Na śniadanie? Tosty francuskie! Dlaczego nie? Smaczne i chrupiące. Idealne na śniadanie! Do tego ciepła herbatka lub kakao! Mniam aż mam ochotę je ponownie zrobić ! Składniki
Gotuj z MąkąZawsze mam w domu tortellini na tzw "czarną godzinę" bo można szybko zrobić sałatkę. W zasadzie co mamy w lodówce to możemy dodać a będzie smacznie
Ala piecze i gotujeKrólowa imprez? Otóż to. Szybka przekąska z tortilli w formie roladek. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań, smaków lub po prostu wykorzystujemy to co mamy w
Ala piecze i gotujeJeżeli masz w lodówce gotowe ciasto francuskie to przedstawiam przepis na pyszne jedzonko. Francuski warkocz faszerowany szpinakiem, prosciutto i oscypkiem to szybkie, efektowne i wytrawne danie
Alutka-Gotujeplacki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie
Gotowanie jest łatweTym razem postanowiłam wypróbować przepis na faszerowane jajka, które zapieka się na maśle. Tak przyrządzone jajka nie tylko ciekawie wyglądają ale i są naprawdę smaczne
Mama GotujeGalette Bretonne to naleśniki z mąki gryczanej popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zwykle na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka
Blondynka Gotujejedna z ulubionych propozycji na szybka kolację. Szybką, bo pizza nie wymaga czasu na wyrastanie. Ciasto przygotujemy dosłownie w kilka chwil. Oczywiście, możecie użyć dowolnych składników jakie lubicie – szynkę, albo salami, paprykę i cebulą, albo oliwki. Wasza fantazja nie musi znać granic. Przeczytaj przepis na: Domowa pizza z salami i ananasem Składniki na ciasto na pizzę 1 szklanka mąki(...)kroimy w półplasterki, paprykę w dużą kostkę, oliwki na połówki. Przygotowujemy sos pomidorowy – passatę pomidorową mieszamy z przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotujemy go przez chwilę na wolnym ogniu, aby odparował nadmiar wody. Ciasto rozwałkowujemy na blasze do pieczenie, wierzch smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i całość posypujemy startą mozzarellą. Pizzę pieczemy przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cóż może być łatwiejszego - gotuję gulasz, smażę chrupiące placki i podaję razem. Powiem więcej, gulasz paprykowy świetnie pasuje również do makaronu, więc z jednego gulaszu można mieć obiad na dwa dni;) Polecam także inne przepisy: placek po węgiersku placek po zbójnicku Gulasz paprykowy i placki po węgiersku Składniki (na 8 porcji): gulasz: 600g szynki wieprzowej (lub łopatki) 2 cebule(...)mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć mieszając kilka minut, aż cebula zacznie się rumienić. Dodać paprykę, rozmaryn, zalać ok passatą pomidorową, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty, a mięso jeszcze twarde, dolać ok pól szklanki wody i dalej dusić przez
Obiad gotowyprzelej jajko do gotującej się wody blisko brzegu garnka lub patelni. W takie sam sposób przelej kolejne jajka, ale zwróć uwagę na kolejność ich przelewania. Gotuj jajka: każde jajko gotuj 3 minuty, jeśli lubisz żółtko płynne lub 5 minut, jeśli wolisz bardziej ścięte. Gdyby w garnku jajka zaczęły ci się łączyć – delikatnie je rozsuń przy pomocy łyżki cedzakowej. Wyjmij(...)jajkom ładny wygląd – obetnij postrzępione białko na brzegach. Podawaj jajka od razu po przygotowaniu. Jako uzupełnienie śniadania z jajkami w koszulkach czy po benedyktyńsku proponuję chleb ze słonecznikiem, szynkę i pomidory z pieprzem i kolendrą. Składniki 4 jajka ok. 2 litry lody 1 łyżka jasnego octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny jako dodatki: ulubione pieczywo, szynka, pomidory
Eat me! Fit me!dynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu Kirtharaki – jest to makaron w kształcie ryżu, ale można użyć dowolnego makaronu) Przygotowanie: Dynię obieramy i usuwamy(...)wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy około 2-3 minut. Całość przekładamy do naczynia w którym będziemy naszą zapiekankę zapiekać. Nie bójmy się, że nasze warzywa mają bardzo dużo wody, zostanie ona wciągnięta przez makaron, więc śmiało wlewamy wszystko. Rozgrzewamy piec do temperatury 170’C (termoobieg 150’C) i pieczemy 30-40 minut. Szynkę i ser feta kroimy
KasiaiKrzysiu.plCzas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 15 min Marynata 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny Pozostałe składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 2 ziarenka ziela angielskiego(...)liście laurowe 1 łyżka smalcu 1,5 łyżki mąki kukurydzianej Instructions W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję
Wędrówki po kuchnimarchewką z dodatkiem oliwy, octu jabłkowego i cytryny to idealna propozycja dla osób na detoksie. Sałatka ta świetnie się sprawdzi również na lekką, pożywną kolację. Sprawdź przepis: Sałatka z szynką i żółtym serem Składniki (1 porcja) garść miksu sałat 100g piersi z kurczaka 1 marchewka szczypta oregano szczypta majeranku odrobina soku z cytryny ocet jabłkowy oliwa sól pieprz kromka pieczywa(...)delikatnie ją podpiec w tosterze aby było chrupiące. Zdrowa, pożywna i oczyszczająca sałatka z kurczakiem. Smacznego! Artykuł Sałatka z kurczakiem i marchewką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!swoją podałam z sosem powstałym z duszenia mięsa i zaprawionym odrobiną śmietany i mąki. Wyszła bardzo soczysta, doskonała zarówno na codzienny jak i odświętny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg szynki wieprzowej ( w ten sam sposób można przygotować łopatkę, czy karkówkę ) - 2-3 ząbki czosnku - domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa uniwersalna - majeranek - kminek mielony - papryka mielona - olej - 1 łyżka śmietany(...)mąką i odrobina wody. Mieszam i gotuję powstały sos jeszcze ok. 3 minuty aż zgęstnieje i ładnie się połączy. Jeśli podaję posiłek od razu to mięso na półmisku polewam gorącym sosem. Jeśli przygotowuję obiad wcześniej, mięso z półmiska przekładam do sosu, przykrywam pokrywką i przed podaniem podgrzewam. U mnie dziś szynkę w sosie podałam z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami
Kuchnia z widokiem na ogródCzęsto i chętnie spożywamy wieprzowinę i to pod każdą postacią. Nic dziwnego – nasza wieprzowina, chowana pod gospodarnym okiem polskich rolników, to najwyższa, światowa jakość. Najłatwiejszy
Ciasna Kuchnia