gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:188/391)

Pieczeń wieprzowa nadziewana 105

razem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule

królestwo garów
Sałatka świąteczna córki-bardzo smaczna 179

składniki 6 czerwonych cebul pokrojonych w plasterki 20 dag szynki 30 dag żołtego sera gouda puszka kukurydzy przyprawy ( sól, pieprz, czosnek ) majonez ketchup szklanka cukru 3/4 szklanki octu 1 szklanka wody   Zagotować wodę, cukier i ocet. Dodać pokrojone cebule i dalej gotować. Następnie odstawić na całą noc do ostygnięcia. Na drugi dzień cebule wymieszać z pokrojoną wędliną, startym serem

Moje Wyroby
KLOPSIKI Z MAKARONEM W SOSIE PIECZARKOWYM 153

pieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy

Mała w garnku miesza
Chrzan z warzywami – kuchnia podkarpacka 242

ugotowanych na twardo 2 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Marchewkę i pietruszkę gotujemy i obieramy. Warzywa i jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy je z chrzanem, śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy. Chrzanem z warzywami można faszerować jajka, czy szynkę, ale można go również podać jako sałatkę, czy dodatek do mięs na zimno. Smacznego

Trzeci talerz
"MAKARON" Z SOSEM ALFREDO 102

czosnku niedźwiedziego sól pieprz 1 łyżeczka płatków drożdżowych ( nadają ciekawy serowy posmak ) dodatkowo: szynka, ser, pistacje *w wersji vege oczywiście pomijamy produkty pochodzenia zwierzęcego :) PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieramy i kroimy na równej długości paski ( wiem, że obecnie można kupić w wielu sklepach gotowe "tagliatelle" warzywne ). Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy

Marcepanowa kuchnia
Cebulowy sos z mięsem 123

ząbki czosnku * łyżka oleju rzepakowego  * 2 plastry chudego mięsa wieprzowego np szynki * sól himalajska, papryka czerwona, pieprz do smaku * woda Przygotowanie : Mięso pokroić w paski. Przyprawić, Cebulę posiekać w piórka, przesmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso, przesmażyć. Dolać wodę i gotować aż do miękkości mięsa. Sosu nie trzeba zagęszczać, podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Surówka z selera z orzechami 204

stołowaliśmy się w kasynie to jadałam ją jako dodatek do schabu w sosie , szynki w sosie pieczeniowym lub do sztuki mięsa . Surówka bardzo mi wtedy smakowała, więc poszłam do kuchni i poprosiłam o przepis, a że byłam wtedy bardzo miłą istotą to dostałam przepis od gotującej tam kucharki 😉 Od czasu gdy gotuję sama ta surówka dosyć często pojawia się jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z makaronem ryżowym 240

pęczek rzodkiewki pęczek kopru 1 czerwona papryka  20-25 dag szynki drobiowej ogórek zielony ( 1 duży szklarniowy lub 3-4 gruntowe) sól oraz pieprz  Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego    Przygotowanie: Sposób przygotowania tej sałatki jest bardzo prosty. Makaron ryżowy gotujemy według zaleceń etykiety często mieszając bo łatwo przywiera do dna. Warzywa płukany

Sprawdzone przepisy kulinarne
342. 142

się ma w końcu gotować, wszędzie gdzie czytałam było 2-3min, ja gotowałam ok.5 i co?) Dobra to nie jest takie tragiczne, wrzuciłam je jeszcze trochę na patelnię i w ten sposób powstało koszulko-sadzone jajko, że tak to nazwę :PGrzanki+mozzarella+szynka+pomidor+koszulko-sadzone jajko tak to jest to, idealne po długim biegu. ♥A za dwa tygodnie

More food, love and dreams
Penne prawie carbonara wg Buni 225

makaronu penne 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 3 dag wędzonki ( u mnie szynka szwarcwaldzka) 2 łyżki masła 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki utartego parmezanu szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu mielonego Ugotować makaron penne. Odcedzić .Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło i wymieszać. W czasie kiedy makaron sie gotuje pokroić wędzonkę

Buniabaje w kuchni
Cannelloni z szynką i serem pod beszamelem 83

cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i nie będzie grudek. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką. Na dnie brytfanny rozsmarowujemy 2-3 łyżki beszamelu. CANNELLONI: Każdy płat lasagne smarujemy cienko ricottą, układamy na nim plaster szynki, plaster sera (przekrojonego na pół), posypujemy Grana Padano i doprawiamy pieprzem

Be Fit Be Strong
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 178

pomocą soli. Żeby można było je potem zjeść mięso takie wrzucało się do garnka z wodą i gotowało aby „roz – solić” mięso. Z czasem odkryto, że wodę pozostałą po gotowaniu mięsa można wykorzystać na zupę, dodano warzywa, przyprawy, zioła i tak powstał rosół;) A wracając do samego rosołu. Wbrew powszechnej opinii rosół nie jest zupą tanią. Aby był naprawdę dobry(...)Składniki: 0,6 kg wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona część) Sól pieprz sos sojowy Przygotowanie: Do garnka wrzucam umyte mięso, warzywa i 2 łyżki soli i zalewam zimną wodą. Teorii jak gotować rosół jest mnóstwo. Ja przetestowałam sporo różnych

Kulinarna Patilogia
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 178

przy nich wiele pracy, nie smażymy mięsa – klopsy są tak duże, że zamiast obsmażać je najpierw na patelni po prostu pieczemy je w piekarniku – to bardzo wygodne. Nie gotujemy ich w sosie na kuchence, a również w piekarniku – który już jest mocno rozgrzany po pieczeniu. Na ich zrobienie wystarczy Wam 30 minut –razem ze stale wzmagającym się zapachem dochodzącym(...)się gotowały, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami (natką i szczypiorem) lub uduszonym na maśle porem. Musowo ze świeżą, chrupiącą bagietką – nic lepiej nie wchłonie tego cudnego bulionu. Wylizywanie talerzy jak najbardziej wskazane, ale pamiętajcie – dopiero kiedy wyjdą goście! SKŁADNIKI KLOPSY (8 porcji – 8 sztuk) 500g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu 15 do 20%) 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso od szynki) 50g czerstwej

Karo in the Kitchen
Jajka z kremem z łososia 86

Wielkanocnym stole w naszym domu nie może zabraknąć gotowanych jajek faszerowanych na różne sposoby. Zwykle przygotowuję różne jajka faszerowane, których podstawą jest majonez, najlepiej własnoręcznie zrobiony. Jajka z majonezem to najprostsza przekąska na Wielkanocne śniadanie. Gdy chcemy zrobić do jajek jakiś smakowity farsz, to do żółtek można dodać np. szynkę, wędzone ryby, ser żółty, pieczarki, tuńczyka z zalewy, same zioła(...)łososia wędzonego z bazylią koperek pieprz czarny do smaku Jak przygotować jajka faszerowane łososiem? Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut, wrzątek odlewamy, zalewamy zimną wodą i studzimy. Wg tego sposobu gotowanie jajek zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarki faszerowane szynką i żółtym serem 131

Karnawał w pełni, na domowe imprezy proponuję pyszna przekąskę, faszerowane pieczarki. Świetnie się sprawdzą zarówno na szwedzkim stole, jak i imprezie zasiadanej. Są banalnie proste do

Gosia gotuje