rzepakowego (ok. 5 g), - 150 g mięsa mielonego z szynki, - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - duża papryka (ok. 230 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka słodka, oregano, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2selera 5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie przyprawy (pieprz, sól himalajska, papryka słodka) otręby, mąka Przepis na najlepszą zupę klopsową Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liścia laurowego i ziele angielskie. W czasie gotowania wywaru przygotowujemy klopsy. Do miski wrzucamy mięso mielone, przyprawy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comteż czasem słyszycie takie wołania?:) "Wadą" tego, że gotuję dużo i to najczęściej "jakieś fikuśne dania" jest to, że moi bliscy przestają zadowalać się zwykłą kanapką. Mój Mąż czasem przychodzi do kuchni, zagląda do lodówki, rozgląda się po szafkach i marudzi, że zjadłby coś pysznego, a tu tylko zwykła szynka, chleb i ser... Zerka przy tym w moją stronę, licząc
Chilli Czosnek i Oliwazniszczyć i pomóc owinąć go koszulką z białka. Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy na chwilę do miski z zimną wodą. Przygotowane jajo układamy na talerzu z resztą dodatków. Dodatkowo Kiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione) Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczek
Symfonia Smakówgotowała się ok. 10 h, następnie stygła do rana, w południe przyrządziłam gotowe danie. Opracowując mój przepis, korzystałam z trzech źródeł: Wikipedii , polskiego bloga , oraz strony wietnamskiej . Składniki: (na ok. 3,5 litra wywaru) 3 wołowe kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego chudego mięsa wołowego (szynka(...)kości wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (4,5 l) dodajemy całe przyprawy, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i zmniejszamy ogień, jak w przypadku rosołu. Gotujemy tak ok. 45-60 minut i szumujemy w razie potrzeby. 3. Dodajemy warzywa i trawę cytrynową, sos sojowy, rybny i sól - gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 h. UWAGA
Kuchnia Prezydentowejminut. Ta jest smaczna i aromatyczna , raz spróbujesz i odtąd będzie to twoje ulubione danie, zresztą zapewne nie tylko twoje ;) Polecam. SKŁADNIKI: 500 g kluseczek gnocchi 10 dag szynki serrano 1 podłużna słodka czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 2 średnie cukinie 1 marchewka 2 łyżki oliwy 125 g sera mozzarella 2 łyżki startego sera parmezan Sos pomidorowy(...)posiekaną cebulę, szklimy 2-3 minuty, wlać passatę pomidorową , doprawić płatkami soli, cukrem oraz ziołami włoskimi, dusić 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia. Kluseczki gnocchi gotować 2 minuty od wypłynięcia, odcedzić na durszlaku. Wszystkie obrane i umyte warzywa, pokroić w paski lub kostkę (marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa
Wanilia i Kardamonkapustę. Szybkie i łatwe do przygotowania. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego z szynki i łopatki wieprzowej ½ główki kapusty (ok 800 g) 200 g ugotowanego ryżu 1 cebula 2 jajka 2 l bulionu warzywnego 500 g ketchupu pikantnego 200 g koncentratu pomidorowego 10 łyżek kaszy(...)wlewamy bulion warzywny, dodajemy 10 ziaren pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Całość musimy zagotować po czym zmniejszamy ogień i przekładamy nasze gołąbki. 4. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut . Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu
karolgotujełyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą(...)pomidorowy. Czosnek kroimy na plasterki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek. Smażymy przez chwilę, stale mieszając i uważając by czosnek się nie przypalił. Wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy przez około 10-15 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje/odparuje. Pod koniec doprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy
Smaki Na Talerzułyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą(...)pomidorowy. Czosnek kroimy na plasterki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek. Smażymy przez chwilę, stale mieszając i uważając by czosnek się nie przypalił. Wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy przez około 10-15 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje/odparuje. Pod koniec doprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki (u mnie 8 sztuk), formujemy
Smaki Na TalerzuDzisiaj kolejna odsłona z serii sałatek warstwowych, które nie tylko doskonale smakują ale i pięknie wyglądają. Idealnie sprawdzają się zatem na wszelkiego rodzaju imprezach, ale i
Ola la LCHFnada smaku. Ja wykorzystałam pyszną musztardę z zielonym pieprzem SOSTA Musztarda ta ma naprawdę wyrazisty, mocny smak. Wspaniale smakuje w towarzystwie wędlin (polecam ją np. podać do domowej pieczonej szynki ), jest też doskonałym dodatkiem do marynat i sałatek. Pamiętajcie, że każdy przepis możecie dostosować do waszych potrzeb. Ja przygotowałam wyłącznie cztery jajka z takim farszem, pozostałe podałam w innej formie(...)Spróbujcie. Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy z zielonym pieprzem SOSTA 1 pełna łyżka rzeżuchy sól do smaku do dekoracji: kiełki rzodkiewki i rzeżucha Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtko. Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich musztardę, majonez i posiekaną rzeżuchę (lub inne kiełki
Słodkie okruszkiMięso mielone z przyprawami, pieczarkami, posypane serem pomiędzy dwoma naleśnikami zapieczone w piekarniku, czyli pyszne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki: naleśniki: 500 ml mleka, ok
Lena Gotuje19.08.2018 W ostatnim czasie rolady zagościły w mojej kuchni na dłużej. Mojej rodzinie bardzo smakują. Świetne są na gorąco jako danie obiadowe z dodatkami jak również
gotuj ze mnąDziś mam dla was propozycje dla każdego łasucha małego i dużego. Tosty przepyszne na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI na 2 tosty: 4 kromki chleba
Dziś Ja gotuje