imprezy przepis na: Kulinarne Przeboje 6. Sałatka z makaronem i szynką przepis na: Dieta Moja Pasja 7. Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem przepis na: Kuchnia Magdaleny 8. Sałatka kebabowa przepis na: Kuchnia Domowa Ani 9. Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem przepis na: Kocham Lubię Gotuję 10. Sałatka z chipsami przepis na: Uwielbiam Gotować (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatki
BabskiePorady.pl - PrzepisyRobicie domowe przetwory? Jeśli nie polecam skorzystać z przetworów Moryń, sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięs, u mnie dziś roladki wieprzowe z dodatkiem śliwek w
Dziś Ja gotujeSkładniki 0,5 kg szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kromka czerstwego chleba 1 jajko sól, pieprz słodka i ostra papryka mąką 3/4 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej … Czytaj dalej Pulpeciki gotowane w sosie koperkowym
czarrna od kuchniSkładniki: * mięso mielone chude z szynki wieprzowej 500 g * ryż 200 g * kapusta biała 600 g * cebula * jajko * majeranek łyżeczka * sól * pieprz * pomidory przetarte w kartonie 500 g * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości. W misce wymieszać
Kulinarne przygodyPyszny i (mam nadzieję) piękny :) Oto moja propozycja na podanie przekąski na święta Wielkanocne. Zajączek Wielkanocny wypełniony tuńczykiem, papryką i szynką będzie idealną przekąską na śniadanie
Gotuję Testujęnajbardziej. Każde jajko obtaczamy doprawionym mielonym mięsem i smażymy (albo pieczemy). Możemy też ułożyć gotowane jajka w keksówce i zapiec z mięsem, wyjdzie nam wtedy pyszna pieczeń. Ja dziś wybrałam wersję z pojedynczymi jajkami. Koniecznie spróbujcie! 6 ugotowanych jajek 0,5 kg. łopatki lub szynki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 surowe jajko sól pieprz czosnek granulowany oregano bułka tarta (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepierś warstwami Ser,szpinak albo zielona pietruszka i szynka parmenska Następnie zawijam roladke i umieszczamy na foli spożywczej Staramy sie zawinąć tak jak cukietka Mocno i elastycznie Następnie owijamy nasza roladka w folii spożywczej i w aluminiowa i gotujemy około 30-40 min. Folia musi zmienic kolor
Viola cooks with passionKremowe risotto z selerem i szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) Składniki: 70g ryżu arborio 300ml mleka 200g selera korzeniowego 1/2 małej cebuli plaster szynki parmeńskiej łyżeczka masła klarowanego (do smażenia) łyżeczka masła sól gałka muszkatołowa szafran Przygotowanie: Obierz cebulę i seler i pokrój w małą kosteczkę. W garnuszku rozpuść masło klarowane i wrzuć pokrojoną cebulę i seler. Smaż na bardzo(...)mleka i gotuj na małym ogniu, aż ryż zaabsorbuje cały płyn. Po tym czasie wlej kolejną porcję i kolejną i kolejną, aż do wlania całości. W międzyczasie przypraw risotto. Gdy ryż będzie już miękki i risotto osiągnie zadowalającą cię konsystencję zdejmij garnek z ognia, dodaj łyżeczkę masła i odstaw na chwilę. Na suchą patelnię wrzuć poszarpany plaster szynki parmeńskiej
Moja MichaNa niedzielny obiad proponuję zawijanca z porem i ogórkiem kiszonym, ponieważ lubię cieszyć podniebienie moich domowników nowymi potrawami to postanowiłam kolejny raz poeksperymentować. Zawijanca
Kuchnia Beatypieprzem. Pamiętajmy jednak, że szynka też jest solona. Każdy kawałek piersi owijamy plastrem szynki, zawijamy. Spinamy wykałaczkami lub nitką. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podlewamy wodą ( ok. 500 ml ). Dusimy około 15 minut. Zlewamy do garnka powstały wywar, dodajemy elementy szparagów i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeżeli odparuje zbyt dużo płynu, można uzupełnić wodą. Po ugotowaniu szparagów, miksujemy
Smaki Ewypolecam:) 2 duże główki młodej kapusty około kg mięsa z łopatki lub szynki 50 dag ryżu 2-3 cebule smalec sól pieprz majeranek czosnek w granulkach sos: koncentrat pomidorowy śmietana około 200 ml pieprz biały mielony sól do smaku łyżka skrobi Mięso gotuję z odrobiną soli. Po ugotowaniu, studzę i obieram. Cebulę przesmażam na smalcu
Takie tam pichcenieWprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy!!!!! Zapraszam na kilka rożnych przepisów, które możemy wykorzystać na Świata Wielkanocne(...)ROLADKI Z SZYNKA I JAJKIEM CIASTO BOUNTY
