gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:201/391)

Pieczeń rzymska z jajkiem 186

Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw:  łyżeczka kardamonu

NA MOIM TALERZU
Pieczeń rzymska z jajkiem 192

Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw:  łyżeczka kardamonu

Na moim talerzu
Tartinki śniadaniowe. 204

Zwyczajowo w niedzielę zasiadamy razem do śniadania, w dni powszednie praca nie pozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam

Kuchnia Beaty
Szynka pieczona w marynacie klasycznej (gotowej) 250

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  W sumie ten post jest przepisem, jak i po części taką małą recenzją. Cieszę się, że mogłam użyć gotowej marynaty

Di gotuje
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 222

Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1

Ania i Marcin gotują
Sałatka z pora 12709

Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam

Ala piecze i gotuje
Jajka faszerowane 209

W duchu trwających świąt Wielkanocnych, chcę się z Wami podzielić przepisem na jajka faszerowane, jakie zawsze z tej okazji przygotowuję.   Składniki: 10 jajek ugotowanych na

Taste Of My Day
Sałatka z melonem na roszponce 311

Już dawno nie jadłam melona i już zapomniałam jego smak a przecież jest taki smaczny. Ostatnio więc kupiłam. Zjedliśmy ze smakiem a kawałek wykorzystałam do tej

Monia miesza i gotuje
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 229

codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia.  Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się(...)cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Dodatki: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy

AZgotuj!
oszukane mielone /gołąbki 193

Polecam serdecznie szczególnie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu, a chcą zjeść coś sycącego. Składniki: 300 g mięsa mielonego wołowego  700 g mięsa mielonego z szynki /łopatki  1 cebulka  1 nieduża kapusta pekińska  1 ugotowany woreczek ryżu  przyprawy  do smaku: sól,  pieprz , papryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy Przygotowanie: Mięso(...)smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;) Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni Przekładamy do garnka z grubym dnem, polewamy wodą tak żeby przykryła kotlety  Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20 min Z wywaru, w którym gotowane były kotlety można przygotować przepyszny sos (jak pomidorowy dodać należy dodać pomidory z puszki i zredukować) Smacznego

Gotowanie z pasją
Cymes nie cymes 260

żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa i wraca do mnie szczególnie jesienią, gdy dużo jest świeżej marchewki. Pamiętam jak babcia gotowała go, a w domu rozchodził się marchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie i u mnie podane na obiad znika bardzo szybko i są brane(...)jest daniem bardzo prostym, tanim i smacznym, warunek - trzeba lubić marchewkę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2 kg marchewki 1/2 kg chudego mięsa (może być łopatka wieprzowa lub szynka) mała cebula garść posiekanej natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła lub oleju (opcjonalnie)  pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z żyłek

Kuchcik gotuje
Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 209

natłuszczenia formy 1 łyżka masła *opcjonalnie trochę białego, wytrawnego wina 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie salami w pieprzu (cienkie plasterki, pieprz świetnie wzbogaci smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy 'w pióra'. Ser trzemy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło(...)krawędziach. Wtedy dolewamy odrobinę wody, mieszamy i czekamy aż wyparuje. Robimy tak kilkakrotnie, aż grzyby będą miały oczekiwaną konsystencję. Nie dodajemy dużo wody na raz, bo nie chcemy gotowanej grzybowej zupy. Chcemy miękkie, ale nie rozciapane, intensywne w smaku grzyby. I przy odrobinie cierpliwości właśnie takie będą. W dniach, kiedy tęsknimy za dekadencją, pozwalamy sobie zastąpić wodę białym winem

les mirabelles
Domowe mięso ze słoika 140

praktycznie wszędzie,na wycieczkę,piknik,do pracy,świetne na kanapkę czy obiad.. Z 1 kg mięsa   wychodzi mi 4-5 słoiczków 0,5 litrowych. Składniki: mięso z szynki ,biodrówki lub łopatka sól ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liść laurowy żelatyna Mięso myjemy,kroimy w większą kostkę ok.3 cm.Solimy z każdej strony. Odkładamy do lodówki nawet na dobę(...)rozpuszczenia się żelatyny. Pół szklanki gotowej wymieszanej żelatyny wystarcza na 6 słoiczków. Do każdego słoiczka o pojemnośći 350 ml wlewamy po 2 łyżki rozpuszczonej już żelatyny.Słoiki zakręcamy i gotujemy przez ok.45minut.Zostawiamy do ostygnięcia i na drugi dzień gotujemy drugi raz ok.30 minut. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Soczysta plecionka z polędwiczki 231

pieczenia   Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką wędzoną. Środkowy pasek owjamy plastrami suszonej wędzonej szynki. Z pasków zaplatamy warkocz. Koniec związujemy mocną nicią. Polędwiczkę dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do worka do pieczenia. Worek szczelnie zamykamy (można użyć gumki recepturki) usuwając powietrze. Na zamknięty(...)nakładamy kilka recepturek. Zapobiegnie to ewentualnemu jego napowietrzeniu. Tak przygotowaną polędwiczkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą – odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Na drugi dzień gotujemy - 25 minut od chwili zawrzenia wody. Ugotowaną, pozostawiamy w wodzie do ostudzenia. Gdy ostygnie, otwieramy worek, rozcinamy folię, przelewamy sos do miseczki. Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią, spryskujemy oliwą

mojewypiekiinietylko
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 155

Coś w rodzaju włoskiego leczo, ale delikatniejsze i prostsze do zrobienia Piątek: Zupa parmentier Najprostsza zupa świata, składająca się dwóch składników, a mimo to niesłychanie aromatyczna i smaczna. Całe gotowanie w ostatnią niedzielę było dość szalone, bo w sobotę nie udało nam się zrobić zakupów. Byliśmy u znajomych na obiedzie (Ania i Wojtek, pozdrawiamy!), który przeciągnął się do późna(...)wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka 200 g gęstego jogurtu Dodatki Sos sojowy Miód Cukier Keczup Ocet Olej Oliwa Mąka ziemniaczana Drożdże instant Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie   Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania