki, pomidory i przykryj drugą częścią bułki 😉 Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście przepisy. ⤵️ Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem Artykuł RalfKanapka pochodzi z serwisu Możesz nie mieć
RafalCook
Sałatka ryżowa z szynką i serem 227/polskiemlyny www.polskiemlyny.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 400 g szynki dobrej jakości ▪ 300 g sera żółtego ▪ 100 g ryżu (ja użyłam brązowy POLSKIE MŁYNY) ▪ 1 puszka kukurydzy ▪ 1 puszka groszku ▪ 1 słoik papryki konserwowej ▪ 2 łyżki majonezu ▪ 1 mały jogurt naturalny ▪ sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy i studzimy. Kukurydzę, groszek i paprykę odcedzamy z wody
Zdrowie i pysznie na talerzu
Sałatka ryżowa z szynką i serem 163/polskiemlyny www.polskiemlyny.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 400 g szynki dobrej jakości ▪ 300 g sera żółtego ▪ 100 g ryżu (ja użyłam brązowy POLSKIE MŁYNY) ▪ 1 puszka kukurydzy ▪ 1 puszka groszku ▪ 1 słoik papryki konserwowej ▪ 2 łyżki majonezu ▪ 1 mały jogurt naturalny ▪ sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy i studzimy. Kukurydzę, groszek i paprykę odcedzamy z wody
zdrowo i aktywnie
Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z lubczykiem podana z puree z groszkiem i mlekiem kokosowym oraz sos śmietanowy z groszkiem 155Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Owiń szynką parmeńską i smaż na oleju rzepakowym po 1-2 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie umieść drób w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki do miękkości. Na koniec gotowania dodaj mrożony groszek i od razu odcedź. Dodaj masło, sól, mleko
Mango Papaja
Zapiekane spaghetti 189masa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli - 1 marchew - łyżka masła - sól, pieprz, papryka ostra, oregano, majeranek Ziemniaczki kroimy w drobna kosteczkę wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości - po ugotowaniu odcedzamy dodajemy odrobinkę masła i ugniatamy
Smacznie Pysznie Kalorycznie
Grzyby z komosą ryżową, szybki obiad na piątek! 194minut. Dodaj komosę i przyprawy podlej bulionem i gotuj przez 5 -10 minut. Całość oprósz listkami bazylii. Gotowe! PS. Jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać 4 łyżki śmietanki i 2-3 łyżki startego parmezanu. Jeśli danie nie miałby być postne dodaj np. plaster pokrojonego boczku lub szynki parmeńskiej
SMYKWKUCHNI
Pieczeń z szpinakowym oczkiem. 227Mieso mielone z dodatkiem orzechów z szpinakowym oczkiem w oprawie z sera żółtego można podać na ciepło lub zimno. Pieczeń z szpinakowym oczkiem 1 opakowanie szpinaku
Gotuj Sam!
Zupa gulaszowa z kurkami 350łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1. Szynkę, paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry. Kurki rozmrażamy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy mięso, bardzo mocno, do zarumienienia. Dodajemy paprykę, cebulę i kurki, smażymy chwilę, po czym zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy marchewkę i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 h. Na 15 minut przed końcem
Szefowa kuchni
Langosz 217Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocna pasta jajeczna. 216szczypiorkiem. Często ze śniadania wielkanocnego zostaje mi dość sporo gotowanych na twardo jajek, więc zazwyczaj przygotowuję z nich tę oto pastę, a że na Wielkanoc zawsze sieję rzeżuchę, wykorzystuję ją do nadania paście wyrazistości i ostrości. Pastę taką można używać tradycyjnie do smarowania pieczywa, lub smarować nią plasterki szynki i rolować w rożki. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie, więc serdecznie
Rozpustne gotowanie
Polędwiczka wieprzowa w młodym jęczmieniu z zielonym puree ziemniaczanym 353solą i pieprzem. Obsypujemy młodym jęczmieniem. Całość zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego uprzednio tłuszczem. Na mięso układamy plasterki masła i marchewki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Ziemniaku na puree gotujemy. Ja zdecydowałem się ugotować je na parze – mają bardziej wyrazisty
MarcinChef
Roladki ze szparagami marynowanymi - z sera i szynki 182Roladki te to idealna przekąska, która nadaje się nie tylko na mniejsze, czy większe imprezy. Są szybkie w przygotowaniu, ładnie wyglądają i co najważniejsze - świetnie smakują