W kuchennym oknie Ewyczerwonej soczewicy sok z cytryny sól, pieprz, majeranek dla mięsożerców plaster wędzonej szynki, pokrojony w kostkę W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, szklimy ją a następnie wlewamy bulion (nie musi być gorący). Wsypujemy soczewicę, marchewkę, ew. mięsny dodatek. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Soczewica powinna się rozpaść a marchewka zmięknąć. Po tym czasie dodajemy pieprz i majeranek
Dzieje kuchennej Wiewiórystała się bardziej aromatyczna. Przekonacie się już po otworzeniu słoiczka :) Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 0,5 szklanki wody - przyprawy: majeranek, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól, zioła, - przyprawa do pasztetów Mięso mielimy i wyrabiamy z przyprawami i wodą. Napełniamy nim słoiczki, zakręcamy i gotujemy prze 2 godziny. Prosty i bardzo smaczny pomysł na inną wersję kiełbaski
Zdrowie na języku :Pgrubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego, KLIKNIJ TUTAJ . 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście
Apetyczna babeczkaFrittata to w smaku coś podobnego do omletu. Dodatki komponujemy w zależności od tego co lubimy lub co mamy w lodówce. Możemy jeść na ciepło
Ala piecze i gotujejajka kilka plasterków szynki konserwowej kilka liści sałaty, np. masłowej 1/2 kostki masła (100 g) sól, pieprz szczypiorek *najlepiej kupić ser zapakowany w oryginalną folię ochronną Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek i drobno pokroić. Szczypiorek drobno posiekać. Do małego garnka wlać wodę. Zagotować. Następnie włożyć żółty ser (nie obwijać go z folii!). Gotować na małym ogniu(...)Utrzeć na puszystą masę. Na sam koniec do masy dodać posiekane jajka, szczypiorek. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Ser żółty posmarować odrobiną pasty jajecznej. Następnie ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi być dosyć ciasto zwinięta
Ugotowaćgotowania w nim trwa dłużej, niż na ogniu. Jednak zaletą takiego gotowania jest to, że nie musiałam pilnować i mieszać bigosu, żeby się nie przypalił. Mój wolnowar ma pojemność 6 litrów, więc bigosu wyszło duuuużo i mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki: 500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej(...)kapusty wyłożyć do garnka. Wino, szklankę wywaru grzybowego, koncentrat i miód wymieszać, wlać do garnka. Garnek przykryć, ustawić na ogniu i podgrzewać, aż płyn zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i gotować ok 3 godzin. W połowie gotowania zawartość garnka można lekko przemieszać, żeby sprawdzić czy się nie przypala. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia i pozostawić w chłodnym miejscu
Obiad gotowyrównież jako niedzielny rodzinny obiad. Najbardziej lubię je podawać z gotowanymi ziemniakami i dodatkowo buraczkami bądź ogórkami kiszonymi. Często robię podwójną porcję i mrożę w porcjach w woreczku strunowym do żywności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym – Składniki Pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki bądź z indyka 100 g drobnej kaszy jęczmiennej 1 duże(...)mięsem. Następnie dodaj do środka jajko, bułkę tartą, wymoczoną wcześniej bułkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrób, aż uzyskasz jednolitą masę. Z otrzymanej masy uformuj małe kulki, w trakcie gotowania pulpety zwiększą swoją wielkość. Przygotowane pulpety powinny być mocno zbite, by w trakcie gotowania mogą się rozpaść. Do garnka zlej 1,5 litra bulionu warzywnego bądź bulionu mięsnego. Ja często przygotowuję
Do Garów!chłodne dni. Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta(...)większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić
Walijskie Pichceniewczoraj wyjechał do Poznania, aby kontynuować studenckie życie, tym razem na uzupełniających studiach magisterskich. Wiem, że mój syn nie będzie miał ani czasu, ani ochoty bawić się w długie gotowanie. A wiem, że nie pogardzi zupami z torebek, więc ten rosół spełni jego oczekiwania. Postanowiłam je trochę wzbogacić dodając do nich trochę mięsa pod postacią klopsików z dodatkiem kaszki manny(...)przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe okrągłe klopsiki. Zagotowujemy 1200 ml wody i wrzucamy wszystkie klopsiki, gotujemy tak długo aż wypłyną, ściągamy szumowinę jeśli się pojawi. Następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię