gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:180/391)

Placki ziemniaczane z gulaszem grzybowym 81

Składniki: 1 kg ziemniaków duża cebula 2 ząbki czosnku mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków) jajko   sos:  ok 450 g mięsa wieprzowego np. szynki około 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone), mała cebula ok 800 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, tymianek, łyżka mąki, łyżka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach(...)około 3-4 minuty. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Grzyby - jeśli są duże, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy bulionem, dodajemy cebulę, oraz mięso, szczyptę soli, pieprzu oraz suszonego tymianku. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut - aż mięso będzie miękkie. Na koniec w razie potrzeby zagęszczamy mąką (rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, przelewamy przez sitko, aby nie było grudek

Lena Gotuje
Pasta z wędzonej makreli 185

klasycznych kanapek typu ser-szynka- majonez-sałata , pasta kanapkowa to coś, co potrafi zmienić każde pieczywo w coś wysublimowanego. Pasta z wędzonej makreli to tylko kilka składników i całe bogactwo smaku – zrobicie ją w 10 minut! Pasty do chleba modne były tak naprawdę jakieś 20-25 lat temu – sama pamiętam je doskonale z książki „Nastolatki gotują”, z wycinków z Claudii

Karo in the Kitchen
Papryka faszerowana mięsem 168

mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 cebula 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag) duża garść rodzynek 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu sól pieprz 1 łyżka masła 1 litr bulionu Sposób przygotowania: Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem

Pobite gary Barbary
Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 102

pół i smażymy na rozgrzanej patelni tak długo aż tłuszcz z szynki całkowicie się wytopi a ona sama stanie się chrupiąca. Polędwica wieprzowa z cydrze Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błonek i marynujemy w cydrze i świeżych ziołach przez kilka godzin. Następnie całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut. Wyciągamy polędwicę, osuszamy ręcznikiem papierowym i marynujemy ponownie(...)minuty z każdej strony. Następnie każdą kromkę smarujemy pastą z suszonych pomidorów i kładziemy na niej plaster sera pleśniowego. Kolejno układamy na grzance chips z jabłka oraz chips z szynki parmeńskiej. W następnym etapie układamy na każdej grzance po kilka listków rukoli i na końcu kładziemy plaster polędwicy wieprzowej. Całość możemy spiąć wykałaczką bądź odpowiednim patyczkiem. Podajemy z piwem typu

Mango Papaja
Grzanki z polędwicą wołową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 177

pół i smażymy na rozgrzanej patelni tak długo aż tłuszcz z szynki całkowicie się wytopi a ona sama stanie się chrupiąca. Polędwica wieprzowa z cydrze Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błonek i marynujemy w cydrze i świeżych ziołach przez kilka godzin. Następnie całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut. Wyciągamy polędwicę, osuszamy ręcznikiem papierowym i marynujemy ponownie(...)minuty z każdej strony. Następnie każdą kromkę smarujemy pastą z suszonych pomidorów i kładziemy na niej plaster sera pleśniowego. Kolejno układamy na grzance chips z jabłka oraz chips z szynki parmeńskiej. W następnym etapie układamy na każdej grzance po kilka listków rukoli i na końcu kładziemy plaster polędwicy wieprzowej. Całość możemy spiąć wykałaczką bądź odpowiednim patyczkiem. Podajemy z piwem typu

Mango Papaja
Bigos z młodej kapusty 134

kolejnego dnia po przyrządzeniu.     Składniki: 3/4 główki młodej kapusty 2 szklanki bulionu lub wody 300 gram suszonej kiełbasy* 250 gram schabu (lub innego surowego mięsa wieprzowego np. szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)* 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki(...)pieprzem, dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze 6-8 minut. Ściągam z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu lub po wystudzeniu i ponownym odgrzaniu. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem.   Smacznego, Klaudia.     *W lżejszej wersji suszoną kiełbasę i surowe mięso wieprzowe można zastąpić szynką parmeńską (lub inną długo dojrzewającą), kiełbasą drobiową

Mango Papaja
Zapiekany filet z piersi indyka 131

Każdy z nas ma czasami takie dni kiedy nie chce się nic gotować, albo wszystko idzie jak po grudzie, kompletnie nic nie wychodzi. Kiedy nadchodzi taki dzień, lepiej zrezygnować z dodatkowych stresów i po prostu coś zamówić na dowóz. Ostatnio dowiedziałam się o pewnej stronie  foodpanda.pl  - miejsce, dzięki któremu możemy w łatwy sposób zamówić jedzenie przez internet. Szybko(...)się już zmieni?  A co zrobiłam w ten dzień? Pokusiłam się o rzecz banalną, a wyglądającą i smakującą absolutnie fantastycznie. Nadziewany filet z piersi indyczej, zawinięty w szynkę i upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia

Plate of Joy
Puszysty Omlet z piekarnika 163

Dzień dobry w sobotę 🌞 Dzisiaj pyszne śniadanko - puszysty Omlet, lekki jak chmurka z dodatkiem sałaty i maślanych pieczarek... Smacznego!  Składniki na 2 porcje: 3 jajka

Alutka-Gotuje
Omlet z Szynką i Cebulą 97

SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki śmietany 30% sól pieprz 1/2 główki cebuli 7 plastrów żywieckiej pieczonej firmy HAŃDEREK 4 plastry sera żółtego 1 łyżka masła WYKONANIE

Dziś Ja gotuje
Pieczeń drobiowo-wieprzowa 169

Składniki: 1 kg mięsa( łopatki,szynki) 2  piersi  z kurczaka  2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce

kgwjanczewo
Nadziewane ziemniaczki w mundurkach 87

Kolejny wyczyn kulinarny narzeczonego :) Dziś zrobiłam sobie wolne. Składniki na nadziewane ziemniaczki w mundurkach (4 porcje): 1 - 1,5 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku szczypiorek masło

Karola gotuje
Naleśniko - Pizza 119

Smakowita alternatywa dla kolacyjnych kanapek, która często przygotowuje sobie mój mąż sam ;) Przepis na 2 osoby: 1 duże jajko 1/2 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej

Gotowanie...to proste !
Różyczki z ciasta francuskiego (z szynką) 101

Takie różyczki to smaczna przekąska, która przykuwa uwagę i zachwyca swoim niecodziennym wyglądem. Możecie je podać w formie bukietu, który prezentowałam tu: klik .   1 płat

Di gotuje
Roladki z tortilli z suszonymi pomidorami i szpinakiem 611

Te roladki to ostatnio hit każdej imprezy. Ja do nadzienia wybrałam serek z ziołami oraz suszone pomidory i szpinak. Można też użyć rukoli, wędzonego łososia, oliwek

Pyza i Surówka
Polska biała kiełbasa – od podstaw 334

umieszczamy na talerzu/blaszce/w plastikowym pojemniku i zamrażamy przez minimum 1,5-2 godziny –zmarznięty tłuszcz dużo lepiej przechodzi przez sito tnące, nie maże się i nie zapycha maszynki.   Szynkę mielimy na sicie 8-9mm . To chude mięso, większe kawałki nie zaszkodzą a nadadzą całości fakturę. Łopatkę i karczek, czyli mięso bogate w ścięgna i kolagen, mielimy na sicie(...)liście laurowe. Wkładam surową kiełbasę i temperatura wody spada prawie od razu do około 73-75⁰C . Zamykam garnek pokrywką i na minimalnym ogniu, woda nie może się gotować, parzę kiełbasę do chwili osiągnięcia temperatury 68-70⁰C wewnątrz kiełbasy – trwa to około 30 minut . Po pół godzinie kiełbasę wyławiam i studzę. Parzoną kiełbasę po całkowitym wystudzeniu wkładam do lodówki

Karo in the Kitchen