Bardzo szybka i dobra przekąska w sam raz na imprezę. Środek może być modyfikowany wedle życzenia. Moja wersja imprezowych ślimaczków była bezmięsna, ale następnym razem zastanawiam
Karola gotujeDość często ostatnio można kupić polską kaczkę za umiarkowaną cenę. Warto taką promocję wykorzystać i upiec kaczkę nadziewając ją mięsem z dodatkiem jabłek i cebuli. Na
Gotuj Sam!Na ogół rolady robię z wieprzowiny, ale na świąteczny obiad postanowiłam przygotować tradycyjne rolady wołowe. Możemy użyć np. wołowiny z udźca. Najważniejsze jest to
Kuchnia BeatyKlopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie
Eli GotowanieBób nigdy nie gościł na moim stole.W tym roku po raz pierwszy i już wiem że na pewno będzie się pojawiał coraz częściej.Jest bardzo zdrowy
Ala piecze i gotujepaprykowej odsłonie. W gotowaniu liczy się przecież różnorodność: smaków kolorów, inspiracji. Agata odkrywa mięso z dziczyzny na nowo, łącząc powrót do klasyki ze zdrowym stylem życia. Jak podawać dziczyznę Agata proponuje kolejny przepis na dziczyznę, czyli paprykowy gulasz. Doskonały na wystawny obiad. Zaznacza, że to przepis uniwersalny, bo mięso z dziczyzny możemy zastąpić szynką wieprzową lub wołowiną. Dodaje, że przepis(...)przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po upływie godziny, mąkę pszenną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego gulaszu, cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy, ale już bez przykrycia, do momentu, aż gulasz osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (czas gotowania uzależniony jest od indywidualnych preferencji, wydłużmy go jeśli preferujemy gulasze mniej płynne lub skróćmy
KulinarneImpresje.plprzybliżeniu, bowiem każdy może dobrać sobie ilości oraz przyprawy wg własnego gustu. W mojej sałatce dominuje korzeń pietruszki, czym go więcej, tym jest bardziej słodka, nie odpowiada mi smak gotowanego selera dlatego jest go minimalnie ( można nawet pominąć), jest tylko kilka ziemniaków- jako dodatek a nie główny składnik, uwielbiane przez nas ogóry kiszone i dużo jajek(...)idealna, dla moich domowników również... bo nie mają wyboru... :-) Choć gdyby im nie smakowała to by jej nie jedli, a wciągają olbrzymie ilości... Można ją urozmaicić dodając np. pokrojoną szynkę- tak dla odmiany. Składniki na 4 miseczki: - 7 b.dużych pietruszek( korzeni) - ok.1kg marchwi - 1 litrowy słoik ogórków kiszonych - kawałek białej części pora - 3 ziemniaki - 10 jajek - maleńki kawałek
Smaczne Zdrowetarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania(...)pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Umyj szparagi, oderwij zdrewniałe końce. W szerokim naczyniu zagotuj wodę (tyle żeby przykryła szparagi), posól. Wstaw do wrzątku szparagi. Gotuj około minuty. Odcedź. Wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i smaż kolejną minutę. Krok 2 W tym czasie piekarnik powinien się już nagrzać. Ciasto rozwałkuj
Niedzielny kucharzwiadomo każdy gazda za dobrze utłuczone ziemniaki ze skwarkami i kwaśnym mlekiem dałby się przekupić łatwiej niż biblijny Ezaw miską soczewicy). Ziemniak jest absolutnie uniwersalnym warzywem, można go gotować, piec, smażyć, robić wypieki, przyrządzać desery. Niestrawny jest tylko na surowo. W sporze co było pierwsze: jajko czy kura, pewne jest, że najpierw był ziemniak ;-). Agnieszka nie do końca podziela(...)którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie
Niedzielny kucharzwiadomo każdy gazda za dobrze utłuczone ziemniaki ze skwarkami i kwaśnym mlekiem dałby się przekupić łatwiej niż biblijny Ezaw miską soczewicy). Ziemniak jest absolutnie uniwersalnym warzywem, można go gotować, piec, smażyć, robić wypieki, przyrządzać desery. Niestrawny jest tylko na surowo. W sporze co było pierwsze: jajko czy kura, pewne jest, że najpierw był ziemniak ;-). Agnieszka nie do końca podziela(...)którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie
Niedzielny kucharzdodatek do wielu dań. Spróbujcie. Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami Składniki: 1/2 dużej żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebulka 3 parówki z szynki Henryk Kania 5 mniejszych pieczarek 2 szczypty suszonej bazylii około 1/3 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie łagodny ketchup z butelki) 5 pomidorków truskawkowych z gałązki sól i pieprz do smaku około(...)pieprzem, mieszamy podsmażamy. Następnie dodajemy passate pomidorową, dolewamy niedużą ilość wody (maksymalnie 1/3 szklanki), dodajemy drugą szczyptę bazylii i dusimy całość pod przykryciem aż papryka ładnie zmięknie. W połowie gotowania dodajemy pokrojone parówki. Pod koniec próbujemy smak potrawy i opcjonalnie doprawiamy (potrawa ma rozgrzewać, więc nie powinno brakować pieprzu). Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki, mieszamy delikatnie z resztą składników
Słodkie okruszkiznajdzie w swojej lodówce. Przygotowując tę sałatkę, nie musimy gotować składników, wystarczy zetrzeć je na tarce, połączyć i gotowe. Jeśli potrzebujecie przepisu na sałatkę na już, którą przygotujecie dosłownie w 5 minut, to ta sałatka z 3 składników będzie idealnym wyborem. PRZPIS NA SAŁATKĘ Z 3 SKŁADNIKÓW Składniki 150 g szynki konserwowej 150 g sera żółtego 3-4 ogórki konserwowe
Alle Dobre!Ostatnio mam lenia na gotowanie i pieczenie. I kombinuję z daniami takimi na szybko i z minimum roboty. Powiem wam, że pozytywnie się zaskoczyłam. To na prawdę coś fajnego, innego i szybkiego. Składniki: 1 gotowe ciasto do pizzy 150 g krojonej mozzarelli parówki cienkie z szynki 97% mięsa 1 butelka gotowego sosu bolońskiego (360 ml) 1 łyżka masła
Ala piecze i gotuje