gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:198/391)

Zapiekanka pomidorowa mięsno-makaronowa 124

mnie wykorzystany razowy BioBabalscy 1kg mięsa mielonego- u mnie z szynki 2 cebule 2 papryki: żółta i czerwona 2 pomidory 200ml przecieru pomidorowego 2 jajka tarty żółty ser: 100g +200g Przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej i ostrej, bazylii Robimy! Makaron pszenny razowy gotujemy al’ dente Mięso mielone obsmażamy z cebulami pokrojonym w wiórki i dodajemy

Latosiowydom
Zapiekanka z tortellini i serami 197

wędzonego, surowego boczku, 3 średnie cebule, 3 trójkąty sera topionego z szynką, 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią, 100 g żółtego sera w kostce, 1 garść świeżego szpinaku, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 200 ml mleka, 1 pełna łyżka natki pietruszki, 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelnię dajemy olej, dodajemy boczek

Bułka z Chlebem
Pyszna pizza z cukinią i szynką Szwarcwaldzką 267

cukinii 15 oliwek zielonych 100 szynki szwarcwal dzkiej 1/2 szklanki tartej mozzarelli 15 pomi dorków koktajlowych garść szpinaku baby   1/2 czerwonej cebuli    Przygotowanie:  Ciasto wyrabiamy we dług przepisu --- TUTAJ . Cebulę siekamy drobno i delikatnie po dsmażamy na łyżce oliwy. Zalewamy passatą i gotujemy około 5 minut. Koncentrat pomi dorowy rozrabiamy z jogurtem i d o dajemy

ChilliJemy
Obiad w 15 minut 165

patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu, a następnie dodaj szynkę parmeńską porwaną na kawałki i pokrojone pieczarki. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut. Pod koniec podsmażania dodaj pomidorki koktajlowe i duś jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietany wymieszanej z łyżka wody z gotującego się makaronu, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Na patelnię przełóż

365 dni dookoła kuchni
GULASZ DROBIOWO WIEPRZOWY Z WARZYWAMI 194

papryka w proszku sól, pieprz przecier pomidorowy mąka do panierki Wykonanie: Szynkę i pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, obtaczamy w mące, obsmażamy. Do garnka z gorącym bulionem przekładamy obsmażone mięso. Dokładamy pokrojone na kosteczkę marchwie i pietruszkę, wrzucamy również fasolę i kukurydzę.Gotujemy razem ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, mieszamy, jeśli

Z Majeczką w kuchni
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 212

popieprz. Umyj duże jajko, nakłuj je igłą z szerszej strony i gotuj przez minutę. Do misy z sałatą dodaj grzanki, parmezan i bardzo lekko ścięte jajko. Całość wymieszaj. Gotowe! Nasz przepis jest nieco zmodyfikowany, ale pyszny! Choć nie ma tego w oryginale, do naszej sałaty dodajemy pomidorki i szynkę prosciutto . Wierzymy, że senior Cardini rozgrzeszyłby nas z tego małego odstępstwa

Niedzielny kucharz
Kurczak Saltimbocca 227

godziny. Na filetach kładziemy listki szałwii i każdy zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 3 łyżki oliwy i kładziemy filety szałwią do dołu. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na tę samą patelnię wlewamy wino, miód i gotujemy na większym ogniu, aż zredukuje się o połowę, następnie wlewamy bulion

Smakowity Blog Kulinarny
Papryczki Padrón ze szparagami, prosciutto, truskawkami i serem korycińskim 198

się, że pasują równie dobrze do szparagów zawijanych we włoską szynkę —>KLIK. Zachęcam do wypróbowana! Czasem ciężko mi uwierzyć, że przez 3 lata mieszkałam w Hiszpanii, a praktycznie nie poznałam tamtejszej kuchni. Oczywiście wiedziałam jakie potrawy królują na stołach Hiszpan, ale w tam tych czasach nie potrafiłam gotować i średnio interesowałam się tym zajęciem. Doskonale pamiętam jednak