Di gotuje
Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami 243Easy z Jaśkiem Kuroniem, o których pisałam Wam TUTAJ. Gotowałam w parze z Elwirą z bloga Malinowe pocałunki. I jak na pierwszy raz z dziczyzną (zarówno mój, jak i Elwiry) poszło nam całkiem nieźle. Ragout to nic innego jak gulasz, tylko dużo ładniej nazwany. W tym daniu wykorzystałyśmy szynkę z dzika – było pysznie. Składniki: olej do smażenia Czytaj
Pasja Smaku
Mielone z kaszą jęczmienną 214Wszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zrazy z mielonej wieprzowiny. 209Mielone mięso - dla mnie to wspaniały materiał dla wielu różnorakich potraw. Jest plastyczne ,idealne do modelowania . Przy tym samym mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko
Eli Gotowanie
Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną 187Kasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła
Moniki Smakołyki
Tagliatelle z szynką w pomidorach 204patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz szynkę ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dusimy na mały ogniu około 10 min. W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odsączamy. Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy
R'n'G Kitchen
Hotel Mercure Gdynia Centrum nie tylko na lato 185Novotel Warszawa Airport Piotra Laseckiego, z którym miałam przyjemność już gotować . Przygotował on wspaniałą wołowinę Wellington. Można też było spróbować świeżo wędzonych ryb: halibuta i łososia. Wybór dań, przekąsek, deserów... był nie do ogarnięcia, a jednak wszystko znikało :) Zaprezentował się również Winestone – nowy koncept restauracyjny w hotelach Mercure. Serwowano szynkę parmeńską, toskańską finocchionę, oliwki, oliwy i wiele rodzajów serów
królestwo garów
Spaghetti z „pesto” z roszponki 160lekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”. Jajka przepiórcze ugotować na półmiękko w skorupkach lub „w koszulkach” (szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym ). Ułożyć jajka na makaronie
królestwo garów
Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem 285Zdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami
Moja Delicja
Włoski groch -cieciorka 155smażenia 2 duże cebule kawałek selera 30 deko szynki 1-2 ząbki czosnku, zgniecione sól, pieprz do smaku 1-2 marchewki 1pietruszka kiełbasa chorizo - 150 gramów Sposób przygotowania Groch wloski-cieciorke zalać ciepłą wodą poprzedniego dnia wieczorem. Rano wodę odlać, a cieciorkę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok.30- 45 minut
w mojej kuchni
A NA ŚNIADANIE - OMLET! 235mnie idealnym śniadaniem. Jeśli czasu jest mało gotuję je najzwyczajniej na miękko, a jeśli czasu mam więcej wtedy przygotowuję coś odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-) Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki zielonej szczypiorek sól pieprz łyżka masła dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko
Walijskie Pichcenie
JAJKO W KOSZULCE NA GRZANCE 194się delikatnie zagarniać białko, aby nasze jajko nabrało ładnego kształtu. Gotujemy od 2,5 do 3 minut - w zależności czy lubimy żółtko bardziej ścięte czy mniej. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy na ciepłą grzankę. Ja podałam je z pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną szynką
Walijskie Pichcenie
Spaghetti al ragu na szybko 196pewno nie osiągniesz pożądanego efektu kupując gotowy, słoikowy „sos boloński”. Można jednak pójść na pewne kompromisy i nieco przyspieszyć gotowanie spaghetti al ragu. Nasz patent polega na tym, że w czasie kiedy smażą się warzywa, a potem mięso, gotujemy na wolnym ogniu sos pomidorowy, który ładnie redukuje się w tym czasie, nabiera gęstości i słodyczy. Potem łączymy go z mięsno(...)mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki wina ½ opakowania spaghetti Tarty parmezan 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharz
MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI- CZYLI PYSZNY I SZYBKI OBIAD 113Zapewne nieraz dopadł Was leniwy dzień, brak chęci na gotowanie, jednak jakiś obiad przygotować trzeba. Mam propozycję na makaron z kurczakiem i warzywami- czyli pyszny i szybki obiad . Gotowy jest w mniej niż 30 minut, a smakuje rewelacyjnie. Danie to równie dobrze smakuje odgrzane następnego dnia. Ja uwielbiam takie połączenie makaronu z warzywami. To duet idealny :) Lubicie takie(...)polecam makaron z łososiem w sosie śmietanowym oraz makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami . Koniecznie spójrzcie też na ten pyszny i szybki makaron z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowo- serowym . Makaron z kurczakiem i warzywami- czyli pyszny i szybki obiad - składniki: * 200 g makaronu penne (waga przed ugotowaniem) * 1 czerwona papryka * 1 pomidor * 1 podwójna
Zrób to smacznie
Pizza z sosem pomidorowym, bakłażanem, szynką dojrzewającą i oliwkami 243chili, świeża bazylia, świeży tymianek, świeże oregano, cukier, sól, pieprz dodatkowo: oliwki faszerowane fetą i serem mizithra, 1 bakłażan, 250 g mini mozzarelli, 250 g pomidorków koktajlowych, 200 g szynki dojrzewającej, parmezan, świeża bazylia, świeża rukola Do misy miksera nasyp odważoną wcześniej ilość mąki, drożdży, cukru i soli. Następnie wlej oliwę i stopniowo podczas miksowania dodawaj wodę. Ciasto wyrabiaj przez(...)pozostaw do wyrośnięcia na około 50 minut. Przecier pomidorowy przelej do niewielkiego garnuszka i zagotuj. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj dalej do zredukowania, a pod koniec dodaj świeże zioła i jeszcze chwilę pogotuj. Gotowy sos przełóż do miseczki, aby ostygnął. Gdy ciasto już wyrośnie przy pomocy piąstki odgazuj go, a następnie
Plate of Joy
Talerz włoskich wędlin 138Dziś propozycja błyskawicznej przekąski, jaką możecie przygotować na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Nie wymaga ona od nas gotowania, a jedynie wyjęcia i ułożenia produktów na ładnym talerzu, albo drewnianej desce. Moja przystawka może do końca nie będzie typowo włoską, bo skorzystam również z francuskich dobrych, pleśniowych serów. Na moim talerzu znajduje się: Prosciutto crudo Czarne oliwki Pasta z oliwek(...)camembert Winogrona Salame Żurawina A poniżej krótka charakterystyka kilku z nich: Prosciutto crudo Prosciutto crudo to jest surowa, podsuszana szynka wieprzowa. Jest to typowy włoski przysmak. Ma ona charakterystyczny smak, który trudno pomylić z innym smakiem. Wielkie wieprzowe udźce są podsuszane przez ok. 12-14 miesięcy. Jest ona bardzo, bardzo cienko krojona przed podaniem. Niestety jej cena do najniższej też
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza z szynką serrano, pieczarkami i zielonym groszkiem 187wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 100g szynki serrano w plastrach 6 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 120g zielonego groszku 1 cebula 220g sera mozzarella sól morska pieprz 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii Wykonanie: 1. Ciasto Drożdże pokruszyć(...)średnicy 28 cm i lekko zwinąć boki do środka. 2. Sos pomidorowy: Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na maśle, a cebulę pokroić w cienkie krążki
Szalona Kuchnia Eweliny
Slow Food Festival i "Śniadania na trawie" CH Pogoria 190Pogoria, gdzie na wszystkich odwiedząjących czekały wygodne leżaki. Live cooking, czyli gotowanie na żywo, było dla mnie nowym doświadczeniem, a jak się okazało niezwykle przyjemnym. Możliwość jednoczesnego gotowania i mówienia do mikrofonu sprawiła, że czułam się jak gwiazda kulinarna! Opowiadałam o swojej pasji, dzieliłam się praktycznymi poradami kulinarnymi, cieszę się, że dla wielu odwiedzającyh było to wyjątkowe doświadczenie kulinarne(...)Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą Sałatka kanapkowa z jajkiem i warzywami podana na chrupiących krążkach Sałatka owocowa z kaszy kuskus Szaszłyki caprese Chrupiące grzanki z ricottą, miodem i borówkami amerykańskimi Szaszłyki owocowe pina colada Tortilla z dwoma serami i salami Tramezzini z serkiem kremowym, rukolą i prosciutto Gotowanie, pomimo zmiennej pogody, było
Moja smaczna kuchnia
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 287przed gotowaniem. Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-) Składniki: - 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość(...)pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania , na małym palniku (u mnie na "4"). Odstawiamy na ok.15 minut, potem odpowietrzamy i otwieramy garnek. Po otwarciu całość mieszamy Dolewamy wody do pożądanej konsystencji
Smaczne Zdrowe