Bataty faszerowane to pomysł na lekki, letni obiad. To wyjątkowo proste danie – nie ma przy nim wiele pracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy(...)słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo
Poezja smakufrancuskiej porcelany, która nie zawiera niebezpiecznych związków chemicznych jak kadm czy ołów. Powierzchnia naczynia jest idealnie gładka, nie absorbuje tłuszczów ani zapachów, nie pozostają na niej bakterie. Gwarantuje higieniczne gotowanie. W tej misie można piec nawet w 300 stopniach. Jest także polecana do kuchenek mikrofalowych. Można w niej mrozić i myć w zmywarce. Cena: 173 zł Gdzie kupić: www.kulina.pl(...)wędlin, szynek, terrin oraz pasztetów – idealne do świątecznych przysmaków. Do szynkowaru dołączony jest termometr, który dokładnie kontroluje temperaturę. Szynkowar jest wykonany z wytrzymałego tworzywa sztucznego i silikonu, termometr i sprężyna - ze stali nierdzewnej. Nie wymaga używania woreczków. Posiada funkcję redukcji do przygotowania połowy porcji wędliny. Cena: 87,30 zł (cena promocyjna) Gdzie kupić: mykitchen.pl Znacznik do gotowania jajek
My Chcemy Jeśćziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być… Massimo Bottura z Książki: „Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni” Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ziemniaki – 1 kg Szynka pieczona w glazurze z miodu – 350 gram Cebula czerwona – 2-3 sztuki Marchewka – 1-2 sztuki Bulion warzywny – 100-150 ml Olej roślinny(...)jeśli Guinness się skończył otwórz kolejnego. Po trzecie dodaj pokrojoną w kawałki szynkę, wymieszaj. Teraz dodaj obrane i pokrojone na wielkość kęsa ziemniaki doprawione solą i pieprzem. Po czwarte każdy potrzebuje płynów, więc Ty zrób łyk Guinnessa, a do rondla wlej bulion. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 40-50 minut. Na koniec czyli jakieś 10 minut przed
RafalCookKurczak jest bardzo wdzięcznym w obróbce mięsem. Gotowanie, smażenie i pieczenie kurczaka nie powinno sprawiać kłopotów nawet mniej wprawnym kucharzom. Podobnie jest z wędzeniem kurczaka. Osobiście uważam, że jest to najprostsze mięso do uwędzenia. Kiełbasa jest pracochłonna, boczek wymaga pilnowania temperatury, szynkę można łatwo przesuszyć, z rybami obchodzić się trzeba delikatnie. Kurczak nie sprawia takich problemów. Dlatego też przygotowaliśmy banalnie
ProstePesto.plpolędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI Z BROKUŁAMI PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 szklanka małych różyczek brokuła – 2 ząbki czosnku(...)sera gorgonzola – 4 łyżki śmietany 18% + dodatkowa do podania – 80-100 gorącej wody (możesz użyć wody z gotujących się tortellini) – listki świeżej bazylii do podania – świeżo mielony czarny pieprz – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Brokuła pokrój w małe różyczki. Ugotuj różyczki przez 4-5 minut w wrzącej wodzie i odcedź. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli
nietylkopasta.plokoło 300 g makaronu u mnie penne 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkie papryki sól pieprz 100 g startej mozzarelli 50 g startego sera twardego u mnie grana padano 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej
kruche babeczkiwidelcem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na każdy plasterek szynki nakładamy trochę pasty serowo jajecznej i zwijamy ruloniki. Gotowe układamy na półmisku i zalewamy galaretą. składniki na galaretę: 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny wykonanie: Rosół podgrzewamy, nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy ruloniki. opcjonalnie do dekoracji
Domowy Smak Jedzeniaurozmaicić). U nas poszło jako lekka kolacja z dodatkiem domowego leczo oraz gotowanych szparagów. Ale można śmiało dodać węgle i mamy pełnowartościowy obiad. Żona zjadła ze smakiem mi również bardzo smakowało - oznacza to że na pewno będzie więcej takich propozycji na mięsne klopsiki :) Składniki: 600g mielonej szynki wieprzowej 6 plasterków boczku 1 kulka mozzarelli 1 jajko 1 łyżeczka oregano
Smacznie Pysznie Kaloryczniebyło trzeba 😉👌 Składniki: pęczek szparagów kilka plasterków wędzonego bekonu, dobrej szynki długodojrzewającej lub wędzonego boczku sól pieprz cukier olej 2-3 jajka 1-2 uprażonego sezamu Wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy szczyptę soli i cukru i gotujemy je około 5 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i zawijamy po 3 szt w plaster bekonu
Walijskie Pichceniedecydując w ten sposób o intensywności smaku dania. 200g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 1 duży por 2 papryki czerwone 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki
Szefowa kuchniłyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami i szynkę-smażymy przez 10-12 minut. Dodajemy koncentrat, następnie wino i passatę. Całość wysmażamy na małym ogniu-przez około godzinę -od czasu -do czasu mieszając.Gotowy, gęsty sos -doprawiamy pieprzem, ew. solą. Spaghetti gotujemy al dente- przekładamy, prosto z garnka do sosu. ew, dolewamy troszkę wody z gotowania
Kopystką po garachmoże być też tłusty boczek – tak żeby wytopiły się chrupiące skwarki lub szynka dojrzewająca) – użyłam tej słoninki ze względu na boski i bardzo charakterystyczny smak) Chleb na grzanki Szczypta cynamonu Szczypta suszonego tymianku Szczypiorek Mięso i kości zalałam ok. 3.5 – 4 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam na wolnym ogniu ok. godzinę. Zebrałam szumy, dorzuciłam warzywa i gotowałam kolejne
Kate's Kitchenfasolki szparagowej mrożonka bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 250 g wędliny (szynka,kiełbasa) 1 cebula 250 g żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Paprykę, wędliny i cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę gotujemy w wodzie, odcedzamy. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy wędlinę oraz paprykę
magiczna kuchnia Kasiwoli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować około 10 min. wyjąć do góry nogami wyciąć delikatnie głąb, tak żeby
Kuchnia Beatymaggi, zostawić na 2 godz. Płaty mięsa posmarować musztardą, położyć na nich szynkę, ser,ogórki i natkę ( ja nie siekam ). Zawinąć i związać ( nie rozwalą się ). Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć roladki, dobrze podsmażyć ( będą bardziej kruche ). Jak zrobią się mocno brązowe zalać bulionem i gotować na małym ogniu z 20min ( przykryć ). Przełożyć do szybkowara i gotować jeszcze
Gaździnka warzy