Mienta blog
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 169

można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki. Taki rosół powinien wyjść klarowny, mój niestety taki nie jest. Chciałam go podgrzać przed zrobieniem zdjęć dla Was, zadzwonił telefon...a rosołek prawie wyszedł z garnka ;) stąd własnie brak klarowności. Gwarantuje Wam jednak, że jeśli będziecie gotować go na delikatnym ogniu, to będzie kryształowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomysł na Lunch Boxa #6 - Pyszne Kotlety z Piekielnym Ryżem 218

dodatek mega smaczne. Odmień swoją dietę już dziś i zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - - PIEKIELNY RYŻ- ✔ 300 g Ryżu ✔ 550 ml Wody ✔ 100 g Buraków ✔ 5 g Ostrej Papryki ✔ Sól -PYSZNE KOTLETY- ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 125 g Mozzarelli ✔ Szczypiorek ✔ Przyprawa Do Wieprzowiny  ✔ Sól ✔ 300 g Ogórków

Sylwetka Od Kuchni
Włochy: Risotto alla milanese 200

małży lub kałamarnicy otrzymamy risotto ala marinara, z dodatkiem zielonego groszku, szynki i parmezanu podaje się zwykle risi e bisi. Powiem Wam jednak w sekrecie, że moja prywatna dzika wersja risotta smakuje mi bardziej niż ta gładka i kremowa, trącąca mocną szafranową nutą. O tak, specjalnie na okazję gotowania risotta kupiliśmy szafran, sprzedawca popatrzył na nas z błyskiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielki kluch – pyszny obiadek 236

łyżki mąki sól do smaku farsz : 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 30% 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku folia aluminiowa do pieczenia Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych

Ogrodnik w podróży
Irenkowy bigos 178

kapusty do jednego dużego garnka, dodać puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę w plasterki, powidła śliwkowe, namoczone grzyby razem z wywarem ( będzie lepszy aromat i smak ) Przyprawić do smaku solą. pieprzem, czosnkiem, ziarenkami jałowca, ziela angielskiego, listkiem laurowym ( nie za dużo - do smaku ) i na małym ogniu gotować jeszcze pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Na końcu pozostaje

Gaździnka warzy
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 320

więcej... Domowy pasztet. Składniki: ok. 700 g mięsa z łopatki lub szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki

Miksturownik
Tosty z żółtym serem i ketchupem 188

Tosty z żółtym serem i ketchupem to bardzo szybkie danie na smaczne śniadanie. Do przygotowania tego śniadania możecie użyć pieczywa pełnoziarnistego – dzięki temu śniadanie będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegetariański obiad po śląsku 1029

lekkim ogniu gotujemy przez 7 min.  3. Odcedzamy kotlety nie wylewając wywaru, to będzie nasza baza na sos.  4. Kotlety sojowe miksujemy dodając 2 szczypty soli, pieprzu i parę kropel maggi. Do zmiksowanych kotletów dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, całość mieszamy. 5. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, cebulkę w piórka, szynkę sojową w kostkę, dodajemy 3 łyżki musztardy(...)miksujemy, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. 3. Wywar z kotletów zagotowujemy.  4. Przecier mieszamy z oliwą i łyżeczką cukru i lekko podsmażamy na patelni.  5. Do gotującego się wywaru dodajemy zmiksowaną cebulę z czosnkiem ciągle mieszając, dodajemy przecier pomidorowy z patelni. Całość gotujemy. Na koniec miksujemy.  6. Ewentualnie można jeszcze doprawić, u mnie nie było takiej

Mój pomysł na
Fasolka po bretońsku. 208

zamiast niego pod koniec gotowania można dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak ma niesamowitą głębię, co podkreśla mój mąż dojadając resztki prosto z gara :-) Polecam!!! Składniki na fasolkę po bretońsku 0,5 kg suchej fasoli Jaś (ja używam fasoli Jaś Tyczny- czyli najgrubszej) 0,5 kg wieprzowiny np. szynki 2 cebule pokrojone(...)gorący tłuszcz, dokładamy cebulę i chwilkę smażymy, aż cebulka się zeszkli, ale nie zarumieni. Następnie dokładamy odsączona fasolę, pokrojony czosnek, zioła i przyprawy, i około 1,5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem, aż fasola zmięknie. Z doświadczenia wiem, że trwa to minimum 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze chwilkę. Gdy fasola jest już mięciutka doprawiamy

Rozpustne gotowanie